Srijeda, 27 rujna, 2023
NaslovnicaEkonomijaEvo kako Europska središnja banka misli nametnuti CBDC građanima EU-a

Evo kako Europska središnja banka misli nametnuti CBDC građanima EU-a

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Noćna mora kontrole

Jedna od najvećih svjetskih središnjih banaka otkrila je da planira iskoristiti postojeće aplikacije za bankarstvo i plaćanje koje su već široko prihvaćene za uvođenje svoje digitalne valute središnje banke, poznate i kao CBDC.

To je priznala Europska središnja banka (ECB) u izvješću o napretku svoje CBDC valute – digitalnog eura. U izvješću, ECB je predložila distribuciju digitalnog eura „putem postojećih aplikacija za plaćanje u online bankarstvu“. Dok ECB također planira razviti namjensku aplikaciju za digitalni euro, opcija distribucije putem aplikacija za bankarstvo i plaćanje daje središnjoj banci mehanizam da potajno predstavi CBDC onima koji odbijaju namjensku aplikaciju.

CBDC-ovi su krajnje nepopularni među građanima. Vlade koje su ih pokušale otvoreno nametnuti svom stanovništvu suočile su se s oštrim otporom i prosvjedima. Ali tihim dodavanjem funkcionalnosti CBDC-a aplikacijama za bankarstvo i plaćanje koje građani već koriste, vlade bi mogle potajno uvesti ovu distopijsku tehnologiju bez podizanja iste razine protivljenje građana.

Euro je druga najkorištenija valuta u svijetu. Ima 341 milijun dnevnih korisnika i službena je valuta 20 zemalja u kojima većina građana tih zemalja ima bankovne račune. Preko 90% europskog stanovništva starijeg od 14 godina imalo je bankovni račun 2021.

U Njemačkoj i Francuskoj, dvama najvećim gospodarstvima koja koriste euro, ta je brojka bila čak i veća, s preko 99% stariji od 14 godina koji su imali bankovni račun u 2021. Da bi se ova statistika stavila u perspektivu, prijedlog ECB-a omogućio bi joj distribuciju svoje CBDC stotinama milijuna korisnika u eurima i dosezanje do 99% korisnika u najvećim gospodarstvima kontinenta, a da se od njih ne traži da preuzmu zasebnu aplikaciju.

Ako bi takav prijedlog bio uspješan, građani koji su tajno uključeni u digitalni euro bili bi predmet financijskog nadzora i kontrole bez presedana. Čelnik ECB-a potvrdio je da će količina digitalnih eura koju netko može držati biti „pažljivo ograničena dizajnom i da digitalni euro nikada neće biti anoniman kao gotovina“.

ECB također razmatra korištenje negativnih kamatnih stopa dok uvodi digitalni euro. Ovaj mehanizam omogućuje birokratima središnje banke da umanje vrijednost novca vlasnika digitalnog eura, naplaćujući im naknadu za držanje CBDC.

Istog dana kada je objavljeno ovo izvješće o napretku digitalnog eura, član Izvršnog odbora ECB-a Fabio Panetta izrazio je želju da trgovci budu prisiljeni prihvatiti digitalni euro.

Cenzura i nadzor koji planiraju oni koji stoje iza digitalnog eura, slični su onome što planiraju i druge nacije. SAD je već priznao da njegov CBDC, digitalni dolar, neće biti anoniman. Oni koji su odgovorni za britanski CBDC, digitalnu funtu, žele da se može programirati za društvene svrhe.

Na globalnoj razini, planovi su još zlokobniji.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Banke za međunarodna poravnanja, dviju agencija koje imaju značajan utjecaj na međunarodne financijske politike, jasno su dali do znanja da žele da se CBDC koristi za kontrolu onoga što ljudi kupuju i da budu povezani s digitalnim ID-om, kako bi „gurnuli društvo u nove ravnoteže“.

Neki političari u SAD-u oglašavaju uzbunu zbog planova elite da se CBDC-ovi koriste za praćenje i cenzuru transakcija. Predsjednički kandidat Robert F. Kennedy, jr. je upozorio da su CBDC „krajnji mehanizam za društveni nadzor i kontrolu“. Guverner Floride Ron DeSantis želi ih zabraniti u toj državi.

No, unatoč protivljenju, SAD i druge nacije nastavljaju napredovati sa svojim planovima za CBDC, a ovaj prijedlog Europske središnje banke za distribuciju CBDC-a putem postojećih aplikacija za bankarstvo i plaćanje mogao bi postati predložak koji će elite iskoristiti da tiho poguraju građane u svijet noćne more središnje kontrole.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije