Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaVijestiEU odobrila novo cjepivo protiv majmunskih boginja

EU odobrila novo cjepivo protiv majmunskih boginja

5
(13)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Spasenje

Danska biotehnološka tvrtka Bavarian Nordic priopćila je danas da je regulator za lijekove EU-a preporučio da se njeno cjepivo Imvanex (protiv malih boginja) odobri tako da se na etiketu doda i oznaka da se koristi i za zaštitu od majmunskih boginja.

Majmunske boginje se inače prenose bliskim kontaktom, a do sada je poznato da se šire samo u određenoj populaciji pretežno muškoj koja ima seksualne odnose s istim spolom.

Na tlu Hrvatske zabilježen je zasad samo jedan slučaj, dok je u Srbiji evidentirano već devet osoba, a na tlu čitave Europe nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

Evropska agencija za lijekove (EMA) “donijela je pozitivno mišljenje u kojem se preporučuje da se odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv malih boginja tvrtke IMVANEX proširi tako da uključuje zaštitu ljudi od bolesti majmunskih boginja”, rekli su iz Bavariana.

Ovo je jedino cjepivo koje je dobilo odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u SAD-u i Kanadi, a u EU je do sada odobreno samo za liječenje velikih boginja.

No tvrtka je isporučila cjepivo u nekoliko zemalja EU-a tijekom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao “off-label” korištenje.

“Proširenje oznake pomoći će poboljšati pristup cjepivu u cijeloj Europi i ojačati buduću spremnost protiv majmunskih boginja”, rekao je izvršni direktor Bavariana Paul Chaplin.

Preporuka EMA-e uskoro će biti upućena Europskoj komisiji na konačno odobrenje, priopćila je tvrtka.

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 13

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije