Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleIzgradite zdrave kosti na prirodan način uz LUK

Izgradite zdrave kosti na prirodan način uz LUK

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zdravlje iz prirode

Kosti su zdrava živa tkiva koja se neprestano razgrađuju i zamjenjuju. Srećom, mnoge prehrambene i životne navike mogu pomoći u izgradnji jakih kostiju i održavanju te čvrstoće tijekom vremena.

Dr. Megan Rossi, liječnica za zdravlje crijeva, sugerirala je u članku za Daily Mail da luk može pomoći u jačanju kostiju. Prema registriranom dijetetičaru i nutricionistu, luk spada u kategoriju prebiotičke hrane uz češnjak, mahunarke, artičoke, datulje i ječam.

Prebiotici hrane korisne bakterije u crijevima, čineći okoliš malo kiselijim. Kalcij iz hrane tijelo lakše apsorbira kada je izloženo blago kiselom crijevnom okruženju.

Osim što služe kao hrana za dobre bakterije u crijevima, prebiotici poput luka također mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju na druge načine. Kada crijevne bakterije razgrađuju luk, proizvode se kratkolančane masne kiseline (SCFA). Ove SCFA, prema studijama na životinjama, pomažu regulirati koštanu masu i proizvodnju osteoklasta, odnosno stanica koje razgrađuju kosti.

Štoviše, Rossi je spomenuo da luk sadrži kvercetin i kaempferol, dva biljna spoja za koje se smatra da stimuliraju osteoblaste, odnosno stanice koje stvaraju nove kosti.

Kako bi potkrijepila tvrdnje da je luk dobar za zdravlje kostiju, Rossi je citirala studiju iz 2009. objavljenu u Menopauzi. Prema njoj, žena starija od 50 godina koja je jela luk jednom ili više puta dnevno imala je bolju gustoću kostiju od onih koje su jele luk jednom mjesečno ili rjeđe. Autori studije sugeriraju da žene koje svakodnevno jedu luk mogu smanjiti rizik od prijeloma kuka za više od 20 posto u usporedbi s onima koje to nisu činile.

Osim luka, postoje i druge namirnice koje se mogu uključiti u prehranu za promicanje zdravlja kostiju.

Voće i povrće povezuje se sa zdravim i jakim kostima. Jedna studija objavljena u PLOS One navodi da je veći unos voća i povrća povezan s većom mineralnom gustoćom kostiju i manjim rizikom od osteoporoze (krhkosti kostiju zbog nedostatka kalcija). Prema istraživačima, voće je više povezano sa zdravljem kostiju jer metode kuhanja povrća često uskraćuju ključne hranjive tvari koje kosti trebaju.

Namirnice bogate vitaminom K i vitaminom D, posebno vitaminima D3 i K2, također su poznate po promicanju zdravih kostiju. Rad iz 2017. objavljen u International Journal of Endocrinology objasnio je da kombinacija vitamina D3 i vitamina K2 pomaže kostima da lakše apsorbiraju kalcij i sprječavaju njegovo nakupljanje u arterijama. “Istraživanja na životinjama i ljudima pokazuju da su optimalne koncentracije vitamina D i vitamina K korisne za zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava”, napisali su autori studije.

Hrana bogata proteinima ne samo da pomaže u izgradnji mišića, ona također pomaže u izgradnji kostiju. Studija iz 2013. objavljena u časopisu American College of Nutrition izjavila je da proteini iz namirnica koje se svakodnevno jedu pomažu u prevenciji osteoporoze. Proteini u prehrani također povećavaju proizvodnju faktora rasta sličnog inzulinu (IGF-1), koji “ispoljava pozitivnu aktivnost na razvoj kostura i formiranje kostiju”.

Hrana bogata magnezijem također pridonosi zdravijim i jačim kostima. Studija iz svibnja 2021. objavljena u BioMetals spominje da su manje količine magnezija u tijelu “povezane s prisutnošću osteoporoze”. Oni koji imaju nizak unos magnezija također imaju nižu mineralnu gustoću kostiju i veći rizik od prijeloma, navodi se u studiji.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije