Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaIzrael agresivno kreće u „rat protiv gotovine“

Izrael agresivno kreće u „rat protiv gotovine“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Cashless

Od danas je u Izraelu kazneno djelo plaćanje gotovinom u protuvrijednosti većoj od 1.700 dolara za tvrtke i 4.360 dolara za osobe.

Eskalacija je to „rata“ kojeg je Izrael započeo donošenjem Zakona o smanjenju korištenja gotovine 2018. godine. Izraelske tvrtke i građani počeli su se suočavati s ograničenjima gotovinskih transakcija u siječnju 2019. Međutim, 1. kolovoza ta su ograničenja gotovo udvostručena. 

“Želimo da javnost smanji korištenje gotovine”, rekla je jasno i glasno za The Media Line Tamar Bracha, odgovorna za provođenje zakona u izraelskoj Poreznoj upravi, a kao izliku navodi slijedeće: “Cilj je smanjiti fluidnost gotovine na tržištu, uglavnom zato što se kriminalne organizacije oslanjaju na gotovinu. Ograničavanjem njegove uporabe, kriminalne aktivnosti puno je teže provoditi.”

Dakle, opet se sve radi pod firmom „dobrobiti i sigurnost građana“

Izrael također ograničava mjeru u kojoj se gotovina koristi u transakcijama koje uključuju više načina plaćanja. Ako je ukupna vrijednost transakcije veća od gore navedenih pragova, gotovina se može koristiti samo za 10% kupnje. Kupnja automobila ima veće ograničenje od 50.000 NIS (novih izraelskih šekela) – oko 14.700 USD

Prekršitelji podliježu kaznama koje mogu doseći 25% transakcije za građane i 30% za tvrtke. Prema Izraelskim nacionalnim vijestima, vlada je prikupila ekvivalent od 5 milijardi dolara u kaznama otkako su ograničenja počela 2019. godine.

To ne utječe na sve transakcije, kako The Media Line objašnjava: 

Postoje i neki, tek privremeni, izuzeci od novog zakona: dobrotvorne ustanove, koje su najčešće u ultraortodoksnom društvu; i trgovina s Palestincima sa Zapadne obale, koji nisu građani Izraela. U slučaju potonjeg, poslovi koji uključuju velike iznose gotovine bit će dopušteni, ali će zahtijevati detaljno izvješće izraelskoj poreznoj upravi (?!).

Izraelsko ministarstvo financija planira dostaviti prijedlog parlamentu za kriminalizaciju posjedovanja gotovine koja prelazi određeni iznos. Po jednoj verziji prijedloga ograničenje bi bilo 14.700 dolara u protuvrijednosti u šekelima. 

Naravno, ovdje se samo radi o provedbi uvođenja bezgotovinskog ekonomskog sustava u okviru Agende. U dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda iz 2017. navedene su i druge taktike, uključujući ukidanje novčanica velikih denominacija, nametanje zahtjeva za izvješćivanjem o gotovinskim transakcijama iznad određenog praga, zahtijevanje prijave gotovine pri ulasku ili izlasku iz zemlje ili primjenu dodatnog poreza kada se koristi gotovina. Različite zemlje i gospodarski blokovi već su počeli provoditi mjere s ovog izbornika. 

Rat protiv gotovine nije jedino što Izrael čini kako bi se približio ka autoritarnoj budućnosti:

Foto naslovnice: pixabay.com

Provjeri/zerohedge.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije