Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr
Zlatni savjeti
Imunološki sustav vašeg tijela pomaže u zaštiti od infekcije. Ako je vaš imunološki sustav – vaš ugrađeni obrambeni sustav – u vrhunskom stanju, tada ćete biti daleko manje osjetljivi na bolesti svih vrsta. Vaše tijelo će također biti sposobnije boriti se s rakom i moći će se bolje oduprijeti virusima, prehladama i gripi.
Problem je u tome što razne stvari mogu oštetiti vaš imunološki sustav. Glavni problemi su loša prehrana, previše stresa, usamljenost, frustracija, nedovoljno tjelovježbe, premalo sunca, nedovoljno svježeg zraka koji ulazi u vaša pluća… Neke vrste lijekova također mogu ometati imunološki sustav.
Štoviše, svi mi gradimo svoj imunološki sustav kroz kontakt jedni s drugima. Odvojenost od drugih ljudi, iz bilo kojeg razloga, smanjuje učinkovitost našeg imunološkog sustava i povećava našu osjetljivost na infekcije svih vrsta. Ako se, na primjer, zaključamo u svoje domove, tada bismo mogli oštetiti učinkovitost našeg imunološkog sustava.
Dakle, što možete učiniti da držite svoj imunološki sustav jakim – i da se suprotstavite svim onim lošim stvarima koje se mogu dogoditi?
Saznati što točno trebate jesti nije tako lako kao što bi trebalo biti. Istina je obavijena misterijom i zbrkom – velik dio toga stvoren je, sasvim namjerno, u ime prikrivenih interesa, od strane lobista, reklamnih agencija i grupa za odnose s javnošću.
Političari i moderni mainstream pseudo-novinari uvijek su nepouzdani i uvijek namjerno nepošteni. Nažalost, ovih dana većina pisaca o zdravlju samo dijeli priopćenja za tisak koja su im poslana. Previše ih je jednostavno pokvarenih i plaćeni su za promicanje određene hrane.
Važno je zapamtiti da ono što odlučite jesti može imati veliki učinak na snagu i učinkovitost vašeg imunološkog sustava.
Većina ljudi zna koju hranu ne bi smjeli jesti. Oni razumiju da ako žive na dijeti od hamburgera i čipsa, praćenog čokoladnim pudingom prekrivenim šlagom od dvostrukog vrhnja, i sve to zaliveno cola napitkom, onda će njihovo zdravlje stradati.
Dakle, evo nekoliko pozitivnih savjeta koji će vam pomoći da svoj imunološki sustav održite zdravim i jakim.
Ako jedete jaja nemojte nikada kupovati (ili jesti) jaja s napuknutom ljuskom. Mnogo je lakše da infekcija uđe u jaje s napuknutom ljuskom. Jaja koja su snijele kokoši iz slobodnog uzgoja (ako ih možete pronaći) vjerojatno će biti zdravija od jaja koje su snijele kokoši držane u baterijskim kavezima.
Hrana koja sadrži antioksidanse (kao što su vitamini C i E, mineral selen i beta-karoten, koji se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A) pomaže u prevenciji raka i bolesti srca te smanjuje osjetljivost na infekcije.
Mislim da su sve masti loše za vaš imunološki sustav, ali životinjske masti su vjerojatno gore od ostalih i vjerojatno mogu više oštetiti vaš imunološki sustav. Jedan od razloga za to je činjenica da je životinjska mast često kontaminirana kemijskim ostacima – otrovnim i moguće kancerogenim ostacima lijekova koji se konzumiraju (slučajno ili namjerno) u prehrani životinja.
Vlade često preporučuju da zdrava prehrana ne smije sadržavati više od 30% masti. Mislim da je ta brojka daleko previsoka (vjerojatno zato što prehrana s relativno visokim udjelom masti pomaže da prehrambena industrija ostane bogata i sretna). Vjerujem da ne biste trebali imati više od 15-20% masti u svojoj prehrani. Ako iz nekog razloga morate slijediti dijetu s niskim udjelom masnoće, možda ćete htjeti smanjiti potrošnju masti na 10-15%.
Imunološki sustav vašeg tijela treba zalihe vitamina i minerala kako bi učinkovito funkcionirao. Konkretno, kako biste pomogli u izgradnji vašeg imunološkog sustava i u borbi protiv infekcija i raka, vaše tijelo treba redovitu opskrbu hranom koja sadrži antioksidanse (beta-karoten, vitamin C i vitamin E) i druge tvari.
Nedostatak vitamina D čest je među pacijentima s infekcijama. Zdravstveni rizici nedostatka vitamina D su ogromni. Nedostatak vitamina D ne samo da povećava rizik od infekcije, već postoji i povećani rizik od bolesti srca, astme, raka i demencije. Osim toga, postoje dokazi da nizak vitamin D može rezultirati visokim krvnim tlakom, dijabetesom i multiplom sklerozom.
Vitamin D je neophodan (kao i svi vitamini, naravno) i bez njega naše tijelo jednostavno ne funkcionira učinkovito, a regeneracija stanica je manje učinkovita. I opet, evo vitalnog dijela, vitamin D je bitan vitamin za sprječavanje infekcija. Za većinu ljudi najvažniji izvor vitamina D je sunce. Provođenje previše vremena u zatvorenom prostoru lišava ljude vitamina D i povećava rizik od virusnih infekcija.
Nešto vitamina D možete dobiti iz obogaćene hrane, ali za mnoge ljude odgovor je vjerojatno uzimanje dodatka vitamina D.
Vrijedno je zapamtiti i vrijednost cinka. Cink je neophodan za zdrav imunološki sustav i može pomoći skratiti trajanje prehlade i ublažiti simptome. Cink pomaže vašem tijelu u borbi protiv infekcija poticanjem proizvodnje antitijela. Nedostatak cinka može biti odgovoran za 13% bolesti kao što su upala pluća i gripa kod djece mlađe od pet godina. A nedostatak cinka čest je među starijim osobama i glavni je razlog zašto su osjetljivi na infekcije. Najlakše rješenje vjerojatno su redoviti dodaci prehrani.
Moderna dijeta “meso, maslac, sir, mlijeko” smrt je za imunološki sustav vašeg tijela, ne samo zato što je ta hrana bogata mastima, već i zato što ne sadrži mnogo vitamina i minerala za jačanje imuniteta. Također je vrijedno zapamtiti da postoji vrlo jaka veza između mliječnih proizvoda i raka dojke.
Vaše će tijelo dobiti mnogo vitamina i minerala koji su mu potrebni za održavanje zdravlja vašeg imunološkog sustava ako jedete hranu bogatu povrćem, voćem i žitaricama.
Međutim, bitno je znati da se vitamini mogu lako uništiti. Gljive, zelena salata, brokula, šparoge i jagode, na primjer, vrlo brzo gube svoje vitamine. Hranu koja se mora kuhati treba kuhati što je moguće kraće i na što nižoj temperaturi.
Kako biste osigurali da hrana koju jedete zadrži visok sadržaj vitamina i pomaže u održavanju vašeg imunološkog sustava zdravim, trebali biste slijediti neka jednostavna pravila:
- Obrada hrane ima tendenciju smanjenja nutritivne kvalitete hrane i stoga, gdje je to moguće, trebali biste pokušati kupiti svježu hranu i jesti je ili opranu i sirovu (ako je prikladno) ili je jesti nakon što je kuhana najkraće vrijeme.
- Kupujte povrće cijelo. Mrkvi nemojte odstranjivati lišće, a kupusu ili cvjetači nemojte uklanjati stabljiku. Ako kupite povrće, cijeli vitamin C nastavit će se proizvoditi i preseliti u jestive dijelove biljke.
- Hranu kuhajte u minimalnoj količini vode ili pare, izbjegavajte visoke temperature kuhanja i dugo izlaganje toplini te ne namačite povrće na dulja razdoblja.
- Operite, ali nemojte guliti voće ili povrće osim ako je potrebno. (Na primjer, nemojte guliti jabuke ili guliti krumpir).
- Pokušajte upotrijebiti hranu onog dana kada ste je kupili, a ne koristiti smrznutu hranu. Iskoristite hranu onog dana kada je kupite kako biste iz nje izvukli najbolje.
Također preporučam da kad god je to moguće kupujete “organske” proizvode koji su pripremljeni bez kemikalija i pokušajte kupovati hranu koja nije genetski modificirana. Upamtite: genetski modificirana hrana nikada nije testirana niti se pokazala sigurnom. Čisto sumnjam da je.
Najbolji način da dobijete dobru, poštenu hranu je uzgoj vlastite.
Ne zaboravite da gotovo polovica sve hrane koja se prodaje u supermarketima i trgovinama, uključujući voće, povrće i meso, sadrži potencijalno opasne kemijske ostatke. Neke kemikalije prskaju se po hrani koja je narasla i koja se bere ili šalje u trgovine, ali mnoge kemikalije se apsorbiraju kada hrana raste i očito se ne mogu ukloniti pranjem ili struganjem. Poznato je da neke od kemikalija koje koriste moderni poljoprivrednici uzrokuju rak, astmu i niz drugih ozbiljnih poremećaja.
Temeljeno na materijalu preuzetom iz knjige Vernona Colemana Superbody: The Secret of survival in the 21st century.
Foto naslovnice: unsplash.com
P O D I J E L I !