Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleČetiri razloga za svakodnevno uzimanje vitamina B3

Četiri razloga za svakodnevno uzimanje vitamina B3

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Važan

Vitamin B3 jedan je od osam vitamina B koji pomažu tijelu pretvoriti ugljikohidrate iz hrane u gorivo.

Postoje tri glavna oblika vitamina B3 – nikotinamid ribozidniacin i nikotinamid. Svaki oblik vitamina B3 utječe na tijelo na različite načine.

Evo nekih od znanstveno potkrijepljenih zdravstvenih prednosti vitamina B3, s posebnim naglaskom na niacin i nikotinamid.

Vitamin B3 sprječava rak kože

U studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM), australski istraživači izložili su zaštitne učinke vitamina B3 protiv oštećenja kože uzrokovanih ultraljubičastim (UV) zračenjem. UV zračenje je najčešći uzrok raka kože. Rezultati dvostruko slijepog, randomiziranog kliničkog ispitivanja pokazali su da nikotinamid može smanjiti rizik od razvoja karcinoma bazalnih stanica za 23 posto. Studija je također otkrila da nikotinamid može smanjiti rizik od razvoja karcinoma skvamoznih stanica za 30 posto.

Vitamin B3 potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava

Studija objavljena u srpnju 2015. u Medical Science Monitoru pokazala je sposobnost niacina da smanji razinu lipida i lipoproteina u krvi. Niacin je naknadno uzrokovao smanjenu razinu triglicerida – smanjujući rizik od srčanih bolesti. Ista je studija također otkrila da niacin pomaže povećati proizvodnju adiponektina, hormona koji smanjuje stvaranje masnih naslaga u arterijama.

Vitamin B3 podržava zdravlje kože

Korištenje lokalnog i oralnog nikotinamida pomoglo je u povećanju stanične energije i reguliralo proizvodnju ključnog enzima koji pomaže u obnavljanju DNK kože i suzbijanju upalnih citokina, prema studiji objavljenoj u Australasian Journal of Dermatology. “Nikotinamid obećava u liječenju širokog spektra dermatoloških stanja, uključujući autoimune poremećaje mjehurića, akne, rozaceu, starenje kože i atopijski dermatitis”, napisali su autori studije. “Konkretno, nedavne studije također su pokazale da je potencijalno sredstvo za smanjenje aktiničnih keratoza i prevenciju raka kože.”

Vitamin B3 podržava zdravlje mozga

Rad objavljen u veljači 2019. u International Journal of Molecular Sciences izložio je učinke suplementacije niacinom na zdravlje mozga. Otkriveno je da vitamin B3 u obliku niacina štiti od neurodegenerativnih stanja, poput Alzheimerove, Parkinsonove i Huntingtonove bolesti. “Optimalan unos vitamina hranom podržat će zdravlje neurona i odgoditi neurodegeneraciju.“

Koja hrana sadrži vitamin B3?

Prema članku Epoch Healtha, vitamin B3 u obliku nikotinamida može se ili konzumirati iz izvora hrane ili prirodno sintetizirati u ljudskom tijelu.

Raznolika prehrana koja sadrži meso, ribu, jaja, mahunarke, smeđu rižu, orašaste plodove, sjemenke i gljive može osigurati dovoljne količine nikotinamida. Također je nusprodukt metabolizma triptofana, pri čemu tijelo sintetizira 50 posto ovog oblika vitamina B3.

Međutim, nekoliko čimbenika može uzrokovati nedostatak ovog ključnog vitamina. To uključuje kronični proljev, upalu crijeva, unos rafiniranih ugljikohidrata i rafiniranog šećera te konzumacija alkohola.

Štoviše, prekomjerna konzumacija kukuruza može uzrokovati pelagru – bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina B3. Pelagra predstavlja veliki rizik od bolesti u zemljama u razvoju koje se oslanjaju na kukuruz kao glavni izvor hrane. Iako je kukuruz bogat vitaminom B3, vezan je za ugljikohidrate. To pak otežava tijelu apsorpciju ove hranjive tvari.

Povjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: screenshot naturalnews.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije