Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEuropska komisija poziva na digitalni ID, e-zdravstvenu evidenciju i hvali borbu protiv...

Europska komisija poziva na digitalni ID, e-zdravstvenu evidenciju i hvali borbu protiv „dezinformacija“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Izvješće

Ranije ovog tjedna Europska komisija objavila je svoje drugo izvješće o onome što naziva “stanjem digitalnog desetljeća”, pozivajući zemlje članice da pojačaju pritisak na povećanje pristupa i poticanje upotrebe digitalnih ID-ova i elektroničkih zdravstvenih kartona.

U isto vrijeme, blok je zadovoljan kako napreduje razbijanje “dezinformacija”, “šteta na internetu” i slično.

priopćenju za tisak, EK je rekla da je izvješće napravljeno kako bi se procijenio napredak postignut u postizanju ciljeva sadržanih u Programu politike digitalnog desetljeća (DDPP), ciljajući na 2030. godinu kao godinu završetka.

- Advertisement -

Članice EU-a sada su po prvi put pridonijele dokumentu analizama svojih nacionalnih “strateških planova za digitalno desetljeće”. I tu EK nije baš zadovoljna: napori članica neće zadovoljiti “razinu ambicija” EU-a ako se stvari nastave razvijati kao sada, upozorava dokument.

U tom smislu, iako je izvješće općenito optimistično u vezi s prihvaćanjem digitalne identifikacije (eID sheme) i korištenjem e-zdravstvenih zapisa, njegovi autori ističu da “još uvijek postoje značajne razlike među zemljama” u pogledu usvajanja eID-a.

Kako bi se zemlje članice koje zaostaju u ovim pitanjima korigirale, preporučuje se da se zalažu za povećani pristup eID-u i e-zdravstvenim evidencijama kako bi ispunile ciljeve postavljene za 2030.

EU želi vidjeti obje ove sheme dostupne za 100% građana i poduzeća do tog datuma – i otkriva da je eID u ovom trenutku dostupan za 93% građana u 27 zemalja bloka, “unatoč neravnomjernom preuzimanju”.

Ipak, izvješće EK-a pokazuje da su kreatori politike u Bruxellesu optimistični da će EU digitalni ID novčanik “potaknuti” korištenje eID-a.

I autori dokumenta zadovoljni su načinom na koji se provodi kontroverzni Zakon o digitalnim uslugama (DSA). Kritičari, međutim, vjeruju da je tu kako bi olakšao gušenje govora – pod krinkom borbe protiv “dezinformacija” itd.

- Advertisement -

EU to naziva “jačanjem zaštite od internetskih šteta i dezinformacija”, dok također spominje da pokreće istrage (u online platformama) kako bi osigurao da se DSA provodi.

A kako bi se osnažila poruka da je DSA potreban kao snaga za dobro, izvješće tvrdi da su “online rizici u porastu, a dezinformacije su identificirane kao jedan od najdestabilizirajućih čimbenika za naša društva, koji zahtijevaju sveobuhvatnu, koordiniranu akciju širom granice.”

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot thalesgroup.com

Provjeri

- Advertisement -

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije