Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiBeč ne samo da je ukinuo obvezu nošenja maski u javnom prijevozu,...

Beč ne samo da je ukinuo obvezu nošenja maski u javnom prijevozu, nego ih je i zabranio

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kovidaši na aparatima

Austrijski glavni grad Beč konačno je ukinuo svoju višegodišnju obavezu nošenja maski za lice u javnom prijevozu.

Sada je grad zapravo zabranio nošenje maski za lice i upozorio da bi svatko tko bude uhvaćen da nosi masku mogao biti kažnjen do 150 eura, navodi se u izvješću austrijskih novina Kurier.

Beč je 1. ožujka ukinuo politiku obvezne maske u javnom prijevozu, nekoliko mjeseci nakon što je ostatak Austrije ukinuo slične zahtjeve.

Prethodno su oni s medicinskim izuzećem mogli zaobići obaveznu masku. Sada, zahvaljujući zakonu protiv maskiranja koji su 2017. usvojili konzervativna Austrijska narodna stranka (ÖVP) i njezini koalicijski saveznici iz populističke Slobodarske stranke (FPÖ), oni koji žele nastaviti nositi maske trebat će liječničku potvrdu.

Zakon koji je nazvan AGEsVG prvobitno je predložen kako bi se zaustavilo nošenje islamskih velova koji pokrivaju cijelo lice, kao što su nikab i burka, ali obuhvaća sve maske koje pokrivaju lice.

Prema pisanju njemačkog časopisa Der Spiegel, austrijska vlada traži način da zaobiđe trenutni problem za one koji žele i dalje nositi maske u javnom prijevozu, a Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo je od policije da daju slobodu onima koji nose maske.

“U primjeni AGEsVG policija će intervenirati proporcionalno, posebno u narednim mjesecima. Ako osoba može vjerodostojno obrazložiti zdravstveno opravdanje, nema upravnog prekršaja”, kažu u Ministarstvu.

Otkako je donesen 2017., zakon protiv maskiranja je nekoliko puta prekršen, često od strane muslimana koji su prosvjedovali protiv njega.

Švicarska islamistička aktivistica Nora Illi bila je jedna od onih koji su namjerno prekršili zakon u studenom 2017., austrijska ju je policija nakratko zadržala dok je šetala središnjim trgom Stephanplatz u Beču.

Kraj mandata nošenja maski u Beču označava smrt jednog od posljednjih preostalih ograničenja u vezi s koronavirusom na snazi ​​u Austriji, zemlji članici Europske unije koja je jednom pokušala učiniti cjepiva protiv koronavirusa obveznima za sve Austrijance starije od 18 godina, prijeteći onima koji nisu to učinili, zatvorom i novčanim kaznama.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

1 KOMENTAR

VEZANO

najnovije