Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleBanane – Superhrana u borbi protiv raka i srčanih bolesti

Banane – Superhrana u borbi protiv raka i srčanih bolesti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zdravlje iz prirode

Banana sadrži obilje iona kalija, dijetalnih vlakana, vitamina i antioksidansa. Ukusne i hranjive, banane nisu samo zdravi zalogaji, već su i izvrsne za prevenciju raka, kardiovaskularnih bolesti, slabljenja pamćenja i ublažavanja tjeskobe.

Što jedna banana dnevno može učiniti za ljudsko tijelo?

1. Prevencija raka

izvješću o istraživanju objavljenom u International Journal of Cancer u siječnju 2005., istraživači s Instituta Karolinska u Švedskoj proveli su 13-godišnje istraživanje na 61.000 žena u dobi između 40 i 76 godina.

Studija je pokazala da su žene koje su jele najmanje četiri banane tjedno smanjile rizik od raka bubrega za 50 posto.

Žene koje jedu korjenasto povrće poput mrkve i cikle također imaju manju učestalost raka bubrega.

Japanska studija ( pdf ) otkrila je da zrele banane mogu potaknuti ljudske imunološke stanice da proizvode faktor nekroze tumora (TNF), koji se može boriti protiv abnormalnih stanica.

Što su mrlje na koži banane tamnije, to bolje jača imunološki sustav. Banane sa žutom korom i tamnim mrljama imaju osam puta veću sposobnost povećanja broja bijelih krvnih zrnaca od banana sa zelenom korom.

Banane također sadrže tvari koje mogu razviti lijekove protiv raka.

Recenzija istraživanja objavljena u Frontiers in Oncology 2021. godine navodi da ekstrakti plodova banane i biljaka banane pokazuju djelovanje u prevenciji i borbi protiv raka za različite vrste raka reguliranjem različitih putova provođenja staničnih signala. Botaničke kemikalije u bananama mogu se koristiti za razvoj multitargetnih lijekova za liječenje raka.

2. Prevencija kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti

Banane su bogate magnezijem. Magnezij pomaže smanjiti rizik od ateroskleroze smanjujući oksidirani lipoprotein niske gustoće u plazmi, također poznat kao loš kolesterol. Imaju i puno kalija koji kontrolira krvni tlak i regulira rad srca.

Ljudsko tijelo je sklono aritmijama i povišenom krvnom tlaku kada mu nedostaje kalija. Prava količina kalija može stabilizirati podražljivost živaca i mišićnih stanica unutar normalnog raspona, održavajući pravilan rad srca.

izvješću o istraživanju objavljenom u časopisu European Heart Journal 2022., istraživački tim proveo je 19-godišnju studiju na 24.963 sudionika, ukupno 11.267 muškaraca i 13.696 žena.

Rezultati su otkrili da je u usporedbi s onima s najnižim unosom kalija, rizik od kardiovaskularnih bolesti drastično smanjen za 13 posto kod onih s najvišim unosom kalija.

Rizik od pojave ili ponovnog pojavljivanja kardiovaskularnih bolesti bio je 11 posto manji u žena i 7 posto u muškaraca.

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje više hrane bogate kalijem može spriječiti srčane bolesti i moždani udar, posebno za žene.

Osim kalija, banane sadrže puno dijetalnih vlakana topivih u vodi, koja su neophodna za prevenciju srčanih bolesti.

Studija objavljena u JAMA Internal Medicine 2003. godine potvrdila je da konzumacija hrane bogate vlaknima kao što su banane može spriječiti srčane bolesti. U istraživanju je sudjelovalo više od 9700 odraslih Amerikanaca. Tijekom godina praćenja, istraživači su otkrili da je rizik od koronarne bolesti srca (CHD) i kardiovaskularnih bolesti (KVB) kod sudionika bio smanjen za 12 posto, odnosno 11 posto, kod onih koji su konzumirali najviše vlakana dnevno u prosjeku od 20,7 grama, a oni koji su dnevno jeli najmanje vlakana topivih u vodi u prosjeku 5,9 grama.

Ljudi s najvećom dnevnom konzumacijom vlakana topivih u vodi, s medijanom od 5,9 grama, u usporedbi s najnižim medijanom od 0,9 grama, također su zabilježili smanjeni rizik od srčanih bolesti za 15 posto. Stopa smrtnosti od koronarne bolesti smanjena je za 24 posto, dok je mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti smanjena za 15 posto.

Ova skupina sudionika također je imala 10 posto manju vjerojatnost da će razviti kardiovaskularne bolesti, a stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti također je pala za 12 posto.

3. Prevencija gubitka pamćenja

Banane su fantastičan izvor vitamina B6 . Vitamin B6 regulira razinu homocisteina u krvi, čime poboljšava kognitivne sposobnosti.

U studiji objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition u ožujku 1996., istraživači sa Sveučilišta Tufts u Bostonu proveli su kognitivne testove na 70 muškaraca u dobi između 54 i 81 godine.

Otkrili su da su ispitanici s višim razinama vitamina B6 imali bolje rezultate u dva testa pamćenja.

Istraživanje pokazuje ( pdf ) da konzumacija voća bogatog kalijem, poput banana, pomaže studentima da poboljšaju koncentraciju i učinkovitije uče, čime poboljšavaju svoje rezultate na testovima.

Škola u Twickenhamu (Middlesex) u Engleskoj pomogla je 200 učenika da polože ispit dajući im banane za doručak, pauzu i ručak kako bi poboljšali svoj mozak.

4. Emocionalna regulacija, ublažavanje anksioznosti i depresije

Banane sadrže triptofan, koji ljudsko tijelo može pretvoriti u serotonin. Serotonin može opustiti tijelo, ublažiti tjeskobu i učiniti da ljudi osjećaju radost.

Banane također sadrže vitamine B, koji igraju vitalnu ulogu u ljudskom živčanom sustavu, budući da koenzimi koordiniraju kemijske reakcije u tijelu.

Studija objavljena u časopisu Human Psychopharmacology: Clinical & Experimental 2022. dokumentirala je da su istraživači sa Sveučilišta u Readingu mjerili učinak visokih doza vitamina B6 na 478 sudionika.

Klinička studija pokazala je da konzumacija visokih doza vitamina B6 može smanjiti tjeskobu i depresiju.

Druga studija objavljena u Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences 2017. istaknula je da pulpa i kora banane djeluju protiv anksioznosti, depresije i poboljšavaju pamćenje, vjerojatno zbog svojih antioksidativnih učinaka.

Neki ljudi bi trebali izbjegavati prejedanje bananama

Bolesnici s bubrežnim bolestima

Budući da je sadržaj kalija u bananama visok, metabolička funkcija kalija je abnormalna kod pacijenata s akutnim i kroničnim nefritisom, bubrežnom insuficijencijom i drugim bubrežnim bolestima ako se konzumira previše.

Mogu se pojaviti hiperkalemija i simptomi kao što su slabost mišića, pospanost i usporen rad srca.

Stoga Nacionalna zaklada za bubrežne bolesti predlaže da bolesnici s bubrežnim bolestima izbjegavaju banane i umjesto njih jedu jabuke.

Dijabetičari

Sadržaj šećera u bananama je visok. Osobe s dijabetesom trebaju paziti na količinu koju jedu.

Prema nutricionističkoj bazi Ministarstva poljoprivrede SAD-a, 100 grama banana sadrži oko 15,8 grama šećera.

Međutim, budući da banane sadrže više vlakana i otpornog škroba koje ljudsko tijelo ne može apsorbirati, njihov glikemijski indeks (GI) nije visok, pa neće uzrokovati nagli skok šećera u krvi.

Prema School of Public Health Sveučilišta Harvard, glikemijski indeks zrelih banana je 51. Dok je glikemijski indeks poluzrelih banana samo 42, još uvijek je viši od indeksa jabuka, s glikemijskim indeksom od oko 36.

Provjeri/TheEpochTimes

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije