Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaWake upDestrukcija znanosti ili znanost destrukcije?

Destrukcija znanosti ili znanost destrukcije?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

“Vjerujte u znanost!”. To je mantra koja se pojavila prije četiri godine. “Ja vjerujem u znanost”. “Ti vjeruješ u znanost”. “On / Ona / Ono / (ne)binarno / LGBTQ+ vjeruje u znanost”. “Mi vjerujemo u znanost”. “Vi vjerujete u znanost”. “Oni vjeruju u znanost”. A ta se mantra pojavila iz jednostavnog razloga što su se mnogi pravi znanstvenici usprotivili prihvatiti znanost koja to nije.

Ajmo najprije na Wikipediji pogledati definiciju znanosti. Znanost je stroga sustavna disciplina koja gradi i organizira znanje u obliku provjerljivih hipoteza i predviđanja o svijetu. Moderna znanost obično se dijeli na tri glavne grane: prirodne znanosti (npr. fizika, kemija i biologija), koje proučavaju fizički svijet; društvene znanosti (npr. ekonomija, psihologija i sociologija), koje proučavaju pojedince i društva; i formalne znanosti (npr. logika, matematika i teorijska informatika), koje proučavaju formalne sustave, kojima upravljaju aksiomi i pravila. Postoji neslaganje jesu li formalne znanosti znanstvene discipline, jer se ne oslanjaju na empirijske dokaze. Primijenjene znanosti su discipline koje koriste znanstveno znanje u praktične svrhe, kao što su inženjerstvo i medicina.

Nigdje ne piše ČEMU i KOME je ta znanost namijenjena. A to je ono ključno pitanje. I odmah slijedi potpitanje: što se uopće može kvalificirati kao znanost ako naglasak postavimo na destinaciji – čemu i kome? Da li je znanost nešto što koristi cijelom čovječanstvu? Ili je znanost nešto što koristi onima koji tu znanost “financiraju” i “naručuju”? Jer, danas (više) nema znanosti bez financiranja. Znanost je postala tako slojevita i nano-fragmentirana, proučava stvari koje obični ljudi više ne mogu razumjeti. Pa se postavlja pitanje: čemu zaista služi znanost?

Podsjetimo se malo što sam pisao o znanosti prije godinu dana. A u posljednje četiri godine svjedočimo uništavanju jedne znanosti više-manje namijenjene čovječanstvu i rađanju druge, posve nove znanosti namijenjene onima koji tu znanost mogu financirati. Da bi se nešto novo pojavilo ili rodilo – najprije treba ono staro uništiti. Destrukcija znanosti. 

- Advertisement -

Naime, znanost je tisućama godina polako napredovala. Svako toliko pojavilo bi se neko revolucionarno otkriće i svijet i čovječanstvo bi se pomakli za još jedan korak u razumijevanju prirode i svijeta što nas okružuje.

A onda se znanost “industrijalizirala”. Otkako je striček Ford otkrio pokretnu traku u proizvodnom procesu automobila – eto ti pokretne trake u znanosti. Svakih 8 sekundi izađe po jedno revolucionarno znanstveno otkriće. A mediji nas promptno obavještavaju i educiraju: “kava nije dobra za zdravlje”. Nakon godine dana: “kava je dobra za prostatu”. Još godinu dana kasnije: “kava nikako nije dobra za prostatu, ali je dobra za bubrege”. I tako u nedogled. Za kavu, majke ti!? A koliko tek ima kemijskih i bio-kemijskih spojeva koji uopće nisu prirodni. 

Masu tih spojeva otkrila je, pogodili ste – znanost. Znanstvenici u Monsanto / Bayer laboratorijima. U Moderna laboratorijima. U Pfizer laboratorijima. Znanstvenici u bijelim kutama. Ili svemirskim odijelima, sa posebno profiltriranim dovodom zraka za disanje. Jer rukuju vrlo opasnim supstancama. Onda to provedu kroz Fordov “tračni stroj”, zapakiraju u bočice, nalijepe oku prijatnu oznaku i odmah trgovačkim putevima distribuiraju do krajnjih korisnika. Znanost – Bočica – Igla – Smrt. Prava destrukcija znanosti.

Je li baš tako? Meni se ipak sve više čini da se ovdje uopće ne radi o destrukciji znanosti – već o znanstvenoj destrukciji. Ta novodobna znanost ne samo da nije znanost – jer nema tu ni trunke pravog istraživanja i razvoja. Sad sam već posve uvjeren da oni samo dobro glume da nešto kao “istražuju”, nešto kao “pronalaze” i na kraju nešto kao “razviju”. Nema tu ničega, štovani moj čitatelju. Barem ne u tim količinama, u tim 8-sekundnim intervalima.

- Advertisement -

Pa puno je lakše izmisliti neki bućkuriš i zapakirati ga u neku bočicu, pritom tvrditi da se radi o spasonosnom lijeku, te njime potrovati pola svijeta – nego otkriti neki pravi lijek koji će bolesne zaista izliječiti. 

Umjesto svega toga mi nazočimo neviđenom broju najobičnijih, eklatantnih prevara. Pa zadnjih je 200 godina znanstvenog razvoja natopljeno prevarama. I tek tu i tamo pokojim pravim otkrićem: izmjenične struje, tranzistora ili ivermektina… Velika većina ostalih “pronalazaka” su najobičnije prevare. Laži i paralaži, koje mi obični smrtnici ne možemo provjeriti. Jer se velika većina tih izuma kreću u “parking-zoni” od nekoliko nano metara. U nano svijetu nano-tehnologije sve je moguće. Papir i nano-tehnologija sve mogu podnijeti. Samo treba vjerovati. Pa cijeli je (neoliberalni) kapitalizam sazdan na korupciji i prevari.

Eto vam moje dijagnoze i prognoze. Čovječanstvo je sposobno stvarati vrlo malu količinu (onih pravih) znanstvenih otkrića. Nikako u domeni tekuće trake “svakih 8 sekundi”. Prije će biti da treba taj broj pomnožiti s nekim faktorom “pi”, a vremensku jedinicu prevesti na godine, najvjerojatnije na desetljeća. Stvaralački je potencijal čovječanstva vrlo konačan, vrlo saglediv i vrlo ograničen.

Ali je zato čovječanstvo sposobno u vrlo malom vremenu uništiti jako puno toga. Svakih 8 sekundi je moguće ubiti jednog pripadnika čovječanstva, a sva sila “znanstvenika” se trudi taj broj smanjiti za neki faktor “pi” i preći na manju mjernu jedinicu: po mogućnosti milisekunde, a na horizontu su već i mikrosekunde.

Ne radi se tu, štovani moj čitatelju, ni o kakvoj destrukciji znanosti, kako se sugerira u naslovu članka. 

“Oni” će vas nadzirati preko 5G mreže? Čitati vaše misli i primisli? Utjecati na vaše raspoloženje? Usaditi vam neke osjećaje? U DNK heliks ubaciti neke gene? Od kojih ćete se osjećati bolje? Popravit će vam imunološki sustav? Gomila laži i marketinških trikova.

- Advertisement -

Sve što su “oni” sposobni je uništiti vam zdravlje na nivou stanice / ćelije neprekidnim 5G zračenjem. Umjesto čitanja misli – vaš će mozak atrofirati konzumirajući te pripravke, pa nećete više biti sposobni generirati niti jednu jedinu svrsishodnu misao. Umjesto utjecaja na vaše raspoloženje – tako će vam ga sje*ati da nećete više biti raspoloženi ni do odlaska na WC, pa ćete malu i veliku nuždu obavljati u dnevnoj sobi, na kauču, ispred TV aparata, u vlastite gaće. 

Umjesto usađivanja osjećaja – iz vašeg će bića izvući još ono malo ljubavi što vam je ostalo prema vlastitoj ženi i djeci. Umjesto ubacivanja nekih “gena” – oni će ove postojeće toliko izluditi da će se vaš vlastiti heliks početi naočigled raspadati. Umjesto izgradnje ili dogradnje imunološkog sustava – čeka vas potpuna imunost na sve događaje, pa čak i smrt vlastite djece – kada ih jednom odvedu na ukrajinski ili neki drugi front.

Što je poanta? Proces destrukcije i razaranja je puno lakši i jednostavniji od procesa otkrivanja i stvaranja. A ako destrukciju marketinški predstavite kao stvaralaštvo i u to uvjerite dovoljan broj budala, te svoj proizvod zapakirate u seksi donje rublje, te nalijepite još i cijenu – uspjeh je zagarantiran.

Destrukcija znanosti? Malo morgen! Da bi se znanost mogla uništiti – ta najprije mora postojati. Ne možeš uništiti nešto čega (više) nema. Prave znanosti danas više nema. Postoji samo znanost za “(ne)poznatog naručioca”. Postoji samo vjera u znanost za poznate konzumente, a to smo vi i ja, štovani moj čitatelju. Znanost o kojoj ja pišem, a vi čitate – je samo, isključivo, izuzetno, eksplicitno, neponovljivo, nepobitno … ZNANOST DESTRUKCIJE.

Ili još točnije: (suvremena) ZNANOST JESTE DESTRUKCIJA.

Foto naslovnice: pixabay.com (obrada Provjeri.hr)

aloha

Jednom me prilikom Google na login stranici pitao: "Ima li išta što na Google ne mogu pronaći?". Bilo je to prije jedno 15 godina. Odgovorio sam: "Na Googlu ne mogu pronaći niti jednog iskrenog i poštenog političara." Nikad me više ništa nisu pitali.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!

11 KOMENTARI

 1. “… Proces destrukcije i razaranja je puno lakši i jednostavniji od procesa otkrivanja i stvaranja. A ako destrukciju marketinški predstavite kao stvaralaštvo i u to uvjerite dovoljan broj budala…”

  Cijeli “sistem” u kojem se rađamo već generacijama – je Obmana.

  “Platonova pećina” opisuje upravo naše živote – kroz generacije!…
  A napisao ne nekakav “Platon 🤣 – u 5 vijeku prije nove ere” – baš kao i ja 🤣🤣… Toliko nam se ćifutarija – SERE – u mozak… da je nekakva masončina u 17 vijeku bukvalno opisala STANJE gojimske glupoće i robovlasničkog vjerovanja u “autoritet” i o tome preglupi gojim “uči” na debilanama zvanim “filozofski fakulteti” – i NE SANJAJUĆI – da je ta “pećina” upravo naš ljudski “habitat”… Uz to, 99% tih “školovanih” će čak biti spremno – i ubijati druge ljude – “vjerujući u (vlastitu) znanost” tj glupoću i obmanu… Nije džaba “školu” (debilanu) završio 🤣🤣… Sve već viđeno u PLANdemiji sa “stručnjacima”…
  Međutim-kad se zanemari stravična ISTINITOST tog “Platonovog remekdjela” – te se hladno analizira trenutno STANJE zaglupljenog gojimluka – to remekdjelo može poslužiti i “otvaranju gojimskih očiju… 😉

  Kako sada gledam na “situaciju” u materijalnom matriksu :
  -… sve dok još uvijek postoji ogroman procenat “alternativaca” koji se pozivaju na “ćifutarsku” (jezuitsku) kronologiju i “istoriju” (iz debilana)…
  … NEMAMO NIKAKVE ŠANSE…
  (osim da nas u ovom materijalnom matrixu spase nekakvi “dobri elohimi”….)

  Dakle, i ovdje @aloha se dobrim dijelom poziva na ttv “istoriju” (PRVA obmana KULTA) – koju smo “učili” u debilani – da bi objasnio nekakvu “kronologiju raspada znanosti”…
  Lično mislim da je to besmisleno – jer je praktično cjelokupna “moderna znanost” (Rockfellerov kult) – zasnovana par vijekova PRIJE… I to na manipuliranju religijom…
  (zato kultu kamatara (računovođa) – još uvijek smeta Isus, premda su se svojski potrudili da izmanipuliraju i zaseru cjelokupnu priču o njemu – tako da i jezuitska (ćifutarska) sotonjara “papa” sve čini (i to na svakom planu) da se priča o Isusu – zauvijek izbriše iz gojimskih preglupih tikvi…
  Zato su “jezuiti” i Vatikan institucija sa najviše dobijenih tzv “nobelovih nagrada”…

  A tzv “nauka” (pseudonauka) koja je i nastala iz tzv “religije” (pseudoreligije, manipulirane min 4 vijeka u nazad) – samo je mali dio pricesa Obmane…
  Neko će možda reći da iza te ogromne Obmame -… stoje “vanzemaljci” ili demoni ili “elohimi” (šta god to bilo)…

  Sa druge strane, pored “Platonove pećine” svako malo – SAMA Vrhuška esnafa “računovođa” Velike Horde (Tartarije) – svojim riječima lažnih “židova” govori:

  https://henrymakow.com/upload_images/goldman-destruction.jpg

  • Imam jedno pitanje za tebe Istražuj_sve. Čemu su namijenjeni ovi tvoji histerični komentari?
   1. ako si samo bijesan na »njih« i svaki put kad ih netko spomene, ti izgubiš kontrolu – onda ti savjetujem da prestaneš komentirati i odeš ispod nekog mosta nad kojim svako toliko protutnji neki vlak. Pa se izderi, ono, iz dna duše. Bit će ti lakše. Barem sat vremena
   2. ako želiš čitateljima nešto poručiti ili ih čak nešto naučiti – onda si pogriješio. Što bi rekli nogometni znalci »promašio si ceo fudbal«. Taj tvoj histeričan ton momentalno odvraća svakoga od daljnjeg čitanja tvojih komentara.

   Jer, ja opažam da ti zaista puno toga znaš, dobro si potkovan u mnogim stvarima i mogao bi, kad bi želio i malo se smirio, puno doprinijeti ovoj našoj maloj zajednici. U protivnom ništa ne pomažeš. Štoviše, debelo odmažeš.

   A ako si samo još jedan (plaćeni) bot, e jebiga onda. Možda bi te onda trebalo “isključiti” s ovog sajta.

   • “… A ako si samo još jedan (plaćeni) bot, e jebiga onda. Možda bi te onda trebalo “isključiti” s ovog sajta….”

    Evo opet 🤣
    Pa bolan otjerao si onog Protokoli24 upravo ovakvim “komentarima”… 🤣
    Iskreno, ne vidim na koji se ti tinačin “boriš” za “buđenje” (protiv “njih”) – kad svako malo zazivaš cenzuriranje drugih komentara koji ti se ne sviđaju (ili nedaobog – tjeraju te da odeš do ladice sa pištoljem 🤣)…

    Dakle kratko:
    1.
    Gdje ti vidiš “gubljenje kontrole”… (kad spomeneš “njih”)…?
    Komentarisaa sam tvoj uvodni tekst – koji je (relativno) dobar – ali kao što vidiš, dodao sam i moje vlastito mišljenje o svemu tom.
    Da se ne ponavljam… Lično smatram i dalje da nema nikakve šanse – da bilo šta “povežeš” sa nekakvom prošlošću a pogotovo tzv “nauku” – koristeći prvu i baznu LAŽNU “nauku” tzv istoriju… (tj jezuitsku Skalijerijevsku tzv “kronologiju”)…
    Dakle – po volji ti…
    Piši i analiziraj sve – međutim, čak i ako se ti lično ne slažeš sa nekim drugim upisom -predložio bih ti:
    A) ne pozivaj na cenzuru…
    B) ne posmatraj samog sebe kao “sve ostale koji čitaju”…
    C) pokušaj izvući neku informaciju – (a to je još i lakše kad imaš poveznicu) – te koristeći vlastitu logiku, na prosto – poboljšaj svoje vlastito viđenje stvari o kojoj diskutuješ…
    D) razumljivo – možeš i ignorisati koment (kao što sam ja mogao ignorisati tvoj uvodni članak) – ali onda nema nikakve priče o “buđenju” bilo koga.
    2.
    Već sam dotakao “histeročni ton” u tački 1 – a također evo opet tvrdim – ja mogu govoriti samo u svoje ime. Trenutno je ovaj tvoj članak otvorilo 280 ljudi…
    Čisto sumnjam da su te svi oni kontaktirali (direktno mailom) i “upozorili te” da cenzuriraš moj “histerični ton”…
    Zajebi ton.
    Prati Informaciju i konkretnu stvar koju ta informacija obrađuje, pa onda je puno lakše …
    A ako ti neko (ovdje ja) kaže recimo:
    – analiza ti je dobra – ali manjkava…
    – upravo zbog toga i toga – i još ti pored drugačijie logike i linkuje na vlastiti izvor informacije (tj razloga za drugačiju logiku)…
    Ne vidim nikakav problem da se tako diskutira – osim vlastitog Egoa 🤣

    ***
    hehe… plaćeni bot 🤣
    “Plaćeni” bot – definitivno ne bi pisao (za vrijeme kurtone na Logično) a sad na Stockovom forumu “histerične” analize (sa izvorima informacija koje svako može provjeriti bez onog “verujte mi na reč”)…

    Evo uzgred – dobro si došao i na ovom forumu:
    https://kamen.freeforums.net/
    Pored razmjene informacija (koje su jedina “plaća”) – tu nećeš nikad biti plaćen na bilo kakav drugi način… 🤣
    Međutim, nećeš biti niti cenzuriran, pa da si 300 puta “histeričniji” od mene. 🤣

    Zdravi.

    • Da, Protikoli24 je odustao. Nadam se da ćeš i ti njegovim stopama. Kod nas u Primorju vrijedi izreka: “Bolje biti sam nego slabo kumpanjan”.

     Bolje da moj tekst stoji sam u prostoru i vremenu, nego da ga “ukrasi” tvoj komentar. Ecola.

     • “Nadam se da ćeš i ti njegovim stopama. Kod nas u Primorju vrijedi izreka: “Bolje biti sam nego slabo kumpanjan”.
      OPET “mudra” (gojimska) izreka…
      Razočaran sam …
      Pa bola zar ti nije bio dovoljan onaj Rambov hit – da skontaš – kome se te “mudre izreke” i prave… 🤣

      jbg…
      Meni se baš sviđaju komentari 🤣
      Svačiji…a “izričaj” i still pisanja mi je – bukvalno zadnja rupa na svirali… Sa druge strane, lično smatram uvodni tekst uvijek samo – uvodom u diskusiju…

      Dakle – nije da ti se ne sviđa moj “izričaj” (koji je takav kakav je… ) – nego ti je povrijeđen Ego… očito…
      Izvini …

      Nije mi bila namjera da “diskutujem tebe” – (kao što vidim da ti ponajviše voliš raditi drugim diskutantima kad ti je povrijeđen Ego) – nego Temu.
      Dakle samo sam kratko i argumetnovano – (a linkove na izvor informacija imam o svakom pasusu iz prvog komenta) – pokušao ukazati na manjkavosti u tvojoj ANALIZI… (NE u “tvom liku i djelu” – kako si ti krivo razumio)
      A manjkavosti – objektivno ima i previše…

      Šta da ti kažem – za kraj…?
      Ako nemaš mooda da diskutuješ – (čak i kad ti čovjek ti postavlja/dijeli ČINJENICE na uvid) – onda ukini brate rubriku za komentiranje…
      Bolje i to nego da otvaraš ladicu sa pištoljem 🤣

      Ali ne brini – tebi direktno neću više nikad ništa napisati niti te spomenuti… (Stvarno mi nisi bitan, a pogotovo kad vidim da ti je Ego – ka Lovćen… Šta da se radi… Tako je kako je…)
      Međutim, ne mogu obećati da nežu više ništa komentirati ovdje, tj podijeliti neko moje viđenje uvodnog teksta uvijek uključujući i moj izvor informacija… (osim ako me ne cenzurišete – kao što je inače praksa kod MSM)
      Naprosto zato – jer svaki zaključak (kao i svi mi) izvodim iz informacija koje su mi na raspolaganju…
      Dakle NISAM “pametan i učen” – pa da “znam” šta je sve ovo oko mene u Pećini… Međutim, istražujem i spreman sam podijeliti informaciju pa kroz diskusiju možda i nešto više skontati…
      Naime, kako ja vidim rubriku “komentari” – oni NISU isključivo vezani za direktnu komunikaciju sa autorom uvodnog teksta (premda bi trebalo da budu vezani za Temu) – nego upravo su okrenuti svakom ko čita i praktično vrlo često daju dodatno svjetlo (pogled) na tematiku.

      Zdravi

  • Evo ti Istražuj_sve dva dobra komentara na RTV SLO, malo oštrija, ali u granicama prihvatljivog – pa se uči. A ovdje imaš i članak: SLO ministarstvo za obranu će voditi premijer Golob (jer sadašnji SLO ministar za obranu Šarec odlazi u EU): https://www.rtvslo.si/slovenija/obrambno-ministrstvo-bo-zacasno-vodil-premier-golob/714316

   komentar 1, Drago53:

   »Ajde, ajde, što radiš da li uopće išta vodiš? Svaki dan dobivaš upute iz veleposlanstva SAD-a u Ljubljani, i pričaš nešto kao da nešto odlučuješ.
   Priznajmo, proglasimo još jednom ovu prokletu cionističku okupaciju, kako bi se konačno i službeno počela organizirati narodnooslobodilačka borba protiv okupatora.
   Kakva je ovo vojska? vojna politika, ako vam SAD govori što možete kupiti, koliko novca morate dati, koliko vojnika morate imati, za što morate biti obučeni, gdje možete, a posebno gdje ne možete ići na misija (okupacijski pohodi)… jer Vlada i Ministarstvo obrane Republike Slovenije već 20 godina ne rade ništa osim ispunjavanja “obveza” ove zle alijanse koja ubija i zastrašuje svijet.
   Hajde, Roberte. Budi iskren, reci jednom ljudima: okupirani smo, živimo pod okupacijom, pod tihim terorom. Ako nismo “vrijedni”, nećemo dobiti kredite, neće biti novca za plaće, mirovine, socijalno, za ostalo. Do kada ćemo raditi da budemo slobodni?
   Oni koji se tome protive lažu sami sebe. Činjenice vas lažu!«

   komentar2, Drago53:

   »Konkretno, pun mi je kufer te proklete propagande kojoj je RTV Slovenija posebno draga. I jasno je da tu propagandu usmjeravaju državni upravitelji, jer takve upute dobivaju od okupatora. Pogledajte samo koliko ste šepavih i bolesnih kao dokumentaraca morali pogledati u posljednje dvije godine i odmah će vam biti jasno: nije to ono što je SFRJ radila u navodno naj-kao olovnijim vremenima. A JNA smo imali zbog čega poštovati, jer je branila granice naše zajedničke domovine i njezin narod. Što ćeš ti voditi, Golobe? Kakav ministar? Što ćete braniti? Američki kapital u Donbasu?
   Ajde ajde… stvarno. Pun mi je kufer tih laži. Gleda te u lice i zna da znaš da laže. Još uvijek laže. I ne boji se, jer iza njega stoji represivni aparat. Zapravo, obični magarci se prodaju. Očekuju da će zaraditi bogatstvo, a zatim se povući na sigurno.«

   • “… Evo ti Istražuj_sve dva dobra komentara na RTV SLO, malo oštrija, ali u granicama prihvatljivog – pa se uči….”

    Jbg…
    Evo uvijek sam spreman da učim.
    Shvatio sam odavno da sve moram ponovo, jer je i onako sve što saam u debilani “učio” – tema za propitivanje…
    Otuda i nick – Istražuj.

    Moram priznati da mi je komentar Drage 53:
    – pravo dosadan…
    – poprilično naivan…
    – ne dotiče niti jednu jedinu bitnu stvar (kako za Slovence, tako i za Hrvate, ali i za Ruse i Amere također – jer je KULT globalan)…
    – nikad se ne bih uključio u ovakvu praznu diskusiju sa Dragom53 – ne podcjenjujući čovjeka niti na bilo koji način… Na prosto – meni lično njegovi komentari djelluju totalno nesvjesni.
    ***
    E sad…
    Šta ti to “nije prihvatljivo” u mom prvom komentaru – pa da shvatim šta hoćeš da kažeš?

 2. Postavio si dobro pitanje: “Kome je nauka namenjena”. Ovo pitanje se nigde ne pominje jer se odgovor podrazumeva, pa ipak…

  U ovom kontekstu nauku bi možda trebalo posmatrati kao fundamentalnu i korporativnu. Fundamentalna bi trebalo da je u službi društva što smo najbolje videli za vreme socijalizma gde su postojali naučni instituti koji su otkrića slali industriji i gde korporativna (bar u onom osnovnom obliku) praktično nije postojala.
  Na našu “sreću” globalizam je sve promenio. Korporacije su postale globalno prisutne pa tako i korporativna nauka. Ako malo dublje začeprkamo lako ćemo otkriti da su državni naučni instituti gotovo potpuno ugašeni u bivšim socijalističkim državama ili, ako i dalje postoje, više služe za “zapošljavanje rodbine i prijatelja”.

  Ovo je potpuno logičan razvoj situacije jer je sadašnja nauka (gotovo) kopletno usmerena ka stvaranju profita što je maligno samo po sebi jer je tu “mali čovek” isključivo konzument (znači plaća) i dobija samo ono što odgovara korporaciji. Negde devedesetih godina prošlog veka naš novinar odlazi u posetu Siemens-ovog naučnog parka i vidi rashladni sistem bez motora (kompresora). Pita kada će to ući u masovnu proizvodnju i dobija odgovor: “Ovi sistemi će se naći u prodaji tek za 30-40 godina, kad se sadašnja ulaganja isplate”. Posle ovakve izjave logično je pitanje: “KAKVE LI SU JOŠ TEHNOLOGIJE NA ČEKANJU?!?”
  ————————-
  Ali ovo je benigniji oblik korporativne nauke, u poslednje vreme se ona ne koristi samo za sticanje profita već se stavlja u službu totalitarističke kontrole populacije (globalno, zahvaljujući blagodetima globalizma) – znači korona, klimatske promene… da ne gušim kad je poznato.
  Neko će reći: “Kako je moguće da država…” – Država je sve prepustila “slobodnom tržištu” pa tako i brigu o populaciji iako ovo poslednje neće otvoreno priznati. Sa te strane nemamo čemu da se nadamo osim u državama koje se suprotstavljaju zapadnom ludilu pa tako i globalizmu. Ovde se može primetiti da se takav glas ne čuje ni iz država koje nisu “u zapadnom sistemu” – nisu otvoreno, direktno ali ako će da prodaju robu Zapadu, ako će njihove kredite… ima načina svako da se uceni.

  Neko će reći: “A šta je sa savesnim naučnicima…” Naučnici su službenici koji rade za platu kojom plaćaju hranu, komunalije, kredite – treba li dalje? Može, li iko od nas da rizikuje budućnost svoje porodice da bi stao na stranu dobra? Odnosno, može li (treba li) to SAM da učini pošto će podršku dobiti uglavnom verbalno – u četiri oka.
  ====================
  Nauka nije subjekt tako da ne može da bude kriva za bilo šta, zato je ne treba kriviti već krivce treba precizno definisati. U principu, sami smo krivi kad dozvoljavamo ovakvu organizaciju društva u kojoj smo samo “resurs”. A našu glupost neki obilato koriste – što ne bi kad im je “na izvolte”…

 3. Ovo postaje zabavno. Ponestalo je linkova “Odgovori” na trećem nivou “odgovora na odgovor”, pa ovim putem odgovaram na zadnji komentar Istraži_sve. Taj naš “ping-pong” me podsjeća na onu Nigerijsku prevaru: stric mi ostavio pare, a treba mi banka u Evropi, pa ako mogu prebaciti par milijuna dolara na tvoj račun,…”.

  Jer jednom sam zgodom čitao o jednom informatičaru (vrlo inteligentnom čovjeku) koji je prihvatio “igru” i odgovorio autoru “Nigerijske prevare”. Sve u svemu njih su se dvojica dopisivali punih 6 mjeseci, dok na kraju “Nigerijac” nije odustao. Valjda je ameba shvatila da neće ništa biti od bankovnog računa i para. A informatičar ga je stalno držao u napetosti i na “udici”. Živa pišurija.

  Ajmo Istraži_sve, prihvaćam igru. Očekujem tvoj komentar. Ali da bi do komentara došlo – moram te malo “bocnuti”.

  Ego je prilično relativan “entitet”. Ovisi o dimenziji u kojoj živi ego-jedinka. Što je dimenzija viša to je “ego” onome iz niže dimenzije sve manje i manje shvatljiv. A u kojoj si ti dimenziji Istraži_sve?

 4. “…
  Ajmo Istraži_sve, prihvaćam igru. Očekujem tvoj komentar. Ali da bi do komentara došlo – moram te malo “bocnuti”.
  … ”

  Čuj…
  Možeš ti mene “bockati” koliko hoćeš, ako ne želim diskutirati – nema ništa id tog.
  O očito je da sam ja tebe “bocnuo”… I dobro je to 😊👍
  Dakle, odgovoriću ti – međutim, ne zbog bezvezne priče o Nigerijancu – nego:
  – zato što te ne smatram nekim “protivnikom” tj od prilike smo na “istoj strani” u ovom…
  – a i vidim da nisi zao lik (ili što Stock reče “empatičan si”) 😊

  Dakle interesujete “procjena” mog vlastitig Egoa – nakon što sam ja “procijenio” tvoj? 🤣
  Na žalost – moram te razočarati…
  Nisam u stanju procijeniti moj vlastiti Ego.
  Jbg… Tako stoje stvari.
  Možda je i veći od Lovćena 😂
  Međutim, ja ga nisam u stanju procijeniti…
  ***
  Sa druge strane, bez obzira na veličinu mog Egoa :
  – uvijek sam otvoren za svaku argumentovanu diskusiju – pa čak i o mom Egou, premda razgovore “ljudima” tj diskutantima (umjesto u Temi) smatram besmislenim gubljenjem vremena…
  – nikom “ne verujem na reeč” pa ni sebi, nego cijenim diskusiju u kojoj je svako spreman podijeliti vlastiti izvor informmacije sa drugima… (naime, svi mi izvodimo vlastite zaključke na osnovu dobijenih informacija, a naravno na zaključak uvijek utiču i “ostali faktori” poput “školovanja”, sistemskih predrasuda i/ili Egoa… I to je sve OK.)
  – nikakav me “izričaj” ne smeta, a niti “jezička barijera” ili “emotivni naboj”… Koncentrišem se na Informaciju – kao na puzlu – koja može doprinijeti “gradnji” moje vlastite predodžbe (dakle tu sam baš egoističan 🤣)…. Dakle, sugovornik može bez problema koristiti jezik koji god želi (samo da ga mogu razumjeti) a to može biti “izričaj” dvostrukog doktora nauke, prodavačice sira na pijaci, uličara sa periferije grada – ili bilo kakav drugi… Totalno nebitno, što se mene tiče.
  – gnušam se cenzure, autoriteta i “lovorovih vijenaca” (koje obično u ovoj pećini i nose “odabrani” a “ponizni” ih još i slave zbog tog)…
  ***
  Eto… Mislim da ti je ovo dovoljno, da sam procjeniš moj Ego.
  ***
  I da ne bih samo naklapao o “diskutantu” tj ovdje meni (čeg se također gnušam) – pokušaću ti prvi moj post “kratko prepričati” – drugačijim “izričajem” da bi ga i ti mogao “razumjeti”… 🤣

 5. Dakle – prvim mojim komentarom sam pikušao ukazati na sljedeće nedostatke ovakve analize:
  1. Analiza predpostavlja da je prije kurtone – postojala nekkva “relevantna nauka” – kiju smo eto “učili po školama” a da su čak pojedini predstavnici te “nauke” – hrabro istupili u kurtoni braneći je…
  *
  Dakle, ne slasžem se u opšte sa ovakvim “početnim uslovima” za bilo kakvu ozbiljniju analizu.
  Naime – (sad već znam i mogu uvijek i podijeliti izvor info za to “znanje”) – tzv “nauka” kakvu smo mi u “školama” učili je od samog početka – pseudonauka.
  Nakon PLANdemije – nema nikakve šanse da se stvari mogu vratiti na staro. Naime 99+% tzv doktora i/ili učitelja – je sa radošću prema toj i takvoj “nauci” teroriziralo/trovalo i sebe i druge ljude/djecu…
  Vidio sam ranije da ti još uvijek izražavaš divljenje prema nekakvim “autoritetima” te i takve “nauke” (poput Kulića, Pavelića ili Sladoljeva…) – samo iz razloga što su se usprotivili totalnoj i očitoj ludosti tzv “nauke” u kojoj su dobili “lovorove vijence”… To je naravno tvoja stvar, ali dozvoli da se ja ne slažem sa tobom.
  Dakle smatam…
  – ti “lovorovi vijenci” su im dodijeljeni za pseudonauku Pećine…
  – cijenim što su ipak bili dovoljno analitični, ali i (hrabri) ljudi te su se usprotivili – više nego očitom idiotizmu te i takve “nauke”…
  – sa druge strane – jedina doktorica koju cijenim čak i u “naučnom” pogledu jeste dr Gajski. Naime, našao sam njen rad od prije 10-12 godina, gdje sam jasno primjetio – (premda to nije otvoreno govorila, jer se u pećinskoj “nauci” svako odstupanje kažnjava – ukidanjem šekela) – da žena ZNA da nikakvi “zarazni virusi” tj idiotizam Rockfellerove Pećine tj “teorija klica” – NE postoji…
  (ova trojica ranije spomenuta i dalje se drže tog idiotizma – te ih nipošto – ne smatram relevantnim… Jbg, cijenim to da su uz prkos pritiscima podržali baznu logiku, ali to više – nije dovoljno. )…
  – što se tiče tzv “istorije kao nauke” (a ovdje se pozivaš na “istoriju nauke”) – to je zasigurno PRVA stvar koju je kult manipulirao. Naime, mjenjanje naše percepcije o prošlosti je neumitno potrebno KULTU da bi nam manipulirao budućnost.
  Već sam ti ranije postavio poveznicu na švedu Norberga i ekipu, a ovdje imaš upravo izvrsnu epizodu o lažnoj istoriji – i njenoj svrsi u Pećini…
  https://m.youtube.com/watch?v=OgMXE1ef4IE
  (inače, sve su im epjzode 3-4 minuta i izvrsne, te ih preporučujem svakom)
  – što se tiče Platona i tzv “starogrčkih filozofa” – igrom slučaja mi je nakbolji prijatelj “doktorirao filozofiju” i još kao mlad student – postavio je “heretičko” pitanje… Dakle:
  * na koji način su te knjige “antičkih grčkih filozofa” (iz 4-5 vijeka PNE) došle do nas…? (naime “istorija” nas “uči” da je “zapadno rimsko carstvo” razvaljeno od barbaea u u 5 vijeku NE, tj 1000 godina poslije “antičke grčke”)…
  * odgovor ga je – zblanuo… A još više hladnokrvna glupoća “doktora-profesora” filozofije – koji su mu tad “prenosili znanje”…
  Naime i knjige i “starogrčki jezik” – su očuvali i prenijeli Evroplhanima – ARAPI…🤣… A koji su “došli” više od 1000 godina poslije “antičke grčke”… 😭😂
  Eto… Arapi su zaslužni za našu “istoriju, nauku i kulturu” 🤣🤣🤣
  (provjeri sam , ako ne vjeruješ, a možeš pitati i onaj “chatGPT” jer je to programirano da laže – zvanične besmislice.)

  Moj prijatelj “filozof” je to kratko opisao ovako:
  “… Žali Bože šume – koja je posječena – da bi se ove gluposti “učile” kao nauka… 🤣.. ”

  ***
  Evo dakle pojašnjenje, da ne bude zabune.
  Naravno, svako je slobodan da vjeruje u šta god želi, međutim postoje i neke činjenice koje ja smatram da ne smiju biti ignorisane…
  Zdravi

VEZANO

najnovije