Petak, 22 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeFINA zabranila natjecanja transrodnih sportaša u elitnim ženskim natjecanjima

FINA zabranila natjecanja transrodnih sportaša u elitnim ženskim natjecanjima

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Samo dobre vijesti

Međunarodna plivačka federacija (FINA) izglasala je (71,5% je glasalo za) odobrenje nove odluke koja će većini transrodnih sportaša ograničiti natjecanje u elitnim ženskim vodenim natjecanjima. Ova odluka se odnosi na sve vodene sportove, kao što su plivanje, ronjenje, skokovi u vodu, vaterpolo i sinkronizirano plivanje.

Nova odluka, koja bi trebala stupiti na snagu 20. lipnja 2022., kaže da će transrodni sportaši koji su od muškarca „postali“ žene, imati pravo nastupa u ženskim kategorijama u FINA natjecanjima samo ako prijeđu u suprotnu kategoriju prije 12. godine, odnosno prije nego dođu do drugog stupnja puberteta prema Tannerovoj tablici.

Također, sportaši koji su prethodno koristili testosteron kao dio hormonskog postupka prijelaza iz žene u muškarca, moći će se natjecati u ženskim natjecanjima samo ako je testosteron ukupno korišten manje od godinu dana, a postupak se nije odvijao tijekom puberteta.

“Moramo zaštititi prava naših sportaša da se natječu, ali također moramo zaštititi natjecateljsku poštenost na našim natjecanjima, posebno u ženskoj kategoriji na FINA natjecanjima”, rekao je predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam.

Debata o transrodnim ženama u plivanju došla je u centar pažnje kada se plivačica sa Sveučilišta Pennsylvania Lia Thomas, koja je počela u muškom plivanju 2017. godine, na kraju pridružila ženskom timu UPenn 2020. godine.

“Nevjerojatno sam sretna što Lia Thomas nikada neće biti osvajačica zlatne olimpijske medalje“, izjavila je njena/njegova momčadska kolegica.

“Mislim da stvarno, znanstveno, ova odluka ima smisla, a jako sam sretna što će se također primijeniti i u vaterpolu. Vaterpolo je vrlo agresivan sport u kojem često dolazi do skidanja kupaćih kostima. Definitivno ne želim vidjeti biološke muškarce u ženskim vaterpolskim reprezentacijama”, rekla je plivačica Riley Gaines sa Sveučilišta Kentucky.

Naravno, tu je i uvijek aktualan problem iz svlačionica, jer nisu svi zadovoljni s činjenicom da se muškarci nalaze u ženskim svlačionicama i obratno.

Nadamo se da će ovakva odluka polučiti uspjeh i primjenu i u drugim sportovima.

VEZANO

najnovije