Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiEU se bori s namjerno izazvanom nestašicom antibiotika i drugih lijekova

EU se bori s namjerno izazvanom nestašicom antibiotika i drugih lijekova

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Cjepiva“ su dostupna…

Kada vas globalistička elita ne može natjerati da kleknete pred medicinskom sektom i kad se povjerenje u medicinu potpuno izgubi, onda se koriste nove metode s ciljem sprječavanja samo izlječenja i od najobičnije prehlade.

Ima li još itko toliko naivan da povjeruje kako je sve što je vezano uz nestašicu bilo koje vrste prirodan, a ne isplanirani proces.

Kako prenose mediji od kraja 2022. godine, zemlje EU prijavljuju ozbiljne probleme u pokušaju da nabave određene važne lijekove, a većina sada doživljava nestašicu.

Postoji nestašica antibiotika i paracetamola ali ne i cjepiva?

Nestašice lijekova u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, sudeći po HALMED-u, nema kritične nestašice nijednog lijeka, već su, kako navode, dostupne zamjenske terapije s istim učinkom ili iz istih terapijskih grupa. Ipak, situacija u ljekarnama je znatno drugačija.

Trenutno nedostaju brojni lijekovi, a kritična je situacija s lijekom Litalir, kojim se liječi kronična leukemija i koji nema adekvatnu zamjenu. Nadalje, nema Augmentin sirupa, za koji na HALMED-ovim stranicama uopće nije niti objavljena nestašica. Nema ni Klavocin sirupa, Hyzaara (za liječenje esencijalne hipertenzije), Propranolola 40 mg (koristi se u profilaksi stenokardije bolesnika s kroničnom stabilnom anginom pektoris), Tobrex kapi, kao ni Tobrex masti…

„U ljekarnama i veledrogerijama situacija je barem 30 posto lošija od onoga što se može vidjeti na HALMED-ovim stranicama, i to se stanje iz dana u dan mijenja. Agencija o nestašici lijekova obavještava na osnovi informacija koje im daju nosioci odobrenja (proizvođači), a to ne odgovara stvarnom stanju na tržištu“, rekla je za Jutarnji list predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Pacijenti se masovno žale da nisu uspjeli dobiti propisani lijek, a HALMED tvrdi da nema kritičnih nestašica.

Soldo pojašnjava da liječnici ne smiju izdavati generički, zamjenski lijek ako na stranicama HALMED-a nije napisano da lijeka nema na tržištu.

„Trenutno je nestašica pojedinih antibiotika, lijekova za ublažavanje bolova, snižavanje povišenog krvnog tlaka, snižavanje kolesterola, smanjenje očnog tlaka i slično“, priznaju iz HALMED-a i dodaju da su nestašice uobičajena pojava koju brzo rješavaju zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU, čime su dosad uspijevali osigurati kontinuiranu opskrbu potrebnim lijekovima.

Međutim, Hrvatska nije jedina evropska zemlja koja se suočava s nestašicom.

U istraživanju grupa koje predstavljaju ljekarne u 29 evropskih zemalja, uključujući članice EU, kao i Tursku, Norvešku i Sjevernu Makedoniju, skoro četvrtina zemalja prijavila je više od 600 lijekova u nedostatku, a 20 posto prijavilo je nedostatak 200-300 lijekova. Tri četvrtine zemalja reklo je da su nestašice ove zime bile veće nego prije godinu dana. Grupe u četiri zemlje rekle su da je nestašica povezana sa smrtnim slučajevima.

Belgijske vlasti prijavljuju da skoro 300 lijekova nedostaje. U Njemačkoj je taj broj 408, dok se u Austriji trenutno više od 600 lijekova ne može kupiti u ljekarnama. Talijanska lista je još duža — sa preko 3.000 uključenih lijekova, iako su mnoge različite formulacije istog lijeka.

Koji lijekovi fale?

Antibiotici – posebno amoksicilin, koji se koristi za liječenje respiratornih infekcija – su u nedostatku. Druge klase lijekova, uključujući sirup za kašalj, paracetamol za djecu i lijekove za krvni tlak, također su rijetke.

Stupidna opravdanja

Inflacija i energetska kriza također pogađaju i farmaceutske tvrtke, utječući na opskrbu.

Kako pišu mediji prošle godine, „Centrient Pharmaceuticals“, nizozemski proizvođač aktivnih farmaceutskih sastojaka, rekao je da njihova tvrtka proizvodi četvrtinu manje nego 2021. godine zbog visokih troškova energije. U prosincu, još jedan nizozemski proizvođač „InnoGenerics“, spašen je od strane vlade nakon što je proglasio bankrot kako bi njegova tvrtka ostala otvorena.

Rezultat je, prema „Sandozu“, jednom od najvećih proizvođača na europskom tržištu generičkih lijekova, posebno „zategnuta situacija s opskrbom“. Glasnogovornik ove tvrtke je za Politico izjavio da su glavni krivci za ovakvo stanje nedostatak sirovina i ograničenja proizvodnih kapaciteta.

Sjeća li se još tko Plive?

Provjeri/nultatacka.rs

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije