Petak, 9 lipnja, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleImate problema sa snom? Probajte čaj od kuhanih banana

Imate problema sa snom? Probajte čaj od kuhanih banana

5
(9)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zdravlje iz prirode

Za optimalno funkcioniranje tijekom dana ključno je osigurati dovoljnu količinu sna. Međutim, problemi sa spavanjem, poput poteškoća s uspavljivanjem, češći su nego što možemo zamisliti. Nekoliko čimbenika pridonosi ovim problemima, uključujući tjeskobu, stres, pretjerano razmišljanje i zabrinutost zbog stresnih događaja. Nadalje, određeni lijekovi također mogu poremetiti naše obrasce spavanja.

Nedovoljno sna ne samo da otežava našu sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka i održavanja aktivnog društvenog života, već ima i štetne učinke na naše pamćenje, kratkoročno i dugoročno. Studije su pokazale da su osobe koje stalno spavaju manje od preporučenih sedam sati sklonije emocionalnoj reaktivnosti u svakodnevnim situacijama, povećanom riziku od pretilosti, pa čak i većoj vjerojatnosti razvoja dijabetesa (National Sleep Foundation, 2021).

Srećom, postoje prirodni lijekovi za rješavanje ovih problema sa spavanjem, a jedan takav lijek je čaj od banane, potkrijepljen znanstvenim dokazima.

Banane, posebice njihova kora, sadrže vrijedne hranjive tvari koje doprinose boljem snu. Pilinzi su bogati magnezijem, mineralom poznatim po svojoj sposobnosti poboljšanja kvalitete sna i smanjenja poremećaja sna (Abbasi i sur., 2012). Magnezij igra ključnu ulogu u regulaciji gama-aminomaslačne kiseline (GABA), neurotransmitera koji pomaže u smirivanju središnjeg živčanog sustava i potiče opuštanje (Abbasi i sur., 2012; Held i sur., 2002). Osim toga, sadržaj kalija u kori banane pomaže u opuštanju mišića, dodatno olakšavajući miran san (Morgan et al., 2018).

Za pripremu čaja od banane preporuča se koristiti organske banane kako biste izbjegli izlaganje pesticidima i kemikalijama. Organske poljoprivredne prakse osiguravaju čišći i sigurniji proizvod (Torres et al., 2012). Evo vodiča korak po korak za pripremu ovog napitka za poboljšanje sna:

1. Uzmite organsku bananu i odrežite joj vrhove.

2. Ogulite bananu i stavite je u malu šerpu napunjenu vodom.

3. Kuhajte bananu otprilike deset minuta kako biste izvukli svoje korisne spojeve.

4. Procijedite tekućinu u šalicu pomoću cjedila.

5. Za dodatni okus, možete posuti malo cimeta, koji također ima umirujuća svojstva (Zoladz i sur., 2005).

6. Uživajte u čaju oko sat vremena prije spavanja.

7. Ne bacajte kuhanu bananu! Možete je konzumirati zajedno s korom koja daje dodatne hranjive tvari i vlakna.

Uključivanjem čaja od banane u svoju noćnu rutinu, možete iskoristiti prirodne dobrobiti magnezija i kalija, potičući mirniji san bez potencijalnih nuspojava povezanih s određenim lijekovima (npr. zatvor, vrtoglavica, oslabljena kognitivna funkcija) (Ong et al. , 2017).

Važno je napomenuti da dok čaj od banane može biti koristan za poboljšanje sna, osobe koje imaju kronične probleme sa spavanjem ili prateća medicinska stanja trebaju se posavjetovati sa zdravstvenim djelatnikom radi pravilne dijagnoze i liječenja. Znanstveni dokazi podupiru potencijal čaja od banane kao prirodnog lijeka za probleme sa spavanjem, no individualna iskustva mogu varirati.

Provjeri/teslatelegraph.com

Foto naslovnice: screenshot teslatelegraph.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 9

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije