Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiFrancišković ponovo pušten iz istražnog zatvora. Je li Pernarov odlazak u Zambiju...

Francišković ponovo pušten iz istražnog zatvora. Je li Pernarov odlazak u Zambiju bio presudan?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Što se događa?

Marko Francišković pušten je jučer u 14h iz istražnog zatvora u kojem je proveo 14 mjeseci bez potvrđene optužnice. Tako je jučer na ročištu odlučilo vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Naime, zakon je takav da svaka dva mjeseca od dana kad je izrečena mjera opreza, mora biti održano ročište na kojem sud preispituje daljnju opravdanost i nužnost mjere na snazi.

Marko je zadnji puta u Remetinec vraćen 22.12.2022., a jučer, 21.02.2023., dva mjeseca nakon, donesena je odluka o ukidanju te najstrože mjere opreza.

“Istina je, jutros je održana sjednica na kojoj je bio moj branjenik i ja, ukinut mu je istražni zatvor te je pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode. Određene su mu mjere opreza – ne smije ništa objavljivati na internetu te se svakog prvog ponedjeljka mora javiti u policijsku postaju u mjestu prebivališta, dakle u Zadru”, rekao je Franciškovićev odvjetnik Zvonimir Hodak.

Prema informacijama koje imamo, presudne su bile dvije stvari:

– Prva je bila činjenica da je vrijeme provedeno na slobodi (između dva zatvaranja od 11.11.2022. i 22.12.2022.) pokazalo očitim da je mjera istražnog zatvora pretjerana i nepotrebna s obzirom da na slobodi nije počinjeno nikakvo kazneno djelo.

– Druga stvar bio je priloženi dokaz o trudnoći Markove supruge.

Marku su izrečene mjere opreza kao i 11.11.2022., javljanje u policijsku postaju i zabrana javnog djelovanja. Nastavak procesa odnosno odluka o nezakonitim dokazima i optužnici još se čeka. Iduće ročište vezano za optužnicu još nije zakazano.

Kako doznajemo, na ovu odluku suda DORH ponovno ima pravo žalbe pa je tako teoretski moguće i ponovno vraćanje u Remetinec, no riječima odvjetnika Zvonimira Hodaka, takva odluka predstavljala bi pravosudni skandal.

Također ne postoji neko ograničenje koliko se puta Marka tako može vraćati u istražni zatvor, pa oslobađati, pa po ponovljenoj žalbi DORH-a ponovno zatvarati.

Nakon ovakvog razvoja situacije mnogi su Franciškovićevo puštanje iz pritvora povezali s ultimatumom, kojeg je bivši saborski zastupnik Ivan Pernar uputio u emisiji „Bujica“ koja se emitirala 16. veljače 2023.

Naime, da podsjetimo, gostujući u emisiji Velimira Bujaneca na temu uhićenja hrvatskih državljana optuženih za krijumčarenje djecom, Ivan Pernar je izjavio slijedeće:

„Ukoliko u roku od 24 sata ne vidim da je Marko Francišković vani, putujem u Zambiju svjedočiti protiv optuženih za trgovinu djecom!“

U međuvremenu, Pernar je ispunio svoje obećanje i otputovao u Zambiju, te se javio sudu u cilju svjedočenja u slučaju…

Je li sve povezano i je li došlo do uznemirenosti u određenim krugovima u Hrvatskoj, čini se da ćemo vrlo brzo saznati…

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije