Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeJe li kaos u Šri Lanki nakon pada vlasti uslijed bankrota i...

Je li kaos u Šri Lanki nakon pada vlasti uslijed bankrota i masovnih prosvjeda samo predložak za ostale zemlje?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kontrolirani pad?

Predsjednik Gotabaya Rajapaksa najavio je podnošenje ostavke nakon što se na desetke tisuće prosvjednika okupilo jučer ispred njegove službene rezidencije u koju su upali kasnije istog dana.

Predsjednica parlamenta Mahinda Yapa Abeywardena obratila se naciji u televizijskoj objavi i poručila da će Rajapaksa podnijeti ostavku u srijedu „kako bi se osigurala mirna tranzicija“.

Premijer Ranil Wickremesinghe također je na svojem twitter profilu objavio da će dati ostavku:

“Kako bih osigurao nastavak rada Vlade, uključujući sigurnost svih građana, prihvaćam najbolju današnju preporuku čelnika stranaka, kako bih napravio mjesta za svestranačku vladu… Kako bih to olakšao, dat ću ostavku na mjesto premijera.”

Prosvjedi

Ustav Šri Lanke kaže da ako Rajapaksa i Wickremesinghe podnesu ostavke, predsjednik parlamenta preuzima dužnost na mjesec dana. 

Snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju na desetke tisuća prosvjednika ispred predsjedničke palače, ali i upad unutar same zgrade.

Prosvjednici upadaju u predsjedničku rezidenciju

Socijalni nemiri dolaze u trenutku kada je zemlja pretrpjela nevjerojatnu inflaciju i nestašicu hrane i goriva nakon iscrpljivanja deviznih rezervi. 

Šri Lanka je 2009. izašla iz građanskog rata, a vlada je preokrenula fokus ekonomskog razvoja na uštrb domaćeg gospodarstva, povećavajući uvoz i gušeći domaću proizvodnju. 2019. godine uvedena su značajna smanjenja poreza čime su se iscrpili državni prihodi, a plandemija Covid-19 potpuno je uništila turistički sektor Šri Lanke.

2021. godine uvedena je zabrana uvoza gnojiva kao protumjera smanjenju državnih deviznih rezervi, no oslanjanje na lokalno organsko gnojivo vodi k neuspjehu usjeva i daljnjem povećanju ovisnosti o uvozu hrane.

Prosvjednici u predsjedničkoj rezidenciji

U travnju ove godine započinju prosvjedi u Colombu, kojima se traži ostavka predsjednika Gotabaya Rajapaksa, a već u lipnju u Šri Lanku stiže Svjetski monetarni fond (IMF) kako bi razgovarao o potencijalnom rješenju krize. U međuvremenu prosvjedi postaju sve nasilniji, a narod u redovima po cijele dane čeka na gorivo i hranu.

Dok vlada pregovara s IMF-om o „rješenju krize“, situacija se komplicira jer se u priču uključuje i Kina koja također nudi rješenje dugova, ali i Rusija od koje ministri Šri Lanke traže smanjenje cijene goriva.

U utorak, 6.07.2022. godine premijer Ranil Wickremesinghe proglašava bankrot, nakon čega dolazi do eskalacije prosvjeda i potpunog kaosa.

Ovakav rasplet situacije u Šri Lanki mogao bi biti samo predložak za pad niza zemalja koje su prezadužene, prema predlošku Velikog reseta, a sve u cilju postizanja Novog svjetskog poretka.

Foto naslovnice: zerohedge.com

VEZANO

najnovije