Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiDiljem Europe raste bijes zbog obaveznih migrantskih kvota koje nameće EU

Diljem Europe raste bijes zbog obaveznih migrantskih kvota koje nameće EU

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ne žele ih

Konzervativne europske stranke, kao i vlade poput poljske, pokreću različite mjere kako bi se suprotstavili novom zakonu EU koji će dovesti do prisilnog preseljenja migranata diljem Europe. Zakon bi posebno mogao utjecati na nacije poput Mađarske i Poljske koje se tradicionalno protive masovnoj imigraciji, ali druge konzervativne stranke iz zemalja poput Njemačke i Austrije također pozivaju na referendume i druge akcije protiv sheme migrantskih kvota EU-a.

U Poljskoj je parlament zemlje pokrenuo videokampanju protiv te mjere i upravo će usvojiti prijedlog rezolucije kojom se ovlašćuje vlada da iskoristi svoje pravo veta i ne prihvati prijedlog o migrantskim kvotama na sljedećem samitu EU-a. Također se govori o stavljanju pitanja obveznih migrantskih kvota na nacionalni referendum, koji će se održati istovremeno tijekom nacionalnih izbora ove jeseni.

U međuvremenu je u Austriji pokrenuta internetska peticija za odbijanje prisilnog preseljenja, dok je njemačka desnica također prosvjedovala protiv nove kontroverzne mjere.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pripremila je nacrt rezolucije koja bi vladi dala snažan mandat da odbaci prisilno preseljenje migranata na temelju kvota iz Bruxellesa.

O kvotama prisilnih migranata, kao dijelu EU Pakta o migraciji i azilu, odlučeno je prošli tjedan na Vijeću ministara unutarnjih poslova EU. Prema planovima, zemlje članice EU će ili prihvatiti određeni broj imigranata ili će biti prisiljene u blagajnu EU uplatiti najmanje 20.000 eura po migrantu. 

Rafal Bochenek, glasnogovornik stranke PiS, podsjetio je da je poljski parlament i prije, primjerice 2016., donio rezolucije slične važećoj, ali su dali ovlasti da se o tim pitanjima raspravlja na razini EU. 

“Sada želimo poljskoj vladi dati snažan mandat za korištenje veta u Europskom vijeću”,  rekao je glasnogovornik vladajuće stranke. Političari Prava i pravde napisali su u nacrtu rezolucije da se “Sejm Republike Poljske oštro protivi pokušaju uvođenja mehanizama za prisilno preseljenje ilegalnih ekonomskih migranata na razini EU”. 

Austrijski FPÖ također poziva na referendum

Međutim, Poljska nije jedina zemlja koja razmatra referendum o tom pitanju, a najpopularnija austrijska stranka, Slobodarska stranka Austrije (FPÖ), također poziva na nacionalno glasovanje.

“Ako zakon prođe Europski parlament, FPÖ zahtijeva referendum u Austriji o ovom paketu azila, jer ovaj sporazum ne čini ništa da pretvori Europu u tvrđavu. Zato političari moraju učiniti sve da provedu ‘tvrđavu Austriju’ i zaštite zemlju od nove seobe naroda”, rekao je čelnik FPÖ-a Herbert Kickl.

Kickl je osudio austrijsku vladu jer se složila s prijedlogom, tvrdeći da je Austrijancima “zabio nož u leđa”. FPÖ je dugo kritizirao kršćanske demokrate, ÖVP, zbog slabosti u pogledu imigracije i drugih konzervativnih ideala.

Kickl je rekao da su nova pravila pokušaj EU-a da nas “uzme za budalu”, a iako EU tvrdi da pooštrava standarde protiv ekonomske migracije, “istina je da nova pravila o azilu donose dodatna opterećenja za Austriju. Ministar unutarnjih poslova ÖVP-a Gerhard Karner nije ispunio svoje glavno obećanje da će spriječiti preraspodjelu tražitelja azila. Time Austrijancima zabija nož u leđa”, rekao je Kickl.

“Nažalost, toliko slavljeni kompromis ne mijenja cjelokupnu situaciju, s tim da sada treba postojati mehanizam raspodjele koji ide na štetu ekonomski jačih zemalja članica. Jer Austrija bi ubuduće morala platiti kaznu ako odbije primiti tražitelje azila. Odobrenje za takvu distribuciju bilo je apsolutno ‘ne ide’ od FPÖ-ovog ministra unutarnjih poslova Kickla. ÖVP se također uvijek izjašnjavao protiv toga – sve dok g. Karner jučer jednostavno nije pao na tu temu”, rekao je glasnogovornik sigurnosti FPÖ-a Hannes Amesbauer.

“Jučer je bio crni dan za austrijsko stanovništvo u pravom smislu te riječi”, zaključio je Kickl.

FPÖ sada pokreće internetsku peticiju pod naslovom “Austrijska tvrđava protiv ilegalne masovne imigracije”.

Promovirajući novu peticiju, Kickl je istaknuo da su Austriju u posljednjih osam godina dva puta pogodili veliki valovi migracija, a oba su izazvala golemu štetu diljem zemlje.

“Od 2015. EU je propustila svaku priliku da zaštiti građane Europe od uvoza terora i društvenih napetosti”, rekao je europarlamentarac Harald Vilimsky, voditelj europskog izaslanstva FPÖ-a. Kazao je kako vjeruje da je jedina nada da se iduće godine s EU izborima može pokrenuti temeljna promjena, a potom referendumom skrenuti s tog pogrešnog puta. Migrantima, smatra europarlamentarac, treba pomoći u domovini kako ne bi otišli.

EU je propustio sve prilike za rješavanje migracijske krize

Oštre kritike stižu i iz njemačke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je usvojeni nacrt EU-a ocijenila kao izuzetno opasan.

“Pod pritiskom njemačke vlade, maloljetnici bez pratnje mogu lako prijeći vanjsku granicu bez zaustavljanja, uključujući i po ubrzanom postupku. Isto vrijedi, primjerice, za cijele obitelji koje stižu iz Sirije. Također se ne bave problemom da je 80 posto onih koji dolaze u Njemačku ranije moglo proći kroz EU bez registracije”, rekao je Gottfried Curio, glasnogovornik za unutarnje poslove parlamentarne skupine AfD.

Političar je naglasio da će se i nakon raspodjele unutar Europske unije sekundarna migracija u Njemačku nastaviti sve dok se u zemlji ne stvore volja i strukture za učinkovit sustav automatskog odbijanja i deportacije. Dodao je da ljudi iz Bruxellesa drže lažna načela, primjerice, da osoba može biti izbjeglica pri ulasku u EU čak i ako je već proputovala mnogo, mnogo sigurnih trećih zemalja. Osim toga, EU je propustila priliku za opipljivu protutežu dramatičnom preopterećenju, posebno u Njemačkoj, rekao je Gottfried Curio.

Istodobno, navodno konzervativne vlade iz Češke i Italije podržale su prijedlog, koji su mnogi prikazali kao izdaju.

Provjeri/zerohedge.com

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije