Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiBrazilcima koji prosvjeduju protiv rezultata izbora zamrznuti bankovni računi

Brazilcima koji prosvjeduju protiv rezultata izbora zamrznuti bankovni računi

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Frozen

Nekim Brazilcima koji prosvjeduju protiv poraza predsjednika Jaira Bolsonara zamrznuti su bankovni računi. Izvješća dolaze nekoliko dana nakon što je izborni sud naredio blokiranje glavnih računa društvenih medija koji osporavaju rezultate.

Bolsonaro je prošlog mjeseca izgubio od Luiza Inácia Lule da Silve na vrlo napetim izborima s razlikom od 49,1% prema 50,9%.

Nakon njegova poraza, tisuće vozača kamiona parkiralo je svoja vozila na autocestama diljem zemlje, poput onoga što su učinili kamiondžije u Kanadi u znak prosvjeda protiv Covid mjera. Prosvjednici su tvrdili da su izbori pokradeni.

“Nužno je, primjereno i hitno blokirati bankovne račune onih koji su pod istragom, s obzirom na mogućnost korištenja resursa za financiranje nedopuštenih i nedemokratskih radnji, kako bi se zaustavila povreda ili prijetnja zakonu”, rekao je De Moraes, rekavši da postoje bila “ponovljena zlouporaba prava na okupljanje”.

De Moraes je naveo da je “nekoliko antidemokratskih činova” počelo nakon što su prosvjedni vozači kamiona “počeli blokirati promet na nekoliko autocesta u zemlji”.

Sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes obračunava se s onima koji sumnjaju u izborne rezultate.

“Oni koji su kriminalnim sredstvima sudjelovali u antidemokratskim djelima bit će tretirani kao kriminalci”, rekao je nakon što je nekoliko ključnih Bolsonarovih pristaša suspendirao s društvenih medija.

Nekoliko lokalnih novinskih kuća izvijestilo je da je Moraes zamrznuo bankovne račune više od 40 osoba i tvrtki koje su bile povezane s prosvjedima.

Tijekom prošlog tjedna u New Yorku, Moraes je rekao da je “demokracija u Brazilu bila napadnuta, ali je preživjela”. Dodao je kako je trend sumnje u izborne rezultate pokrenut u SAD-u od strane desnice te se “proširio na istočnu Europu, a potom i na Brazil”.

Moraesova taktika slijedi taktiku koju je kanadski premijer Justin Trudeau koristio protiv prosvjednika za građanske slobode iz Konvoja slobode – potez za koji se Trudeau još uvijek istražuje.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije