Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiEU gura Poljsku u „Polexit“ i sustavno radi na svom raspadu

EU gura Poljsku u „Polexit“ i sustavno radi na svom raspadu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Sve izvjesnije

Sada se čini potpuno sigurnim da novac iz EU fonda za oporavak koji se duguje Poljskoj neće stići u Varšavu prije parlamentarnih izbora 2023. godine. Ovaj dramatičan potez čisto je politička odluka donesena u Bruxellesu i Berlinu da se “izgladnjuju” neposlušni Poljaci

Sada su u medijima procurile informacije da će i preostala EU sredstva koja se duguju Poljskoj biti zamrznuta. To nije iznenađenje s obzirom na to da je establišment EU-a odustao od pretvaranja da se radi o nekakvoj ravnopravnosti unutar same unije. Logično je da Bruxelles izvlači sva raspoloživa oružja protiv omražene konzervativne vlade Prava i pravde (PiS).

Cilj je natjerati Poljake da glasaju na „pravi način“ i izaberu „pravu vladu“. To je miješanje u unutarnju politiku jedne suverene države članice, što nema baš veze s demokracijom.

To nije u duhu ugovora i temeljnih načela EU-a, kao što su načelo supsidijarnost i pojam Europe jednakih i suverenih država članica. Na kraju krajeva, EU bi trebala biti dobrovoljna unija koja udružuje, a ne oduzima suverenitet.

Sada se čini da EU želi razbiti pobunjeničke provincije i natjerati ih da prihvate središnju vlast za donošenje odluka. 

Ovo nije prvi put da se to dogodilo. Isto je učinjeno vladi Syrize u Grčkoj 2015. godine, koja je bila prisiljena usvojiti politiku koju je nametnula trojka Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke. Tada je „u ime demokracije“ oboren demokratski mandat vlade. 

Europske institucije učinile su to i Italiji, mijenjajući vlade onima koje su slijedile njezina pravila, a pritisak je izvršen i na Irsku, Portugal i Španjolsku. Sada su na redu Poljska i Mađarska. 

Vezano: Orban napao EU: „Završit ćete kao SSSR!“

Establišment EU-a odlučan je izbjeći ikakve promjene u načinu na koji radi stvari i ništa nije naučila iz financijske krize 2008., krize eura, Brexita ili potpunog kolapsa svoje energetske politike kao posljedice rata u Ukrajini.

Oni ne pozdravljaju pozive na reforme koje bi ih natjerale da dijele vlast. Kad se pojavi takva vrsta izazova, oni oštro reagiraju, nazivajući protivnike ekstremistima i antieuropljanima kojima se mora stati na kraj. Poznato?

EU elite su uvijek u pravu i nikada ni za što nisu krive. 

Ne možemo isključiti da će uspjeti slomiti Poljsku na isti način kao što su slomili Atenu i Rim. Ali ako i uspiju, to neće biti bez posljedica.

Naime, „Polexit“ bi mogao postati početak potpunog raspada EU-a, jer se sve više ljudi okreće protiv EU-a, a kako njegov establišment gura Poljsku do „ruba“, bit će ih i još više svakim danom.

Provjeri/zerohedge.com

Foto naslovnice: screenshot zerohedge.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije