Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiGreta Thunberg sada Njemačkoj poručuje da je bolje da njene nuklearke nastave...

Greta Thunberg sada Njemačkoj poručuje da je bolje da njene nuklearke nastave s radom

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Je*e lud zbunjenog…

Aktivistica Greta Thunberg dala je svoj blagoslov Njemačkoj da odloži planove za zatvaranje svojih preostalih nuklearnih elektrana do kraja ove godine, rekavši da bi gubitak njihove proizvodnje usred energetske krize u Europi doveo do ekološki štetnijih alternativa.

„Osobno, mislim da je vrlo loša ideja fokusirati se na ugljen kada je ova nuklearna energija već uspostavljena, ali naravno, to je vrlo loša debata“, rekla je 19-godišnja Thunberg za njemački javni servis ARD.

Švedska tinejdžerka je ranije govorila protiv nuklearne energije, nazivajući je „izuzetno opasnom i skupom“. Kada su poslanici Europske unije trebali glasati prošlog lipnja da nuklearnu energiju kategoriziraju kao „održivu“, Thunberg je izrazila svoje protivljenje, rekavši: „Nikakva količina lobiranja i ‘zelenog pranja’ nikada je neće učiniti zelenom. Očajnički nam je potrebna prava obnovljiva energija, a ne lažna rešenja”.

Međutim, sa sukobom Rusije i Ukrajine (a i cijelog Zapada) koji je doveo do sankcija bez presedana i pada isporuke ruskog prirodnog plina zapadnoj Europi, Njemačka i druge zemlje NATO-a pripremaju se za potencijalno hladnu, mračnu zimu. Upravo ove sedmice Italija je uvela nova ograničenja za grijanje.

Njemačka, najveće gospodarstvo Europske unije, uvela je niz ograničenja za korištenje osvjetljenja i grijanja u cilju smanjenja potrošnje plina tijekom predstojeće sezone grijanja. Mjere podrazumijevaju snižavanje temperature grijanja u uredima i javnim zgradama, s izuzetkom društvenih ustanova poput bolnica, sa 20 na 19 stupnjeva Celzijusa.

Povezano: Hoće li Njemačka „potopiti“ EU?

Na pitanje bi li za klimu bilo bolje da njemačke nuklearne elektrane rade, Thunberg je odgovorila: „Ovisi. Ako ih već́ imamo, smatram da je greška zatvoriti ih da bismo se fokusirali na ugljen”.

Njemačka je započela proces gašenja svoje nuklearne energetike nakon što se dogodila havarija na japanskom reaktoru u Fukušimi 2011. godine. Bivša kancelarka Angela Merkel obećala je da će postupno ugasiti svih 17 reaktora u zemlji do kraja 2022. godine. Samo tri jedinice ostaju u funkciji.

Berlinski zakonodavci rekli su prošlog mjeseca da žele iskoristiti energiju na ugljen kako bi prebrodili zimu i zadržati najmanje dva preostala reaktora u zemlji u stanju pripravnosti, na raspolaganju za ponovno pokretanje samo ako ne postoji druga opcija za sprječavanje nestanka struje. Nakon sabotaže plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, mnoge zemlje EU, uključujući Njemačku, više nemaju mogućnost nastavljanja direktne kupovinu ruskog plina, čak i u slučaju duboke krize.

Provjeri/nultatačka.rs/RT

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije