Petak, 9 lipnja, 2023
NaslovnicaLažna povijestEgipat tuži „woke“ Netflix zbog lažnog prikaza Kleopatre kao crnkinje

Egipat tuži „woke“ Netflix zbog lažnog prikaza Kleopatre kao crnkinje

4.8
(19)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Glupav pokušaj revizije povijesti

Netflix je tužen zbog “probuđenog” prikaza drevne egipatske kraljjice Kleopatre kao crne žene u nadolazećem dokumentarnom filmu ‘Kraljica Kleopatra’.

Netflix očajnički želi pronaći nove crne heroje za svoj „probuđeni“ sadržaj, a “Kraljica Kleopatra”, koju je producirala Jada Pinkett Smith, supruga Willa Smitha, odabrala je glumicu Adele James da glumi legendarnu egipatsku monarhinju. Međutim, u stvarnosti Kleopatra VII, posljednja faraonka starog Egipta, bila je članica dinastije Ptolomeja, koja potječe od Ptolemeja I, makedonsko-grčkog generala koji je služio pod Aleksandrom Velikim.

Kao rezultat toga, neki tvrde da je Kleopatrino podrijetlo primarno bilo grčko, pa je stoga ne bi trebalo predstavljati kao crnu kraljicu.

Pozivajući da se produkcijski tim Netflixa kazni za sudjelovanje u “zločinu” protiv Egipta i njegove kulture, egipatski odvjetnik Mahmoud al-Semary ustvrdio je da nedavno objavljeni trailer promiče afrocentrizam koji izaziva podjele. 

Kako bi se očuvao egipatski nacionalni i kulturni identitet među Egipćanima diljem svijeta, mora postojati ponos na stvaranje takvog rada“, rekao je odvjetnik, dodajući da većina Netflixove ponude “nije u skladu s islamskim i društvenim vrijednostima i načelima, posebno egipatskih.” 

Tužba također optužuje Netflix i tvorce „Kraljice Kleopatre“ za “krivotvorinu”. Glumica Adele James, koja u filmu tumači legendarnu egipatsku kraljicu, obećala je blokirati sve klevetnike na društvenim mrežama nakon što su je korisnici Twittera optužili za kulturno prisvajanje. 

Bivši egipatski ministar antikviteta Zahi Hawass prošlog je tjedna osudio produkciju zbog “falsificiranja činjenica“, ističući da je “Kleopatra bila Grkinja, što znači da je bila bjelkinja, a ne crnkinja“.  

Pozivajući Egipćane da progovore protiv Netflixovog revizionizma, Hawass je osudio trend koji se pojavio u nekim američkim crnačkim populacijama, koji tvrde da je egipatska civilizacija zapravo došla iz crne Afrike. 

Netflix pokušava izazvati zabunu kako bi širio lažne informacije da je porijeklo egipatske civilizacije crnačko“, rekao je, inzistirajući na tome da su takve tvrdnje kategorički lažne. 

Egipatski hramovi iz tog doba prikazuju kraljeve civilizacije kao rasno različite od afričkih, nubijskih, libijskih i azijskih neprijatelja s kojima su ilustrirani u borbi, istaknuo je Hawass. Objasnio je da Egipat nije pao pod vodstvo crnih Afrikanaca sve do Kraljevstva Kush – 25. dinastije, na kraju civilizacije koja je danas poznata kao Stari Egipat. Kleopatra je bila makedonsko-grčkog podrijetla, kao i njezini preci, dinastija Ptolomeja, koji su vladali Egiptom gotovo tri stoljeća do njezine vladavine. Svi su u dokumentarcu prikazani kao crnci. 

Change.org peticija koju su pokrenula dva Egipćana pozivajući Netflix da otkaže mini seriju zbog “falsificiranja povijesti” privukla je preko 85.000 potpisa u manje od dva dana prije nego što ju je platforma misteriozno uklonila.

Film bi trebao biti prikazan sljedeći mjesec u sklopu Netflixove serije „Afričke kraljice“.

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: screenshot thepeoplesvoice.tv

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Ukupno glasova: 19

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije