Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiEU pod pritiskom nikad većeg priljeva ilegalnih ulazaka migranata

EU pod pritiskom nikad većeg priljeva ilegalnih ulazaka migranata

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pod pritiskom

Broj nelegalnih prelazaka u EU naglo je porastao u prvih devet mjeseci 2022. godine u odnosu na prethodnu godinu, saopćila je u četvrtak granična agencija Frontex.

„U prvih devet mjeseci ove godine na vanjskim granicama Europske unije, prema preliminarnim proračunima, otkriveno je blizu 228.240 nelegalnih ulazaka. Ovo predstavlja povećanje od 70 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine i najveći je ukupan broj zabilježen za prva tri kvartala od 2016. godine“, navodi agencija.

Zapadno-balkanska ruta je ove godine postala žarište ilegalnih migracija, s preko 100.000 registriranih nelegalnih ulazaka. Većina migranata koji žele ući u EU ovim putem dolazi iz Sirije, Afganistana i Turske, napominje agencija.

Centralno-mediteranska ruta, gdje migranti putuju na opasna putovanja otvorenim čamcima u pokušaju da uđu u EU, ostaje druga najpopularnija, s oko 65.000 ilegalnih ulazaka. Većina ilegalnih migranata na ovoj ruti dolazi iz Tunisa, Egipta i Bangladeša, navodi Frontex.

Brojke o ilegalnim migracijama ne uključuju masovni priliv izbjeglica iz Ukrajine, napominje Frontex, pošto su na teritorij EU-a ulazile preko graničnih prijelaza. Prema posljednjim podacima agencije, „više od 11 milijuna ukrajinskih državljana ušlo je u EU iz Ukrajine“, usred tekućeg sukoba između Kijeva i Moskve.

EU je definitivno glavna meta sveopćeg kaosa koji se namjerno izaziva.

Provjeri/nultatačka.rs/RT

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije