Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiItalija planira zabraniti i meso uzgojeno u laboratoriju

Italija planira zabraniti i meso uzgojeno u laboratoriju

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Što čeka Hrvatska?

Talijanska vlada podržala je zakon kojim se zabranjuje laboratorijski proizvedeno meso i druga sintetička hrana, u pokušaju da se očuva međunarodno priznata kuhinja zemlje.

Nakon peticije koja je prikupila više od 500.000 potpisa, populistička koalicijska vlada premijerke Giorgie Meloni izrazila je snažnu potporu nacionalnim poljoprivrednicima, tradicionalnoj mediteranskoj prehrani i oštro se protivi pokušaju da se pravo meso zamijeni sintetičkim proteinima uzgojenim u laboratorijima.

Predloženi zakon slijedi niz vladinih dekreta kojima se zabranjuje korištenje brašna dobivenog od insekata kao što su cvrčci i skakavci u pizzi ili tjestenini.

Objašnjavajući odluku vlade da podrži zabranu sintetičke hrane, ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida rekao je za novine Il Messaggero: “To je hrana loše kvalitete. Štitimo zdravlje i okoliš.”

“Ako bi se ovaj fenomen uspio nametnuti na tržištu, proizveo bi veću nezaposlenost, bilo bi socijalne nepravde”, dodajući da će zakon staviti “Italiju na čelo” pokreta protiv lažne hrane.

U međuvremenu, ministar zdravstva Orazio Schillaci rekao je: “Temeljimo se na načelu prevencije i čuvamo poljoprivredno-prehrambeno naslijeđe naše nacije. Mi smo za mediteransku prehranu.”

Potez je uslijedio nakon što je poljoprivredna tvrtka Coldiretti prikupila preko 500.000 potpisa protiv širenja sintetičkog mesa. Ako se zakon provede, oni koji krše zakon bili bi odgovorni za novčane kazne do 60.000 eura.

Nakon objave odluke vlade da podrži prijedlog zakona, “flash mob” pristaše okupile su se ispred palače Chigi u Rimu, zgrade iz 16. stoljeća koja je postala službena rezidencija premijera Italije.

Iznenađujuće, premijerka Meloni napustila je svoj ured kako bi izašla i govorila pred okupljenima, rekavši:

“Mogli smo samo proslaviti s našim poljoprivrednicima i predsjednikom Coldirettija mjeru koja Italiju stavlja u prvi plan, također po pitanju zaštite potrošača. Povezani smo s činjenicom da svaki građanin koji jede ovdje, koji jede u domovini izvrsnosti, može imati iste mogućnosti konzumiranja hrane za koju točno zna odakle dolazi.”

Koliko iskrenosti ima u ovim potezima talijanske vlade, teško je znati, ali barem se nešto pokreće s mrtve točke po pitanju odbijanja usklađivanja s preoblikovanjem prehrane prema Schwabovim načelima. Razmišlja li itko o ovome u Hrvatskoj?

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije