Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeBill Gates oduševljen elektroničkim tetovažama – novim uređajem za nadziranje

Bill Gates oduševljen elektroničkim tetovažama – novim uređajem za nadziranje

We’re gonna rock down to Electric Avenue

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

U osvit proljeća započinjete pripremati svoje tijelo za ljeto pa potajno razmišljate i o tetovaži; što se ne biste malo otkačili pa sebi priuštili jednu futurističku – elektroničku tetovažu – po preporuci Billa Gatesa? (1, 2) Polako, strpite se jer stvar je još uvijek u fazi razvoja, a ono što nam je poznato je da se može privremeno nanositi na kožu, s malim senzorima i trackerima koji šalju i primaju informacije putem posebne tinte koja provodi električnu energiju.

Temeljna ideja inovatora je da elektroničke tetovaže učine zdravstvenu skrb nevidljivom. Naime, ubrzani razvoj zdravstvenih nosivih senzora ne prestaje stvarati sve sitnije uređaje pa svaki sljedeći korak tehnološkog napretka definitivno (u)vodi tehnologiju sve bliže ljudskom tijelu. Ovi fleksibilni, vodootporni materijali od kojih su načinjene elektroničke tetovaže otporni su također na istezanje i uvijanje, a zahvaljujući sitnim elektrodama snimaju i prenose informacije o nositelju na pametne telefone ili druge povezane uređaje.

Budući da mogu mjeriti elektrofiziološke parametre, ovakve tetovaže mogle bi omogućiti zdravstvenim stručnjacima da neinvazivno prate i dijagnosticiraju kritična zdravstvena stanja (srčana aritmija, srčane aktivnosti, poremećaji spavanja i moždane aktivnosti). Zapravo to znači da biste bili pod cjelodnevnim nadzorom zahvaljujući interaktivnom zaslonu (vaša koža) i minijaturnom laboratoriju (tetovaža).

No ono što je prvotno bilo zamišljeno kao zdravstveni uređaj sada „filantrop“ Gates razvija u smjeru proširenja njegovih funkcija kako bi jednoga dana u potpunosti zamijenio pametne telefone. Na taj način bi netko tko vas nadzire imao uvid ne samo u vašu fiziologiju nego i sve što radite, kuda se krećete; ne bi vas se više pratilo i nadziralo uređajima izvana nego „iznutra“ iz vas samih, a sve pod izlikom one prvotne ideje „spriječiti i kontrolirati bolesti i zaraze“.

Iza razvoja ovakvog biotehnološkog uređaja stoji tvrtka Chaotic Moon Studios, u čijoj je radionici između ostalog osmišljena službena aplikacija za iPhone za predsjedničku kampanju Baracka Obame. Posvećeni su kreativnoj tehnologiji te su u više navrata ostvarili suradnju s Microsoftom, a ne čini se nebitnim spomenuti i to kako je značaj udio njihovih dionica u vlasništvu holivudske agencije za talente William Morris Endeavor.

VEZANO

najnovije