Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr
Pesticidi u hrani
Je li “organski” stvarno organski? Pa, da i ne. Iako se organski proizvodi ne prskaju i premazuju istim tvarima kao i neorganski proizvodi, organski se proizvodi i dalje prskaju biopesticidima.
Biopesticidi su određene vrste pesticida dobivenih iz prirodnih materijala kao što su životinje, biljke, bakterije i određeni minerali. Biopesticidi su relativno sigurnija strategija od upotrebe sintetičkih kemijskih izvedenih pesticida. U usporedbi s njima također predstavljaju nizak rizik za ljude i okoliš.
Tvari prskane po konvencionalnim proizvodima mogu imati visoko toksične kumulativne učinke na sve oblike života. Čini se da je aktivizam na ovom području započeo 1960-ih kada je objavljena knjiga Rachel Carson “Tiho proljeće” iz 1962. godine. Snažno se zalagao protiv upotrebe sintetičkih kemikalija na farmama. Bio je usmjeren na sintetičke kemijske spojeve koji su se tada koristili za ubijanje insekata i korova.
Insekticidi poput DDT-a i herbicidi poput 2,4-D (predak Agent Orangea) postali su široko dostupni poljoprivrednicima nakon Drugog svjetskog rata. Između 1945. i 1972. uporaba pesticida u SAD-u se udeseterostručila.
Carsonova knjiga, koja je pokrenula usvajanje Zakona o zaštiti okoliša 1970., odigrala je veliku ulogu u zabrani poljoprivrednih tvari poput DDT-a 1972. Nažalost, ovaj opasni rast upotrebe pesticida nastavio se do danas, zajedno s korupcijom unutar agencija koje su zadužen za praćenje sigurnosti tih tvari. Vidjeli smo, primjerice, ogromnu količinu korupcije u vezi s odobravanjem genetski modificirane hrane.
Naravno, organsko možda nije potpuno “organsko”, ali postoji dobar razlog zašto mnogi ljudi preferiraju organski označene proizvode. Jedan od glavnih razloga je taj što se konvencionalni proizvodi prskaju tvarima koje su prvobitno razvijene kao nervni plin za kemijsko ratovanje:
Publikacija iz 2004. koju je objavio The Ontario College of Family Physicians objašnjava:
“Da bismo razumjeli ovo kontroverzno pitanje, korisno je pogledati povijest upotrebe pesticida. Prije Drugog svjetskog rata još nisu postojali pesticidi koje sada koristimo. Neki pesticidi koji se trenutno koriste zapravo su razvijeni tijekom Drugog svjetskog rata za upotrebu u ratovanju. Organofosfatni insekticidi razvijeni su kao nervni plinovi, a fenoksi herbicidi, uključujući 2,4-D (najčešće korišteni herbicid u Kanadi), stvoreni su za iskorjenjivanje japanskih usjeva riže, a kasnije su korišteni kao komponenta Agent Orangea za uklanjanje lišća velika područja u ratovanju u džungli. Nakon Drugog svjetskog rata te su se kemikalije počele koristiti kao pesticidi u poljoprivrednoj proizvodnji, za okolišno prskanje susjedstava, za iskorjenjivanje komaraca te za individualnu upotrebu u kućama i vrtovima.”
Top of Form
Bottom of Form
Postoje zabrinjavajući podaci o tim agensima. Studija iz 2019. objavljena u časopisu Environmental Research Environmental Research pod naslovom “Intervencija organske prehrane značajno smanjuje razine pesticida u urinu kod djece i odraslih u SAD-u”, istaknula je da je prehrana primarni izvor izloženosti pesticidima i kod djece i kod odraslih u SAD-u. Otkriveno je da organska prehrana značajno smanjuje izloženost neonikotinoidima, OP piretroidima, 2,4-D, s najvećim smanjenjem uočenim kod malationa, klotianidina i klorpirifosa.
Istraživači su primijetili da smo svi izloženi “koktelu toksičnih sintetičkih pesticida povezanih s nizom zdravstvenih problema iz naše svakodnevne prehrane”. Oni objašnjavaju kako se “certificirana organska hrana proizvodi bez ovih pesticida” i postavljaju pitanje: “Može li jedenje organske hrane stvarno smanjiti razine pesticida u našim tijelima?”
Testirali su četiri američke obitelji koje obično ne jedu organsku hranu kako bi otkrili. Svi pesticidi otkriveni u tijelu smanjili su se u prosjeku za 60,5% nakon samo šest dana organske prehrane.
“Prvo smo šest dana testirali razine pesticida u njihovim tijelima na neorganskoj prehrani. Pronašli smo 14 kemikalija koje predstavljaju potencijalnu izloženost 40 različitih pesticida kod svakog sudionika studije. To uključuje organofosfate, piretroide, neonikotinoide i fenoksi herbicid 2,4-D. Neki od pesticida koje smo pronašli povezani su s povećanim rizikom od raka, neplodnosti, poteškoća u učenju, Parkinsonove, Alzheimerove i još mnogo toga.”
Najznačajniji padovi dogodili su se u klasi pesticida nervnih otrova koji se nazivaju organofosfati. Ova klasa uključuje klorpirifos, vrlo otrovni pesticid povezan s povećanom stopom autizma, poteškoćama u učenju i smanjenim IQ-om kod djece.
Organofosfati su jedna od najčešćih klasa kemikalija koje se koriste za kontrolu insekata na povrću zbog njihove visoke učinkovitosti i širokog spektra djelovanja. Toliko su štetni za dječji mozak u razvoju da su znanstvenici pozvali na potpunu zabranu.
Studija objavljena u British Journal of Nutrition provela je meta-analizu temeljenu na 343 recenzirane publikacije koje ukazuju na “statistički značajne i značajne razlike u sastavu između organskih i neorganskih usjeva/hrane temeljene na usjevima”.
Studija je otkrila da su fenolne kiseline 19% više u organskoj hrani, flavanoni su 69% veći u organskoj hrani (povezano sa smanjenim rizikom od nekoliko kroničnih bolesti povezanih sa starenjem), stilbeni su 28% veći u organskoj hrani, flavoni su 26% veći u organskoj hrani, flavonol je 50% veći u organskoj hrani, a antocijanini su 51% veći u organskoj hrani.
Osim nutritivnog sadržaja, studija je također mjerila koncentracije toksičnog metala kadmija (Cd), otkrivši da su u konvencionalnoj hrani pronađene “znatno veće koncentracije”. Čini se da konvencionalna hrana ima gotovo 50 posto više ovog teškog metala nego organska hrana. Nadalje, značajne razlike otkrivene su i za druge minerale i vitamine.
Kad je riječ o ostacima pesticida na neorganskoj hrani, autori su otkrili da je volumen ostataka pesticida četiri puta veći u konvencionalnim usjevima.
Druga studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta RMIT objavljena u časopisu Environmental Research otkrila je da organska prehrana tijekom samo tjedan dana značajno smanjuje izloženost pesticidima kod odraslih do 90 posto.
Na kraju krajeva, organsko nije potpuno “organsko” osim ako ga sami ne uzgojite bez dodanih pesticida. Nekada je organsko značilo potpuno prirodno, a danas su organska hrana i piće proizvedeni metodama koje su u skladu sa standardima ekološkog uzgoja. A ti standardi možda nisu potpuno i potpuno 100 posto “organski” ili prirodni.
Nije bilo davno kada je svjetska hrana bila potpuno organska, u svakom smislu te riječi. No, danas većina poljoprivrednika nije zainteresirana za prelazak na skuplje i manje prikladne proizvodne metode potrebne za organsku certifikaciju, pa to ograničava ponudu, što organsku hranu čini nepotrebno skupom. Nadalje, vlade često subvencioniraju konvencionalnu poljoprivredu što smanjuje troškove.
Kao i za sve drugo, uvijek postoji opravdanje za postupke koji su štetni za ljudska bića. Vidimo to na više polja, a vidimo i nedostatak razgovora, transparentnosti i rasprave o tom pitanju.
Uvijek se jedna strana argumenta prezentira, potiče i širi kolektivu, dok se druga ismijava. Čini se da se sve što nije dobro za posao izbjegava i ne pridaje mu se pažnja koju zaslužuje.
Sljedeće pitanje je, što možemo učiniti u vezi s tim? Koja su rješenja? Imate li vi ideja?
Provjeri/thepulse.one
Foto naslovnice: pixabay.com
P O D I J E L I !
Organska hrana je jedna od najvećih prevara danas: ljudi nisu dovoljno obaveštene pa je smatraju potpuno zdravom što je daleko od istine. Naravno, mnogo je zdravija od konvencionalne ali se u njenoj proizvodnji i dalje koristi hemija. Da li su hemikalije dobijene na organski način ili na konvencionalni… razlike praktično nema kada se upotrebe.
Bez hemijske zaštite bilja se ne može, čak i kad bi hteli korov i štetočine da uklanjamo manuelno ne bi bilo dovoljno radne snage i hrana bi postala nedostupna većini. Ali izbor treba da bude naš, moramo imati precizne informacije kako bi znali šta da radimo. Mnogi bi žrtvovali komfor kada bi znali šta čine svom organizmu i organizmima svoje dece nezdravom hranom.