Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiArgentina pokrenula postupak za nadoknadu štete žrtvama cijepljenja

Argentina pokrenula postupak za nadoknadu štete žrtvama cijepljenja

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Priznaju da je štetno

Prošlog ponedjeljka, krišom, bez međunarodnog odjeka, argentinska vlada uspostavila je postupak “naknade za ljude koji su doživjeli “štetne učinke” nakon što im je nametnuto “cjepivo namijenjeno stvaranju stečenog imuniteta protiv Covid-19“.

Tekst je potpisala Carla Vizzoti, ministrica zdravstva, ista ona koja je provodila plan masovnog ubrizgavanja, na sličan način kao što se to provodi i u Europi.

To je dakle prva zemlja u svijetu u kojoj politički vođe uspostavljaju kompenzacijski mehanizam i službeno priznaju postojanje štetnih učinaka. Riječ je o proizvodima laboratorija Moderna, AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson i Sputnik V.

Rezolucija 7/2022  još nije savršena, ali je prva u svijetu. Argentinska država još uvijek ne priznaje status žrtava, već „pogođenih osoba”. Kako bi pokrenuo postupak naknade štete, podnositelj zahtjeva mora prijaviti neželjenu reakciju putem “Argentinskog integriranog zdravstvenog informacijskog sustava” liječničkoj komisiji Nadzornog odbora za profesionalne rizike.

Odluku o uzročno-posljedičnoj vezi između proizvoda i prijavljenog patološkog događaja donosit će Nacionalna komisija za sigurnost i cjepiva – CONASEVA, koja se morati očitovati na temelju “kriterija za dijagnozu, privremenosti i isključivanja alternativnih uzroka i može zatražiti sve medicinske studije koje smatra relevantnima.”

Ako CONASEVA zaključi da postoji uzročno-posljedična veza između prijavljenih štetnih učinaka i cjepiva, tada će nadležno medicinsko povjerenstvo utvrditi postotak invaliditeta i obavijestiti podnositelje zahtjeva. Prema ovoj rezoluciji, žrtvama bi se mogao odobriti invalidski okvir i korištenje programa prijevremenog umirovljenja. Nadzorništvo profesionalnih rizika, sukladno uputama Ministarstva zdravstva, može prilagoditi i dopuniti navedeni instrument za ocjenu dobnih kategorija koje nisu predviđene, uključujući i pedijatrijske pacijente.

Izričito se spominje smrt uslijed primjene cjepiva. U slučaju smrti žrtve, rješenje predviđa prijavu “događaja” od strane treće osobe. Ako se uzročno-posljedična veza dokaže, Fond za odštetu za Covid-19 korisnicima će dodijeliti naknadu u iznosu od 140 plaća preminule osobe, što ne vrijedi za osobe koje su bile nezaposlene i djecu (?!).

Sve troškove će snositi argentinska država, jer je Argentina, kao i sve druge države, morala potpisati bjanko ček laboratorijima, što će dodatno produbiti ionako veliku ekonomsku krizu koja desetljećima trese ovu ispaćenu državu. Mogućnost prijave nuspojava predviđena je za razdoblje od tri godine od datuma cijepljenja.

Ovaj postupak mogao bi pružiti novi uvid u broj smrtnih slučajeva od cijepljenja protiv Covida u Argentini, što bi ekstrapolacijom podataka moglo dati uvid i u svjetskim razmjerima.

Inače, Argentina je zemlja puna kontrasta: šampion inflacije i neplaćanja vlastitih kredita, nacija osebujnih predsjednika, zemlja s najviše Nobelovih nagrada za medicinu, gdje se medicinski turizam prakticira zbog kvalitetne dijagnostike i velikodušnosti zdravstvenog sustava, te zemlja koja se drži duha zakona unatoč jakoj korupciji.

Foto naslovnice: pixabay.com

Provjeri/francesoir.fr

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije