Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiI Tony Blair se žestoko zalaže da svaki građanin Ujedinjenog Kraljevstva dobije...

I Tony Blair se žestoko zalaže da svaki građanin Ujedinjenog Kraljevstva dobije „digitalnu iskaznicu“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Sluga svojih gospodara

Bivši britanski premijer Tony Blair i bivši čelnik torijevaca William Hague, zahtijevaju od Vlade da uvede osobne iskaznice koje ljudi mogu imati na svojim telefonima.

Identifikacijska iskaznica sadržavala bi podatke poput njihove putovnice, vozačke dozvole, porezne evidencije, kvalifikacija i njihovog prava na radni status.

Sir Tony Blair, koji je pokušao uvesti osobne iskaznice još dok je bio u Downing Streetu, inzistirao je na tome da će nova biometrijska tehnologija nadvladati zabrinutost zbog opasnosti na internetu.

On i Lord Hague inzistirali su da je potrebno „temeljno preoblikovanje države oko tehnologije“ usred „radikalnog“ oblikovanja svijeta.

Međutim, kritičari su uzvratili na njihove zahtjeve, a bivši predsjednik torijevaca Sir Jake Berry nazvao je digitalne iskaznice „jezivim državnim planom za praćenje od kolijevke do groba“.

Grupa za kampanju Big Brother Watch osudila je Sir Tonyja zbog „oživljavanja neuspjelih prijedloga za nametljiv sustav masovnog digitalnog identiteta i baze podataka“.

Anketa YouGov-a na 4000 ispitanika navodno je pokazala da bi više od polovice Britanaca (54 posto) podržalo uvođenje sustava nacionalnih osobnih iskaznica u Britaniji, dok bi se njih 27 suprotstavilo, a 18 posto je neodlučno.

Sir Tony i Lord Hague predstavili su svoje prijedloge u zajedničkom članku za The Times, u kojem su rekli da se „politika mora radikalno promijeniti jer se svijet radikalno mijenja“.

„Živimo kroz tehnološku revoluciju 21. stoljeća koja je po svojim implikacijama golema kao industrijska revolucija iz 19. stoljeća“, dodali su.

Upozorili su da su sadašnji političari „u opasnosti od vođenja borbe 20. stoljeća na marginama politike poreza i potrošnje kada je pitanje kako ovu novu revoluciju iskoristiti za reimaginaciju države i javnih službi“.

Iznoseći svoje prijedloge za uvođenje digitalnih osobnih iskaznica za svakog građanina, također su pozvali i na „nacionalnu zdravstvenu infrastrukturu koja koristi podatke za poboljšanje skrbi i smanjenje troškova, te suverene AI sustave podržane superračunalnim sposobnostima“.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije