Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiAustrija se priključila Mađarskoj u odluci o neslanju oružja Ukrajini

Austrija se priključila Mađarskoj u odluci o neslanju oružja Ukrajini

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Austro-Ugarsko NE

Ljudi koji guraju Treći svjetski rat napadaju svakoga tko govori istinu o Ukrajini, dok su zapravo samo novi trgovci smrću koji nemaju obzira prema ljudskoj civilizaciji ili povijesti.

Austrija i Mađarska su se oglasile i odbile poslati oružje Ukrajini. Znači li to da će njihove zemlje biti „pošteđene“, jednom kada sve ovo postane zaista „gadno“? 

Naime, Austrija i Mađarska dogovorile su se da neće slati vojnu pomoć Ukrajini. Tako su barem rekli austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner i njezin mađarski kolega Kristof Szalay-Bobrovniczky na sastanku u Budimpešti 30. siječnja, a citira Euractiv.

Prema riječima najviših dužnosnika, stajalište obiju zemalja u vezi s ruskim ratom protiv Ukrajine je “jasno” jer Ukrajini ne pružaju obrambenu pomoć “kako bi spriječile daljnju eskalaciju”.

Szalay-Bobrovniczky je dodala da će Mađarska isporučivati ​​samo humanitarnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama koje bježe od rata.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u video obraćanju 29. siječnja da je važno da Ukrajina nastavi primati vojnu potporu od partnera istim tempom kojim Rusija nastoji “produžiti rat, iscrpiti naše snage”.

Njemačka, Poljska, Španjolska, SAD i Velika Britanija javno su obećale poslati tenkove u Ukrajinu nakon višemjesečnih zahtjeva Zelenskog za sofisticiranijim oružjem za poraz Rusije.

Vadim Omelčenko, ukrajinski veleposlanik u Francuskoj, rekao je da su zapadne zemlje Ukrajini dosad obećale ukupno 321 teških tenkova.

Vezano: Zoran Milanović očitao bukvicu Njemačkoj: „Sretno im u ratu s Rusijom, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina! Hrvatska u tome neće sudjelovati!“

Dana 19. siječnja, devet europskih nacija potpisalo je zajedničku izjavu poznatu kao Obećanje iz Tallinna, obvezujući se da će Ukrajini pružiti potporu koja joj je potrebna da oslobodi svoj teritorij koji je trenutno okupiran od strane Rusije.

Krajem siječnja mađarski premijer Orban rekao je da je Ukrajina ničija zemlja i usporedio je s Afganistanom. Nakon toga je Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo mađarskog veleposlanika u Ukrajini.

Poljski RMF FM izvijestio je 19. siječnja, pozivajući se na visoki diplomatski izvor u EU, da je Budimpešta blokirala pola milijarde eura vrijednu vojnu pomoć u sedmom takvom paketu dodijeljenom Ukrajini u sklopu Europskog fonda za mir.

U prosincu je Mađarska također zadržala EU-ov paket makrofinancijske pomoći Ukrajini od 18 milijardi. U medijskim izvješćima navodi se da je EU to shvatila kao pokušaj Budimpešte da prisili EU da oslobodi pomoć Mađarskoj, koja je bila zamrznuta zbog nedovoljnih reformi u zemlji.

Provjeri/news.yahoo.com

Foto naslovnice: screenshot euractiv.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije