Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeGordan Lauc – znanstvenik koji ne želi biti u službi političkih interesa

Gordan Lauc – znanstvenik koji ne želi biti u službi političkih interesa

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Transformacija…

U jednom od naših prijašnjih članaka prenijeli smo upozorenja prof. dr. sc. Gordana Lauca o štetnosti novih doza cjepiva protiv korona virusa, a sada smo odlučili osvrnuti se na njegovu korjenitu promjenu stava u pogledu životnih okolnosti u okvirima tzv. „novog normalnog“. Postao nam je zanimljiv upravo zbog zaokreta u njegovom narativu – od gorljivog pobornika mjera Stožera do totalne suprotnosti – uslijed čega se u javnom medijskom prostoru od rado pozivanog stručnjaka prometnuo u nepoželjnog sugovornika. Ukratko, ogledni primjerak cancel kulture.

Samo letimičnim pregledom njegove biografije, postaje neupitno da se radi o etabliranom znanstveniku s međunarodnim priznanjem: Gordan Lauc je redoviti profesor u trajnom zvanju Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gostujući je profesor Sveučilišta Johns Hopkins te počasni profesor Sveučilišta u Edinburgu i Kings College London. 2007. godine utemeljio je Genos, privatni istraživački laboratorij koji danas zapošljava 30 istraživača i partner je u šest Obzor 2020 projekata.

Od početka ožujka 2020. godine, odnosno lockdown-a, na svojem Facebook profilu učestalo je, ne samo svakodnevno već i više puta na dan, objavljivao o koronavirusu i pandemiji: pozivao nas je na odgovorno ponašanje i poslušnost Stožeru, Vladi i ministru zdravstva, savjetovao nam da prilagodimo ponašanje mjerama, upozoravao nas na važnost socijalne izolacije, izvještavao o mjerama i dramatičnom stanju u Italiji te više puta naglašavao kako je po srijedi globalni svjetski rat, govorio o potrebi strogog provođenja mjera, upućivao nam pozive da ostanemo doma itd.  

Dijelio je s nama vlastite spoznaje i pretpostavke te tuđa saznanja (sve temeljeno na znanstvenim istraživanjima), članke, video uratke, izvještaje sa terena i razne apele znanstvenika i zaposlenika u području biomedicine i zdravstva. Njegov opetovani poziv na odgovorno ponašanje imao je za cilj, između ostalog, izbjeći raspad sustava u već od ranije kolabiranom zdravstvenom (anti)sustavu.

U duhu odanosti i kao član Znanstvenog savjeta Vlade, hvalio je rad Vlade i proglašavane mjere, međutim nagovještaj razilaženja prof. dr. sc. Lauca od političkog diktata počinje u razdoblju od rujna do prosinca 2020. godine (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9), kada medijski prostor okupiraju njegove izjave u kojima se on protivi novome zatvaranju i pooštravanju mjera. U siječnju 2021. je u suradnji s poduzetnikom Nenadom Bakićem sastavio i javno prezentirao dokument o razumnom upravljanju pandemijom, s konstruktivnim preporukama utemeljenim na činjenicama te primjerima dobre i loše prakse iz drugih zemalja.  

Sa svakom novom sjednicom Znanstvenog savjeta Vlade, koje su održavane od travnja do listopada 2021. godine, na vidjelo je izlazilo njegovo neslaganje s ostalim članovima Savjeta. To je u konačnici rezultiralo objavom u medijima kojom se članovi Savjeta ograđuju od izjava prof. dr. sc. Lauca u kojima on navodno umanjuje ozbiljnost pandemije. No stvari su krenule ozbiljno naopako za njega kada je 16. studenoga 2021. putem svojega Facebook profila pozvao građane da izađu na mirni prosvjed u znak protivljenja uvođenju obveznih covid-potvrda u državnim i javnim institucijama.

Danas je otpušten iz Znanstvenog savjeta Vlade, kritiziran je zbog „pandemijskog optimizma“ te u konačnici zbog apsolutno svega što izjavi a što je u suprotnosti sa službenim narativom, redovito je na meti Faktografa, zatim Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Hrvatske liječničke komore. Prozrevši plandemijska nastojanja lobista industrije pandemije (Vlade i Stožera kao produžene ruke), prof. dr. sc. Gordan Lauc je od etabliranog znanstvenika postao persona non grata. Je li posrijedi (samo) akademska čestitost ili je ovdje u pitanju slučaj znanstvenika koji se probudio, koji nije ničim kupljen niti ucijenjen?

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije