Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaNajnovijeBritanija najavila ukidanje svih Covid mjera!

Britanija najavila ukidanje svih Covid mjera!

Britanski premijer Boris Johnson najavio je večeras ukidanje pravila o društvenoj distanci, zakona o maskama i rada od kuće, naglašavajući da je to potrebno napraviti sad ili nikada.

Radi se o „hrabrom“ potezu unatoč povećanju dnevnih slučajeva novozaraženih, a izjavio je da iako pandemija “sigurno neće biti gotova” do 19. srpnja, vlada više neće izdavati naredbe po ovom pitanju.

“Moramo uravnotežiti rizike…rizike bolesti i rizike da se nastavi s ograničenjima. Sada je prilika da to napravimo i da nastavimo s programom cijepljenja s kojim smo očito puno napravili u prekidanju veze između infekcije i smrti. Sada je prilika kada se spremaju godišnji odmori, dok su školski praznici, kao prednosti koje nam se pružaju u borbi protiv virusa. Jer ako ne krenemo sada naprijed, pitanje je kada ćemo? Pogotovo glede činjenice da će se virus vjerojatno ponovo vratiti u hladnijim mjesecima, u jesen i zimu. Dakle, riskiramo otvaranjem u ovom trenutku ili kada virus ponovo osnaži u hladnijim mjesecima. U protivnom, morat ćemo sve opet odgoditi za sljedeću godinu, pa mislim da se radi o vrlo uravnoteženoj odluci“, rekao je Johnson.

Ukinut će se mjere socijalne distance, kao i savjeti za radom od kuće gdje je god to moguće, a maske više neće biti obavezne. Pubovi i druga mjesta neće više morati prikupljati podatke o kupcima i opet će se moći posluživati ​​pića unutar bara.

Također, Johnson kaže da će se ukinuti sva ograničenja okupljanja i „minirao“ je ideju o zahtjevima za “Covid certifikatima” u barovima i restoranima. 

Vijest je dočekana s oduševljenjem u ugostiteljstvu i ostalim sektorima koji su pogođeni krizom.

Međutim, premda je premijer rekao da namjerava zamijeniti samoizolaciju testiranjem za svakoga tko je potpuno cijepljen i dođe u kontakt s pozitivnom osobom, nije rekao kada će se to dogoditi, no pretpostavlja se da će to vjerojatno biti nakon 19. srpnja.

Premijer Johnson najavio je ukidanje pravila “balona” koja su uzrokovala kaos u školama (cijeli razred ide u samoizolaciju pri pojavi jednog pozitivnog učenika), a predviđalo se da će do promjena doći tek početkom sljedeće školske godine u rujnu, no novi ministar zdravstva Sajid Javid predložio da bi se to moglo dogoditi ovog mjeseca.

Vlada je doduše najavila da će “održavati planove za nepredviđene slučajeve za ponovno nametanje ekonomskih i socijalnih ograničenja na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini” u slučaju znatnog pogoršanja situacije.

U međuvremenu, pojavile su se sumnje hoće li nošenje maski biti potpuno ukinuto ovog mjeseca, iako će zakon biti ukinut. Londonski gradonačelnik Sadiq Khan odbio je reći hoće li se zadržati nošenje maski u podzemnoj željeznici. Vladini izvori sugeriraju da bi željezničke tvrtke i poduzeća mogle i dalje tražiti nošenje maski za lice, čak i ako se zakon promijeni.

„Ostaje očekivanje da će do 19. srpnja svaka odrasla osoba u Velikoj Britaniji imati ponuđenu prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, a dvije trećine drugu“, rekao je Johnson, te je naglasio kako zaključavanja uzimaju danak na živote ljudi, njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Kao što se vidi, Britanija polako dolazi pameti i ukida sve sulude mjere donesene pod izlikom zaštite zdravlja ljudi. S druge strane, u Hrvatskoj se ovih dana ponovo uvode stroža ograničenja za neke županije i vrši sve agresivnija medijska kampanja na ljude – bez “covid certifikata” nećete moći niti u shopping centre niti u bolnice.

Ne pristajmo na ucjene vladajućih, odbacimo ove prijetnje i recimo vladajućima DOSTA!

VEZANO

najnovije