Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiBrazilski predsjednik Bolsonaro održao lekciju licemjeru i „ekologu“ DiCapriu

Brazilski predsjednik Bolsonaro održao lekciju licemjeru i „ekologu“ DiCapriu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Dijeli lekcije drugima

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro prozvao je nedavni tweet glumca i klimatskog aktivista Leonarda DiCaprija o krčenju šuma u amazonskoj prašumi, poručivši mu da se “odrekne svoje jahte prije nego što drži predavanja svijetu.” 

Naime, DiCaprio je postavio pitanje svojim 19,6 milijuna sljedbenika na Twitteru: “Koliko je opsežno krčenje šuma u Amazoniji, jednom od najvažnijih mjesta na planetu za ljude i divlje životinje? Prema ovoj karti od @mapbiomas, regija se suočila s napadom ilegalne deforestacije od strane ekstraktivne industrije tijekom posljednje 3 godine”, napisao je DiCaprio, podijelivši grafiku brazilske tvrtke za prikupljanje podataka o krči šuma MapBiomas koja pokazuje porast od siječnja 2019. do 2022. godine.

Na ovaj tweet odgovorio je brazilski predsjednik Bolsonaro, koji ima 8,4 milijuna pratitelja na Twitteru: „Opet ti Leo? Ovako ćeš postati moj najbolji izborni kabel, kako se kaže u Brazilu! Mogao bih ti opet reći da se odrekneš svoje jahte prije nego što budeš držao predavanja svijetu, ali znam progresivce: želiš promijeniti cijeli svijet, ali nikad sebe, pa te puštam.”

DiCaprio je 2014. proglašen Glasnikom mira Ujedinjenih naroda za klimatske promjene, a navodno također sjedi u odborima nekoliko ekoloških organizacija, uključujući WWF, Vijeće za obranu prirodnih resursa, Međunarodni fond za dobrobit životinja, Netaknuta mora i oceani 5. 

Ipak, glumac i aktivist nedavno je fotografiran kako se zabavlja s prijateljima, uključujući Tobyja McGuirea, na luksuznoj jahti u St. Tropezu na francuskoj rivijeri, piše Page Six, koja proizvede 238 kg CO2 po milji, a što je količina koju emitira jedan prosječni automobil za dva mjeseca vožnje.

Associated Press je prošli tjedan izvijestio o novoj studiji brazilskog think tanka Igarapé Institute koja je otkrila da su ekološki kriminalci u brazilskoj Amazoni uništili javne prašume jednake veličini El Salvadora u posljednjih šest godina, a ipak je Federalna policija, brazilska verzija FBI, provela samo sedam operacija usmjerenih na ovaj golemi gubitak. 

Uništavanje se dogodilo u državnim i federalnim šumama koje su “nedodijeljene”, što znači da nemaju namjensku uporabu na način na koji to imaju nacionalni parkovi i autohtoni teritoriji. 

Prema službenim podacima, brazilska amazonska prašuma ima oko 224 000 četvornih milja šuma u ovoj kategoriji, ili područje gotovo veličine Ukrajine.

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije