Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiJe li oštećenje plinovoda Sjeverni tok „konačna presuda“ Europi

Je li oštećenje plinovoda Sjeverni tok „konačna presuda“ Europi

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zima dolazi…

Slike i video snimke prirodnog plina koji eruptira poput gejzira na površini Baltičkog mora iznad oštećenih plinovoda Sjeverni tok već ste vidjeli. No, tko stoji iza sabotaže i što to znači za Europu?

Dansko ministarstvo obrane u utorak je objavilo video snimljen iz helikoptera koji pokazuje razmjere poremećaja uzrokovanih curenjem cjevovoda, za što europski dužnosnici vjeruju da je sabotaža.

Sustavi Nord Stream 1 i Nord Steam 2 dizajnirani su za transport prirodnog plina iz Rusije u Europu. Svaki sustav sastoji se od dvije zasebne cijevi, što ukupno daje četiri cjevovoda. Danski i švedski dužnosnici rekli su da tri od četiri cjevovoda cure.

Cjevovodi su trebali biti glavna arterija protoka prirodnog plina iz Rusije u Europu, ali opskrba je gotovo prekinuta otkako je Rusija napala Ukrajinu. Šteta za Sjeverni tok daljnji je udarac Europi koja se bori s energetskom krizom. 

Eksplozija jačine 2,3 stupnja po Richteru otkrivena je u tom području u ponedjeljak u 19:04 po lokalnom vremenu, rekao je Björn Lund, seizmolog sa švedskog Sveučilišta Uppsala, za Expressen, švedske novine.

Najveći poremećaj na površini prostire se na više od 1000 metara, dok je najmanji oko 200 metara, priopćila je Danska obrana. Curenja su sjeveroistočno od danskog otoka Bornholma, na dubini između 70 i 80 metara, objavila je švedska pomorska uprava za Expressen.

Nord Stream AG, operater plinovoda, rekao je u utorak: “Uništenje koje se dogodilo u roku od jednog dana na tri linije plinovodnog sustava Nord Stream je bez presedana.”

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je u utorak da je situacija “izvanredna” i da je “teško zamisliti” da je šteta slučajna. Njemački mediji ranije su izvijestili da su vladini izvori rekli kako sumnjaju da je Sjeverni tok sabotiran. U međuvremenu, Kremlj je rekao da ne može isključiti mogućnost sabotaže, prenosi Reuters.

Zone isključenja iz mora i zraka postavljene su oko područja curenja, priopćila je danska obrana. Fregata klase Absalon i brod za kontrolu onečišćenja poslani su u to područje u svrhu praćenja i obrane od drugih brodova, dodaje se.

Sasvim je jasno kako ovim činom prestaje svaka mogućnost za daljnjim pregovorima Europe s Rusijom oko dostave plina, ako je ona uopće ikad i postojala. No, sada je i ta mogućnost potpuno otklonjena.

Kao što smo već navikli, ništa se ne događa slučajno i izvjesno je da je ovakav scenarij davno isplaniran, a tko stoji iza sabotaže, možda otkriva slijedeći video…

Izvor videa: SimunNewsRoom

Provjeri/businessinsider.com

P O D I J E L I !

2 KOMENTARI

  1. Iz Jupitera se vidi da iz ovoga jedino SAD (ne Amerika) može profitirati. Svatko pametan bi im okrenuo leđa isti čas. Valjda će sad poslušnici i uhljebi shvatiti da smo svi u istim govnima i da se treba pobrinuti za manjinu koja se igra Risiko.

VEZANO

najnovije