Petak, 22 rujna, 2023
NaslovnicaEkonomijaIdemo prema bezgotovinskom svijetu

Idemo prema bezgotovinskom svijetu

Kako donosi Večernji list, povjerenica Europske komisije za financije Mairead McGuinness najavila je da će Europska komisija u srpnju predstaviti novi paket zakonodavnih prijedloga protiv pranja novca čiji će sastavni dio biti i apsolutna zabrana plaćanja gotovim novcem. Zabrana će biti postavljena na 10 tisuća eura, odnosno 75 tisuća kuna, s tim što će državama članicama biti dana mogućnost da uvedu i manji iznos.

Po novome, zabrana plaćanja gotovinom odnosila bi se i na tvrtke i na građane. Hrvatske tvrtke i fizičke osobe koje obavljaju neku poslovnu aktivnost također imaju zabranu plaćanja gotovim novcem za vrijednosti veće od 75.000 kuna od siječnja 2018. godine, tako da nova pravila neće biti nikakva novost za poduzetnike. Ako su obveznici fiskalizacije, tvrtke ne smiju plaćati gotovinom nijedan račun iznad 5000 kuna. Stvari će se, međutim, mijenjati kod građana i njihovih međusobnih transakcija.

Nalikuje na scenarij iz znanstveno-fantastičnih filmova? Šta vi mislite?

Originalni tekst pročitajte ovdje: https://www.vecernji.hr/vijesti/nema-vise-kupnje-auta-ili-stana-za-kes-sve-ce-ici-preko-racuna-1491700

VEZANO

najnovije