Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeAustralija predlaže korištenje sustava Digital ID za identifikaciju anonimnih korisnika društvenih mreža

Australija predlaže korištenje sustava Digital ID za identifikaciju anonimnih korisnika društvenih mreža

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Nema „labavo“

Zaposlenici Agencije za digitalnu transformaciju (DTA) usprotivili su se korištenju sheme digitalnog identiteta koju je predložila australska vlada kako bi otkrila prave identitete iza anonimnih računa društvenih medija.

Australska vlada istražuje načine provjere dobi i identiteta građana na internetu. DTA je izradio nacrt zakona o pouzdanom digitalnom identitetu, a povjerenik za e-sigurnost razmatrao je program provjere dobi kako bi se pomoglo u određivanju dobi bilo koga tko koristi uređaj za pristup internetu. Takve prijedloge dale su i vlade diljem svijeta što je izazvalo zabrinutost za privatnost i slobodu govora.

Procurjeli zapisnik i dopis sa sastanka između DTA-e i Ureda povjerenika za e-sigurnost iz listopada 2021. sugeriraju da su zaposlenici DTA-e bili iznenađeni kad su čuli bivšeg ministra Roberta Stewarta  kako u intervjuu za Sky News sugerira da bi se shema digitalnog identiteta mogla koristiti za identifikaciju ljudi iza anonimnih računa na društvenim mrežama.

“Nije veliki korak reći: pa, čekaj, možda bismo trebali koristiti digitalni identitet za područja u kojima identitet treba dokazati”, rekao je tada ministar.

Zapisnik sa sastanka otkriva da su se zaposlenici DTA usprotivili korištenju sheme digitalne osobne iskaznice za identifikaciju računa na društvenim mrežama, uz napomenu da „još uvijek pokušavaju zadržati druge ideje/prijedloge za korištenje digitalne osobne iskaznice.”

Foto naslovnice: pixabay.com

VEZANO

najnovije