Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaVijestiBBC priprema tajne scenarije za zimski strujni „blackout“

BBC priprema tajne scenarije za zimski strujni „blackout“

5
(11)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Isključenje

Kako javlja The Guardian, britanski BBC je pripremio tajne scenarije koji bi se mogli čitati u eteru ako nestašica energije prouzroči nestanak struje ili gubitak zaliha plina ove zime.

Skripte pokazuju kako će se umirivati javnost u slučaju da “veliki gubitak struje” prouzroči kvar mobilne telefonske mreže, pristup internetu, bankarskih sustava ili semafora diljem zemlje. Sjeverna Irska ne bi bila pogođena jer njezinu električnu mrežu dijeli s Republikom Irskom.

Javnosti bi se savjetovalo da koriste auto-radija ili prijemnike na baterije za slušanje hitnih emisija na FM i dugovalnim frekvencijama.

Jedan nacrt scenarija BBC-ja upozorava da bi nestanak struje mogao potrajati i do dva dana, pri čemu bi bolnice i policija bili pod “ekstremnim pritiskom”.

Drugi nacrt donosi objavu: “Vlada je rekla da se nada da će struja biti ponovno uspostavljena u sljedećih 36 do 48 sati. Različiti dijelovi Britanije će prije toga početi dobivati ​​isprekidane opskrbe.”

Ove skripte su napisane od strane BBC-jevih novinara, kao dio rutinskog planiranja za hipotetskih hitnih slučajeva.

U kriznim situacijama na nacionalnom nivou, BBC ima formalnu ulogu pomaganja u širenju informacija diljem zemlje, kao dio vladinog planiranja za nepredviđene situacije. Okvir upravljanja emitiranjem kaže: “Ako se bilo kojem ministru vlade Ujedinjenog Kraljevstva učini da je došlo do izvanrednog stanja, taj ministar može zatražiti da BBC emitira ili na neki drugi način distribuira bilo koju najavu ili drugi program.”

Vlada surađuje s BBC-jem u sklopu procesa planiranja za izvanredne situacije, iako je nejasno je li imala ikakvog doprinosa u tim scenarijima, a njezin glasnogovornik poručuje: “Vlada je uvjerena da ovo nije scenarij s kojim ćemo se suočiti ove zime.”

Iako se Vlada i ministri jako trude uvjeriti stanovništvo da su nestanci struje malo vjerojatni, National Grid koji nadzire opskrbu električnom energijom u Velikoj Britaniji izdao je rijetko upozorenje da bi opskrba električnom energijom mogla biti ugrožena. Organizacija je rekla da bi u najgorem slučaju mogla narediti planirana isključenja struje do tri sata dnevno ako Rusija prekine sve isporuke plina Europi.

U ponedjeljak je izvršni direktor National Grid-a, John Pettigrew, otišao dalje i rekao da bi, ako bi sve što bi može poći po zlu, pošlo po zlu, moglo doći do nestanka struje između 16 i 19 sati u “stvarno, jako hladnim” danima u siječnju i veljači, kada su brzine vjetra preniske za pogon vjetroturbina.

BBC-jev nacrt scenarija sugerira da bi u nacionalnom zamračenju, emitirao znatno smanjenu privremenu radio uslugu iz britanskog centra za hitne slučajeve, zvanog EBC, sa sjedištem u ruralnom području koje BBC ne želi objaviti.

To bi osiguralo polusatne biltene vijesti na FM-u i dugovalnim frekvencijama Radija 4 i “glazbenu uslugu”, s ažuriranim vijestima na FM spektru koji koristi Radio 2.

Jedan od scenarija pretpostavlja da bi električna energija bila dostupna samo u nekoliko slabo naseljenih dijelova Škotske – Zapadni otoci, Orkney i Shetland te neki dijelovi Highlandsa.

Skripte izvješćuju da bi ovi nestanci struje utjecali na sustave opskrbe plinom, onesposobili mreže mobilne telefonije, bankomate i pristup internetu. Semafori bi prestali raditi, što bi uzrokovalo poremećaje na cestama.

U jednom od scenarija dolazi i upozorenje: “Hitne službe su pod velikim pritiskom. Ljudima se savjetuje da ih ne kontaktiraju osim ako to nije prijeko potrebno.”

Navodi se da je u Walesu uspostavljen centar za koordinaciju u hitnim slučajevima, dok u Škotskoj prva ministrica, Nicola Sturgeon, predsjedava sastankom decentralizirane vlade za planiranje u hitnim slučajevima. Dodaje se: “Dužnosnici kažu da trenutno nema rizika za opskrbu i distribuciju hrane. Ali traže od ljudi da paze na ranjive susjede i rođake.”

Provjeri/theguardian.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 11

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije