Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaNajnovijeBrane vam ulazak na posao bez COVID potvrde? Evo što učiniti…

Brane vam ulazak na posao bez COVID potvrde? Evo što učiniti…

Prenosimo zanimljivu i po nama vrlo korisnu objavu Ivana Pokupeca, koji je na svojem fb profilu objavio točno određeni slijed koraka koje je potrebno slijediti ukoliko vam poslodavac stvara probleme zbog ne posjedovanja tzv. COVID potvrda.    

ŠTO UČINITI?

1. (i osnovno) Svaku interakciju sa sustavom DOKUMENTIRAJTE! Pismeno, audio/video snimkom, fotografijom.

Usmeni zahtjevi, naredbe i ultimatumi u četiri oka na sudu ne znače ništa. Imate pravo sve tražiti napismeno i službeno. Također, imate pravo uskratiti svoj potpis na bilo što i moj je savjet da ga uskratite ako se sa sadržajem 100% ne slažete!

2. Informirajte se o svojim pravima.

Proučite svoj Ugovor o radu, Ustav Republike Hrvatske i važeće zakone.

3. Osvijestite ulogu u kojoj se nalazite.

Ako vas na ulazu sa zahtjevom za kovid-potvrdom zaustavlja kolega, niste dužni na to obraćati pozornost, niste dužni na kolegijalnost („daj, da ja nemam problema“) i suradnju, jer on je izabrao stranu protiv koje se vi borite. Upravo suprotno: iskažite mu otpor, pa i fizički.

4. Bori se za svoju i tuđu slobodu, bez obzira na to jeste li istomišljenici.

Vaš neprijatelj nisu (ne)cijepljeni, već totalitaristička država.

ŠTO BIH JA UČINIO?

1. Idite na posao, nemojte im dati razloga da vas prozovu neodgovornim radnikom i daju vam otkaz.

2. Snimite svoj dolazak i interakciju s osobom iz covid patrole koja od vas traži birokratski dokument bez ikakve epidemiološke vrijednosti. Ukoliko vam ta osoba (ili bilo tko od nadređenih) uskrati pravo na rad i zarađivanje plaće, krši zakon te s dokazom u rukama zovite policiju.

3. Napravite Zahtjev bilo kojem javnom bilježniku za potvrđivanje (posvjedočenje) činjenica po članku 90. Zakona o javnom bilježništvu. Javni će bilježnik izići po tom Zahtjevu na teren, posvjedočiti činjenicu da vas njihova covid patrola nije pustila u objekt kako bi vi mogli raditi svoj posao, napraviti službeni javnobilježnički zapisnik o tom događaju i onda imate za bilo koji sud dokaze da je vaš poslodavac odgovoran za to što vi niste mogli raditi. Naravno, javni bilježnik ima ovlasti identificirati sudionike događaja i on će to napraviti tako da će identificirati ljude iz covid patrole.

Ako mu se oni odbiju identificirati, slobodno pozovete policijske službenike, jer se njima neće odbiti identificirati zbog činjenice da policijski službenici imaju ovlasti privesti u policijsku postaju ljude koji se odbiju identificirati.

4. Povedite uz sebe dva svjedoka koji će posvjedočiti činjenicu da vas covid patrola nije pustila u objekt kako bi vi mogli raditi svoj posao i onda otići kod javnog bilježnika da daju na zapisnik izjavu o tom događaju. Te izjave dva svjedoka su dokaz za bilo koji sud da je vaš poslodavac odgovoran za to što vi niste mogli raditi pa po tome možete raditi kaznene prijave, možete raditi tužbe za odštetu i još mnogo za vas pozitivnih radnji koje će ići njima na štetu. U ovom slučaju, ako želite identificirati djelatnike covid patrole, obveza vam je zvati policijske službenike koji će to odraditi za vas.

Kada zovete policijske službenike, recite im da se radi o kaznenom djelu zlostavljanja na radu po članku 133. kaznenog zakona, tada oni dolaze + povreda ravnopravnosti i diskriminacije po čl.z. 125. kaznenog zakona.

!!!UPOZNAJTE LJUDE OKO SEBE S NJIHOVIM PRAVIMA I ČINJENICOM DA SE MORAJU ZA NJIH SAMI IZBORITI!!!

VEZANO

najnovije