Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiDok iz Gazproma upozoravaju EU kako će se „Cijeli gradovi smrznuti“, klimatolozi...

Dok iz Gazproma upozoravaju EU kako će se „Cijeli gradovi smrznuti“, klimatolozi predviđaju „ledeni pakao“ ove zime

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

A globalno zatopljenje ništa?

Kako donosi Bloomberg, čelnik ruske energetike Gazprom PJSC upozorio je da će se većina Europe smrznuti tijekom ove zime.

“Zima može biti relativno topla, ali jedan tjedan ili čak pet dana bit će nenormalno hladni i moguće je da će se čitavi gradovi i zemlje, ne daj Bože, smrznuti”, rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller na Ruskom energetskom tjednu u Moskvi. 

Prema Summit.news, Miller je rekao da bi tijekom dana najveće zimske potražnje Europa mogla iskusiti manjak od 800 milijuna kubičnih metara prirodnog plina dnevno, ili oko jedne trećine ukupne potrošnje.

NatGas za Europu stabilan je do ovog tjedna, iako na smanjenim razinama tijekom prošle godine. Pošiljke preko Ukrajine jedna su od posljednjih ruskih opskrbnih linija za zapadnu Europu nakon uništenja plinovoda Sjeverni tok.

Iako su se isporuke NatGas-a smanjile i gurnule mnoga europska gospodarstva na rub recesije, zalihe diljem kontinenta popunjene su gotovo 91%.

Povezano: Švedska vlada svojim građanima – izgradite improvizirane „kolibe od deka“ da se ne smrznete ove zime

U današnjem članku, portal SD također donosi upozorenje klimatologa kako je pred nama „ledeni pakao“:

„Postoji veća vjerojatnost nego inače da Europa doživi značajno zahlađenje prije Božića, prema novoj dugoročnoj vremenskoj prognozi koju su izradila vodeća međunarodna klimatska tijela.“

Iako se u članku ponovo govori o problematici nedostatka ruskog plina, vrlo jasno se ukazuje kako bi ova zima mogla biti iznimno hladna, pogotovo u njenom početnom dijelu – u prosincu.

„Ovo zahlađenje, ukoliko do njega dođe, bilo bi povezano s tzv. blokirajućim događajem, situacijom kada dugotrajni visoki tlak dovodi do neuobičajenih istočnih vjetrova i nižih temperatura nad Europom. Trenutačno klimatski uvjeti pokazuju kako je vjerojatnost da se takav događaj dogodi nešto veća nego inače“, rekao je Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus pri Europskom centru za srednjoročne prognoze (ECMWF).

Povezano: Svi upozoravaju kako u Europu stiže vrlo hladna zima

Što se tiče prognoza za drugi dio zime, za siječanj i veljaču, prema Buontempu, još je rano za prognozirati jer postoji cijeli niz ključnih čimbenika koji bitno određuju vremenske prilike.

Buontempo upozorava da je za europske vlade važno da što više koriste postojeće podatke o klimatskim uvjetima i vjerojatnim vremenskim obrascima, i to ne samo zbog planiranja akcija i pripreme za hladne udare, već i za predviđanje mogućih razdoblja slabog vjetra i niske količine oborina koja bi mogla utjecati na proizvodnju obnovljive energije.

“Imamo na raspolaganju golemu količinu besplatnih i otvorenih podataka”, rekao je Buontempo, te dodao: “Moramo to pravilno koristiti jer je to postalo strateški iznimno važno”.

Bez obzira što mislili o temi „klimatskih promjena“, čovjek se usred ovakvog medijskog „iživljavanja“ mora zapitati radi li se ovdje možda ipak o geoinženjeringu i kontroli vremena od strane pojedinaca.

Provjeri/newspunch.com/slobodnadalmacija.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije