Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiFDA proglasila laboratorijski uzgojenu piletinu kao „sigurnom za jelo“

FDA proglasila laboratorijski uzgojenu piletinu kao „sigurnom za jelo“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ako oni kažu… sigurno lažu!

Američka vlada otvorila je put Amerikancima da mogu jesti piletinu uzgojenu u laboratoriju nakon što je Uprava za hranu i lijekove (FDA) proglasila da je piletina proizvedena u laboratoriju sigurna za ljudsku prehranu.

Opisujući razvoj kao “prehrambenu revoluciju”, FDA tvrdi da je piletina, koju je razvila prehrambeno-tehnološka tvrtka Upside Foods sa sjedištem u Berkeleyju, Kalifornija, proizvedena pomoću tehnologije kulture životinjskih stanica koja uzima žive stanice od kokoši i uzgaja ih u kontroliranom okruženju, sigurna za jelo.

Vijest o kojoj se naširoko izvještava kao o “odobrenju” FDA-e za meso uzgojeno u laboratoriju, označava dovršetak prvog, i najvećeg, od tri regulatorna koraka koje Upside Foods mora izvršiti prije nego što njegova “kultivirana” piletina dobije potpuno odobrenje i može se prodati javnosti, navodi Time.

Iako moraju uslijediti još dva koraka prije nego što FDA može dati potpuno odobrenje za proizvod, jezik agencije sugerira da je odobrenje vrlo blizu.

Upside Foods je na svojoj web stranici gotovo potvrdio da je FDA odobrenje na putu:

“Ova značajna regulatorna odluka znači da FDA prihvaća naš zaključak o sigurnosti, a uzgojena piletina tvrtke Upside bit će dostupna nakon inspekcije USDA-e i odobrenja etikete.”

Ova vijest izazvala je zabrinutost među brojnim znanstvenicima i zagovornicima sigurnosti hrane.

Stručnjaci koji su razgovarali s The Defenderom također su doveli u pitanje sigurnost laboratorijski uzgojenog mesa, koje se proizvodi genski uređenim stanicama, a neki su znanstvenici tvrdili da je, unatoč suprotnim tvrdnjama, proces proizvodnje laboratorijski uzgojenog “mesa” energetski- intenzivan i nije, kao što se reklamira, koristan za okoliš.

Neki su također doveli u pitanje veze Upside Foodsa s osobama i entitetima kao što su CargillBill Gates, Jeff Bezos, Richard Branson, Kimbal Musk, brat Elona Muska i suosnivač The Kitchen, “rastuće obitelji poduzeća koja teži Americi u kojoj svatko ima pristup pravoj hrani” i Svjetski ekonomski forum (WEF).

FDA još nije dala odobrenje – ali najvažniji korak u tom procesu je dovršen

Centar za sigurnost hrane rekao je ovo o objavi FDA-e:

“Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nedavno je završila svoju preliminarnu reviziju prve ‘piletine’ uzgojene u laboratoriju koja će se prodavati kao hrana. FDA i Ministarstvo poljoprivrede SAD-a preispituju ‘meso’ koje se uzgaja u bačvama iz stanica izvađenih iz živih životinja.

Ovotjedna objava FDA-e da revidira pileće ‘meso’ uzgojeno u stanicama prvi je pokazatelj da bi ti proizvodi mogli doći na tržište u SAD-u.”

Prema FDA-i, ova prva faza – poznata kao “savjetovanje prije stavljanja na tržište” – bilo je prvi put da je agencija dovršila takvo savjetovanje “za ljudsku hranu napravljenu od uzgojenih životinjskih stanica”.

Kao dio ovog savjetovanja, FDA je objavila:

“Konzultacije FDA-e prije stavljanja na tržište s tvrtkom uključivale su procjenu proizvodnog procesa tvrtke i staničnog materijala uzgojenog u proizvodnom procesu, uključujući uspostavu staničnih linija i banaka stanica, kontrole proizvodnje te svih komponenti i inputa.

Dobrovoljne konzultacije prije stavljanja na tržište nisu proces odobravanja. Umjesto toga, to znači da nakon naše pažljive procjene podataka i informacija koje je tvrtka podijelila, u ovom trenutku nemamo dodatnih pitanja o zaključku tvrtke o sigurnosti.”

U ekskluzivnom intervjuu za The Defender, Jaydee Hanson, direktorica politike Centra za sigurnost hrane, dovela je u pitanje FDA-ino “konzultiranje prije stavljanja na tržište”:

“Regulatorni proces FDA općenito se oslanja na testiranje njihovih proizvoda u tvrtki.

Čini se da je FDA u ovom slučaju uglavnom pregledala ono što im je tvrtka poslala, ali nije zahtijevala dodatne testove i nije zahtijevala od tvrtke da otkrije svoje metode na potpun i transparentan način.”

Sljedeći koraci u regulatornom procesu uključuju Ministarstvo poljoprivrede SAD-a i njegovu Službu za sigurnost hrane i inspekciju (FSIS) prije nego što se izda potpuno odobrenje.

Proizvodni pogon tvrtke Upside Foods u Emeryvilleu u Kaliforniji bit će spreman za proizvodnju više od 25 tona “kultiviranih” proizvoda, uključujući pileći file, godišnje, po primitku regulatornog odobrenja, objavila je tvrtka.

Upside Foods, FDA i MSM mediji opisuju meso uzgojeno u laboratoriju kao „prehrambenu revoluciju“ i  „prijelomni trenutak“, ali se regulatorni proces dovodi u pitanje.

FDA je opisala vijest da Upside Foods dolazi korak bliže potpunom odobrenju kao dio “prehrambene revolucije” koju svijet doživljava, u kojoj je FDA “predana podupiranju inovacija u opskrbi hranom”.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije