Petak, 2 prosinca, 2022
NaslovnicaZdravlje & Lifestyle23 prirodne namirnice koje uništavaju stanice raka

23 prirodne namirnice koje uništavaju stanice raka

4.9
(27)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pametnije od kemoterapije i zračenja

Važna znanstvena recenzija identificira 23 najbolje namirnice i biljke koje ubijaju matične stanice raka koje su temeljni uzrok malignosti raka.

Postoje tisuće prirodnih spojeva koji su proučavani s dokazanim djelovanjem protiv raka, ali samo mali dio njih dokazano cilja i ubija matične stanice raka koje leže u korijenu malignosti raka. Na primjer, kurkuma se ističe zbog svojstva “pametnog ubijanja” samo kancerogenih tumora.

Nedavno je u pretkliničkim istraživanjima otkriveno da đumbir sadrži spoj koji je do 10 000 puta  učinkovitiji od lijeka za kemoterapiju Taxola u ubijanju matičnih stanica raka dojke. Čak i uobičajena hrana poput borovnica ima posebna svojstva ubijanja raka.

Važna studija objavljena u časopisu Anticancer Research pod naslovom “Prirodni proizvodi koji ciljaju na matične stanice raka”, uvelike nam je olakšala posao identificiranja ove posebne kategorije ubojica raka pregledom postojeće literature o toj temi i popisom 25 najboljih tvari u ovoj kategoriji.

Oni su navedeni u nastavku, zajedno s nekim od njihovih uobičajeno prepoznatljivih prehrambenih izvora:

  1. Epigalokatehin-3-galat (EGCG) –  zeleni čaj
  2. 6-Gingerol –  đumbir
  3. β-karoten – mrkva, lisnato povrće
  4. Baicalein –  kineska kapica
  5. Kurkumin –  kurkuma
  6. Delphinidin –  borovnica, malina
  7. Flavonoidi (Genistein) – soja, crvena djetelina, kava
  8. Guggulsterone – drvo smirne
  9. Izotiocijanati –  Cruciferous povrće
  10. Linalool – menta
  11. Likopen – grejpfrut, rajčica
  12. Partenolid –  buhač
  13. Perililni alkohol – menta, trešnja, lavanda
  14. Piperin –  crni papar
  15. Platikodon saponin –  Platycodon grandiflorum – balončić
  16. Psoralidin – Psoralea corylilyfolia – ljeskoliki djeteljnjak
  17. Kvercetin – kapari, luk
  18. Resveratrol – grožđe, šljive, bobičasto voće
  19. Salinomicin – Streptomyces albus
  20. Silibinin –  čičak
  21. Ursolična kiselina –  timijan, bosiljak, origano
  22. Vitamin D3 – riba, žumanjak, govedina, ulje jetre bakalara
  23. Withaferin A – Withania somnifera (ašvaganda)

Zašto su ove tvari toliko važne?

Primarni razlog zašto konvencionalna kemoterapija i radioterapija nisu uspjele proizvesti značajna poboljšanja u stopama preživljavanja raka je taj što su matične stanice raka otporne na ove intervencije. Zapravo, kemoterapija i posebno zračenje mogu povećati broj i virulentnost ovih stanica u tumoru, dok u isto vrijeme imaju dobro poznatu nuspojavu daljnjeg oštećenja imunološkog sustava pacijenta.

Dok se industrija raka još uvijek jako protivi uključivanju implikacija ovih otkrića u svoj standard skrbi (što je vrlo neetično), postoji sve veći broj zdravstvenih djelatnika koji neće okrenuti leđa istini i jako su zainteresirani za „alternativne“ načine prevencije i liječenja raka korištenjem pristupa koji se temelje na hrani i/ili biljkama.

Provjeri/The Epoch Times

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Ukupno glasova: 27

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije