Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiBill Gates pred sudom u Nanterreu – Proturječne izjave u SAD-u i...

Bill Gates pred sudom u Nanterreu – Proturječne izjave u SAD-u i Francuskoj?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Na optuženičkoj klupi

Ročište u suđenju kojeg je pokrenula udruga BonSens.org protiv Billa Gatesa pred Sudom u Nanterreu održano je 20. listopada 2022. godine. Kako donosi FranceSoir, član udruge Bon Sens.org – Laurent Pelé, koji bio prisutan na ročištu dao je sažetak.

Kontekst

Dana 6. svibnja 2022., u povodu izlaska knjige „Kako izbjeći sljedeću pandemiju“, Bill Gates je pozvan u vijesti u 20 sati na TV France 2. Tijekom ovog intervjua, na novinarsku konstataciju “zavjere diljem svijeta optužuju vas da ste izmislili epidemiju Covida”, milijarder je odbacio optužbe rekavši kako su ovi ljudi “potpuno preokrenuli situaciju rekavši da zarađujem milijarde ubijajući ljude.” U svom je govoru nastavio promovirati “izvrsno cjepivo” protiv Covid-19, kao “čudo koje je spriječilo milijune smrti”, te izjavio kako su oni koji umiru od infekcije Covid-19 uglavnom necijepljeni.

Ove izjave se, međutim, razlikuju od njegovih izjava tri dana ranije u SAD-u, u kojima je naglasio nesavršenu prirodu cjepiva po vlastitom priznanju, te kako ona ne sprječavaju prijenos virusa, naglašavajući da je trajanje njihove zaštite smanjeno. Na Twitteru je Bill Gates također dao do znanja da se zarazio koronavirusom, ali se ipak smatra sretnim što je cijepljen.

Nakon ovih izjava, udruženje BonSens.org i tri njegova člana, uključujući profesora Christiana Perronnea i Xaviera Azalberta, ovlastili su Maître Diane Protat da podnese tužbeni nalog protiv Gatesa. Oni smatraju da ih je milijarder namjerno i zlonamjerno ocrnio pred milijunima gledatelja, tvrdnjom da takozvani “zavjerenici” ugrožavaju živote Francuza svojim preispitivanjem učinkovitosti cjepiva protiv Covid-19, te da bi društvene ili pravne akcije koje poduzima udruga BonSens.org bile bi štetne za stanovništvo.

Tijekom saslušanja 20. listopada, Billa Gatesa zastupao je Louis Degos, odvjetnik odvjetničke tvrtke K&L Gates, čiji je jedan od osnivača nitko drugi do otac Billa Gatesa, William Gates.

Riječ odvjetnice BonSensa.org

Odvjetnica Protat je na početku svog izlaganja najprije podsjetio na razloge za ovaj pravni postupak, istaknuvši njegovu važnost jer je dio konteksta Covid-19 krize u kojoj je laž postala zakon.

Iako bi šira javnost mogla pomisliti da Bill Gates ima informacije iz prve ruke o učinkovitosti cijepljenja protiv Covid-19, Protat je ukazala na očitu kontradikciju između izjava Billa Gatesa na France 2 i onih izrečenih u SAD-u tri dana ranije, tvrdeći da one odražavaju manipulaciju. U Francuskoj je milijarder nazvao injekciju protiv Covida-19 “izvrsnim cjepivom”, dok je s druge strane Atlantika objasnio kako cjepivo ne sprječava prijenos, ali je primarna funkcija cjepiva.

Ove kontradikcije odvjetnica je objasnila činjenicom da je u SAD-u “iznošenje laži vrlo ozbiljan prekršaj”, za razliku od Francuske, pa je Bill Gates mogao dati ove izjave na France 2 bez ikakvog straha od kazne.

Nakon toga, odvjetnica Protat je podsjetila na odredbe članka 1240. Građanskog zakonika o odgovornosti za štetu, na temelju pokrenutog sudskog postupka (“Svaka ljudska radnja koja drugima uzrokuje štetu, obvezuje osobu čijom je krivnjom nastala da je popravi”), te je rekla kako su uvjeti navedeni u ovom članku ispunjeni u ovom slučaju.

Xaviera Azalberta, novine Le Monde predstavljaju kao vođu “urotnika”, a profesora Perronnea “referentnog liječnika za urotnike”. “Bill Gates cilja na sve zavjerenike, guši slobodu izražavanja”, ustvrdila je Protat.

Osim toga, istaknula je da se Bill Gates predstavlja kao “filantrop”. No, financijski prihod ostvaruje kao rezultat prodaje cjepiva protiv Covida-19 koje je na France 2 predstavio kao “izvrsno”, a sudska praksa zahtijeva poštenu prezentaciju proizvoda koji se stavljaju na tržište.

Ako Bill Gates tvrdi da djeluje nesebično, kako se njegovo bogatstvo ipak udvostručilo otkako je uložio svoj novac u zakladu Billa i Melinde Gates, koja je dioničar Pfizera, zapitala je odvjetnica.

Umjesto da jednom rukom uzima natrag ono što drugom daje, milijarder bi bolje učinio da je zatražio da se Pfizerovi patenti stave u javnu domenu, ustvrdila je Protat, te podsjetila kako je Gatesova tvrtka Microsoft optužena za zlouporabu dominantnog položaja 1990-ih prema američkom antimonopolskom zakonu. Štoviše, ova zaklada ulaže i u Coca Colu koja promiče pretilost, pa je teško povjerovati u njezino djelovanje u cilju javnog zdravlja.

Također, odvjetnica Protat je stavila naglasak i na bizarnu dodjelu godišnje nagrade “Global Goalkeeper” od strane Zaklade Billa i Melinde Gates Ursuli Von Der Leyen, predsjednici Europske komisije, tijela koje će se naći u središtu istrage o kupnji cjepiva protiv Covida koju provodi Ured europskog javnog tužitelja. Podsjetila je i da je Europska komisija u lipnju 2020. najavila uplatu 300 milijuna eura ovoj zakladi…

Vezano: Da nije tragično bilo bi smiješno! Ursula Von der Leyen dobila nagradu „Veliki Reset“!

Odvjetnica se zatim vratila na elemente obrane Billa Gatesa prema kojima BonSens.org ne bi predstavljao konkurenciju njegovoj zakladi: oni su konkurenti u području dobrotvornih djela s potpuno drugačijim pristupom čovječanstvu. BonSens.org promovira zdrav razum, rane tretmane koji su se pokazali učinkovitima, kao što je ivermektin, i još riječ znanosti. Suprotno tome, cilj Billa Gatesa je diskreditirati zavjere kako bi se spriječio bilo kakvu raspravu, pa i znanstvenu.

Potom je podsjetila na izvješće OPECST-a o štetnim učincima anti-Covid cjepiva, u kojem se bilježe menstrualni poremećaji kod cijepljenih žena, te svjedočanstvo virologa o reaktogenosti uzrokovanoj cijepljenjem kao i učestalosti nuspojava znatno većoj od drugih cjepiva kao što je cjepivo protiv gripe.

Također, podsjetila je na povećanu smrtnost i ozbiljne nuspojave na srce onih koji su primili cjepivo, te je rekla da je u najboljem slučaju prijavljen samo jedan od 10 takvih slučajeva.

Što se tiče “prednosti” cjepiva protiv Covida, Protat je citirala dansku znanstvenu studiju koja pokazuje nedostatak ukupne koristi cijepljenja na smrtnost, dodajući da je Danska bila prva zemlja koja je prestala preporučivati ​​cijepljenje mlađima od 50 godina.

Dok je profesor Perronne dobio diplomu zlatne medalje Univerzalne lige za javnu dobrobit, specijalist je za imunologiju i cjepiva, ima iznimno dugačak životopis, odvjetnica se zapitala: „kako Bill Gates može diskreditirati glas znanstvenika kada on sam nema znanstvenih vještina?“

Odvjetnica Protat je zaključila svoju tvrdnju objašnjavajući da se u prošlosti pravda koristila da se ušutkaju zviždači, ali danas su mainstream mediji i ličnosti poput Billa Gatesa ti koji su odgovorni za diskreditaciju njihove riječi u javnom prostoru.

Odgovor Gatesovog odvjetnika

Odvjetnik Billa Gatesa, Louis Degos započeo je svoju obranu objašnjavajući da ako je “ono što smo čuli možda zanimljivo, ovaj sud nije medijska arena.” Također, naznačio je da ne želi govoriti o javnom zdravstvu, korupciji ili Europskoj komisiji. Radije se, dodao je, želi ograničiti na pravni argument.

Nastavio je pitanjem: “Koja je obveza prekršena?”

I naglasio je da gospodin Gates u svojim izjavama nikad nije koristio termin “zavjerenik”.

Odvjetnik je podsjetio da su ovlasti suda ograničene člankom 835. Zakona o parničnom postupku, da tužitelji potražuju ukupno 8 milijuna eura odštete, te da se stoga prvi ozbiljniji spor vodi na iznos koji se traži kao naknada za ničim potvrđenu štetu.

Zatim je prešao na definiciju ocrnjivanja: ono se sastoji od omalovažavanja proizvoda ili suparnika u konkurentskoj situaciji. S druge strane, u ovom slučaju, ni Bill Gates ni BonSens.org nemaju proizvod za prodaju, iako njegov klijent zadržava neke udjele u Microsoftu.

Što se tiče proturječja koje je istaknula suprotna strana između njegovih izjava u Francuskoj i onih iznesenih u SAD-u, on smatra da ih nema, budući da se g. Gates hvali uspjehom cjepiva protiv Covida na težini oblika bolest, a ne na prijenos.

Štoviše, izrazi koje je gospodin Gates koristio u eteru nisu bili anateme, već vrlo općeniti i vrlo umjereni izrazi, bez uvreda. Tužitelji u postupku nisu citirani, tvrdi također.

Stoga ne vidi nikakvu štetu koju su podnositelji pretrpjeli, već u ovom postupku korist da im se omogući povećanje slušanosti i odjeka njihovih teza, s ciljem povećanja broja članova udruge BonSens.org.

Budući da ne postoji uzročno-posljedična veza između navodnih pogrešnih činjenica i pripisane štete, g. Degos smatra da je postupak instrumentalizacija pravde. Pravna rasprava nije medijska rasprava i ovaj postupak ima za cilj začepiti usta Billa Gatesa, ustvrdio je.

Za kraj svoje tvrdnje, rekao je da ako Bill Gates ima financijskih sredstava da se brani i ne zatraži povrat troškova svog odvjetnika, potonji se stavlja na mjesto običnog građanina koji bi se suočio s takvim uvredljivim postupkom. Kao takav, kao sankciju, traži da se izrekne građanska novčana kazna, čija bi nagodba išla u korist francuske države.

Na kraju ročišta, sudac je zahvalio objema stranama i stavio slučaj na razmatranje do 24. studenog 2022.

Provjeri/FranceSoir.fr

Foto naslovnice: screenshot FranceSoir.fr

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije