Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiBrazilska vojska proglasila Bolsonara „pravim predsjednikom Brazila“! Mediji šute!

Brazilska vojska proglasila Bolsonara „pravim predsjednikom Brazila“! Mediji šute!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ohoho

Brazilska vojska je pokazala svoju potporu brazilskom narodu proglasivši Bolsonara „pravim predsjednikom Brazila“ nakon dokaza o namještenim izborima.

Bolsonaro se sada druži s vojskom kako bi isplanirao sljedeće poteze.

New York Times, novina dokazana u laži, „objašnjava“:

„Mnogi od prosvjednika rekli su da su njihovi zahtjevi za intervencijom podržani člankom 142 brazilskog ustava, koji kaže da vojska ima ulogu "jamčenja ustavnih ovlasti" pod "vrhovnom ovlašću predsjednika".

te nastavlja o tome citirajući “stručnjake”:

„Prema ustavnim pravnicima i prošlim sudskim presudama, članak ne dopušta vojsci da preuzme kontrolu nad vladom.“

Evo još „objektivnih vijesti“ od New York Times:

„BRASÍLIA - Stigli su deseci tisuća u srijedu, ljuti i ogrnuti brazilskim zastavama, okupljajući se ispred vojnih baza diljem zemlje. Bili su tamo, rekli su, kako bi spasili brazilsku demokraciju od namještenih izbora, a postojao je samo jedan način da to učine: oružane snage morale su preuzeti kontrolu nad vladom.
Bio je to alarmantan zahtjev u zemlji koja je patila pod vojnom diktaturom koja je trajala dva desetljeća do 1985. - i još jedan bizaran obrat nakon polarizirajućih izbora u Brazilu.
Dan ranije krajnje desničarski predsjednik Jair Bolsonaro nevoljko je pristao na prijenos vlasti nakon 45 sati šutnje nakon što je izgubio od bivšeg ljevičarskog vođe Luiza Inácia Lule da Silve. Ali nakon godina Bolsonarovih neutemeljenih napada na brazilski izborni sustav, čini se da su njegove pristaše daleko od prihvaćanja poraza.
Rasprostranjeni prosvjedi i pozivi na oružane snage bili su eskalacija odbijanja brazilske krajnje desnice da prihvati izbor gospodina da Silve, bivšeg predsjednika kojeg mnogi na desnici smatraju kriminalcem zbog njegovog prošlog korupcijskog skandala.
Gospodin Bolsonaro, u dvominutnom govoru u utorak u kojem nije priznao svoj gubitak, rekao je da podržava mirne prosvjede inspirirane “osjećajem nepravde u izbornom procesu”.

Bit će zanimljivo pratiti nastavak ove priče…

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije