Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaEkonomijaFacebook Unlike – korisnici bježe, prodaja pada…

Facebook Unlike – korisnici bježe, prodaja pada…

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Umor od društvenih mreža?

Prije godinu dana, prije nego što je Facebook postao Meta, tvrtka društvenih medija imala je tržišnu kapitalizaciju od 1 trilijun dolara, što ju je stavljalo u oskudan teritorij s nekolicinom američkih tehnoloških divova.

Danas pogled izgleda puno drugačije. Meta je izgubila oko dvije trećine svoje vrijednosti od vrhunca u rujnu 2021. Dionicama se trguje na najnižoj razini od siječnja 2019. i uskoro će završiti svoje treće tromjesečje zaredom s dvoznamenkastim postotnim gubicima. Samo četiri dionice u S&P 500 bilježe lošiju godinu.

Posao Facebooka izgrađen je na mrežnim efektima – korisnici su dovodili svoje prijatelje i članove obitelji, koji su to govorili svojim kolegama, koji su pozivali svoje prijatelje. Odjednom su se svi okupili na jednom mjestu. Slijedili su oglašivači, a obilna dobit tvrtke koja je uslijedila osigurala je kapital za zapošljavanje najboljih i najpametnijih inženjera kako bi se ciklus nastavio.

Zuckerberg  je rekao  kako se nada da će u sljedećem desetljeću metaverzum “doprijeti do milijardu ljudi i “ugostiti stotine milijardi dolara digitalne trgovine”. U lipnju ove godine rekao je Jimu Crameru iz CNBC-a da će “North Star” dosegnuti takve brojke do kraja desetljeća i stvoriti “masovnu ekonomiju” oko digitalne robe.

Ulagači nisu oduševljeni time, a način na koji odbacuju dionice dovodi neke promatrače u pitanje je li pritisak na dolje zapravo spirala smrti od koje se Meta ne može oporaviti.

“Nisam sigurna da postoji temeljni posao koji više funkcionira na Facebooku”, rekla je Laura Martin iz Needhama, jedina analitičarka među 45 praćenih od strane FactSeta s ocjenom prodaje dionica.

Nitko ne sugerira da Facebooku prijeti propast. Tvrtka i dalje ima dominantnu poziciju u mobilnom oglašavanju i ima jedan od najprofitabilnijih poslovnih modela na planetu. Čak i uz pad neto dobiti od 36% u zadnjem kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, Meta je ostvarila 6,7 ​​milijardi dolara dobiti i završila razdoblje s više od 40 milijardi dolara u gotovini i utrživim vrijednosnim papirima.

Provjeri/technocracy.news

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije