Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaEkonomijaAmeričke Federalne rezerve uskoro izdaju digitalnu valutu

Američke Federalne rezerve uskoro izdaju digitalnu valutu

“Stavite odmah svoje novce na račune banka!”, A. Plenković

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Središnji bankarski sustav SAD-a, sustav Federalne rezerve (engl. Federal Reserve System ili FED), objavile su, nakon mjeseci kašnjenja, u četvrtak 21.01.2022. godine izvješće o pregledu potencijala stvaranja digitalne valute središnje banke.

Inače, suprotno uvriježenom mišljenju, FED je privatna tvrtka čiji vlasnici su članovi obitelji Rothschild i Rockefeller, samozatajni Nathan Warburg, izdanak njemačko-američke obitelji Warburg koja stoji iza pokretanja suvremenog bankarskog sustava u SAD-u od 1912., vječna „siva eminencija“ svih predsjedničkih admistracija Paul Volker kojeg se smatra kreatorom svih ekonomskih globalnih kretnji, Lawrence Summer koji je osim profesorskog posla na Harvardu bio i savjetnik s prilično intrigantnim CV-om (D.E. Show & Co., Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Citigroup, Merrill Lynch i Lehman Brothers),  a nakon što je pomogao u propasti američke ekonomije dobio je posao u Bijeloj kući kod Baracka Obame. Tu su još i Lloyd Blankfein (Goldman Sachs i FED), Alan Greenspan i Ben Shalom Bernanke – koji ne samo da „vedre i oblače“ globalnim financijama već stoje i iza rada brojnih trustova mozgova za društveni inženjering.

„Uvođenje digitalne valute (Central Bank Digital Currency ili CBDC) predstavljalo bi vrlo značajnu inovaciju u američkom novčarskom sustavu. Ovaj dokument prvi je korak u javnoj raspravi između Federalnih rezervi i dioničara o CBDC-u“, navode autori izvješća.

Mnogi u industriji pozvali su na stvaranje američkog CBDC-a, rekavši da bi on mogao zamijeniti stabilne kripto-valute vezane uz dolar i pomoći u povezivanju fiat i kripto transakcija. Kina je stvorila svoj vlastiti CBDC, digitalni Yuan ili e-CNY, a neki promatrači sugeriraju da SAD treba svoj vlastiti kako bi ostao konkurentan i zadržao dominantnu ulogu dolara u svjetskom financijskom sustavu.

Prema svemu sudeći, samo je pitanje vremena kada će SAD, a zatim i EU prijeći na slijedeću fazu Velikog reseta u cilju uspostave Novog svjetskog poretka. Bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati priča oko hrvatskog uvođenja fiat verzije eura i hoćemo li ga uopće i dočekati.

Foto: screenshot endtimeheadlines.org

VEZANO

najnovije