Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiEU ignorira otpor, planira digitalnu osobnu iskaznicu za 2024

EU ignorira otpor, planira digitalnu osobnu iskaznicu za 2024

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Digitalno ropstvo

Europska unija priprema se pokrenuti EU digitalni novčanik do 2024. Novčanik će omogućiti stanovnicima da pohranjuju digitalne identifikacijske dokumente, kao što su vozačke dozvole i osobne iskaznice.

Članica Odbora za industriju, istraživanje i energetiku EU-a Romana Jerković rekla je da, kako bi se blok držao rasporeda, planira objaviti specifikacije i standarde prije 2023. godine.

“Zakonodavni proces mogao bi biti dovršen do sljedećeg proljeća, postavljajući pozornicu za početak rada novčanika 2024. godine”, rekla je Jerković, te dodala: “Prema planu, zemlje članice EU-a imat će 12 mjeseci da izdaju svoje novčanike nakon što se uredba usvoji.”

Vezano: Opasnosti digitalnog ID-a

Inicijativu su kritizirale grupe za digitalna prava, neke tehnološke tvrtke i industrijske grupe. Guranje bi moglo rezultirati odgodom lansiranja.

Pružatelji preglednika Mozilla i Google rekli su da će novi certifikati povjerenja biti manje sigurni u usporedbi s postojećima te da će ih biti teško implementirati unutar roka. Druge tvrtke su rekle da bi digitalni novčanik bio skup za integraciju s njihovim sustavima.

Ranije ove godine došlo je do kontroverzi oko upotrebe jedinstvenih identifikatora jer bi se oni mogli koristiti za potrebe praćenja, a neki su primijetili da bi bili nezakoniti u zemljama poput Njemačke, Austrije i Nizozemske.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije