Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiJe li uhićenim hrvatskim državljanima osumnjičenim za trgovinu afričkom djecom pomogao MUP...

Je li uhićenim hrvatskim državljanima osumnjičenim za trgovinu afričkom djecom pomogao MUP Hrvatske?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Djeca kao objekti

Kako piše logično.com, u Zambiji su uhićena četiri para iz Hrvatske, koja se već više od tri tjedna nalaze u pritvoru zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su planirali posvojiti djecu iz Konga. Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine. Uhićeni su imali krivotvorene dokumente izdane od MUP-a Hrvatske, što je potvrdio Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ova vijest i dalje je obavijena velom tajne, a postavlja se pitanje radi li se sve to zbog identiteta uhićenih osoba, koji su sada otkriveni, jer su ih otkrili zambijski mediji. Jutarnji list je isprva objavio imena, no nakon intervencije, odlučio ih je sakriti.

Kako prenosi logicno.com, među uhićenima nalaze se Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) i njegova supruga Aleksandra (40), te LGBTIQ aktivistica i vijećnica stranke Možemo, rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona (36).

Zanimljivo, Dalija Pintarić rođena je kao žena, a deklarirala se kao lezbijka, da bi se podvrgnula „operaciji spola“ i preimenovala u Noah Pintarić, te kasnije u Noah Kraljević.

Dok se još prezivala Pintarić, Noah je 2014. godine na 13. povorci „ponosa“ dobila nagradu za LGBTIQ osobu godine, a 2017. godine postala je vijećnik mjesnog odbora “Samoborček”, Trešnjevka u kvoti stranke Zagreb je naš na čijem je čelu današnji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Na slici: Noah Pintarić prije i nakon “operacije spola” i hormonske terapije

Noah je inače surađivala s brojnim lijevim nevladinim organizacijama, pa je tako 2017. sudjelovala u kampanji “Ravnopravnost svima!” kao dio aktivnosti projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” koji je financirala Europska unija i sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tu su kampanju provodili Prostor rodne i medijske kulture K-zona, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (čiju je članicu Hasanbegović spominjao u kontekstu lezbijskog sindikalizma), LORI – Lezbijska organizacija Rijeka i udruga Zora uz suradnice Zagreb Pride i Trans Aid.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako su djeca iz DR Konga, koju su u Zambiji četiri hrvatska para pokušala posvojiti imala hrvatske putovnice. Odnosno, da je Ministarstvo unutarnjih poslova RH izdalo putovnice za djecu za koju zambijske vlasti sumnjaju da su imala lažne dokumente. I da su prokrijumčarena iz DR Kongo.

Takav razvoj događaja otvara niz novih pitanja. Naime, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je na pitanja dalo proturječne informacije glede potencijalnih posvojitelja, ali i općenito međudržavnog posvajanja djece. Uz ostalo, potvrdili su da oni u svojoj evidenciji imaju samo 4 djece posvojene iz inozemstva.

Dakle, MUP izdaje putovnice za djecu iz DR Konga, a Ministarstvo obitelji uopće ne zna da su ta djeca posvojena. I to iz države koja je prema informacijama američkog Ministarstva vanjskih poslova suspendirala međunarodna posvajanja svoje djece.

Četiri hrvatska para u Hrvatskoj dobila su, kako je potvrdio ministar Božinović, potrebne dokumente kako bi djeca iz DR Konga dobila nova imena, putovnice i hrvatsko državljanstvo.

Da bi se dobilo državljanstvo za djecu u RH potrebno je dobiti rješenje o posvajanju sa suda u inozemstvu koje se potom predaje sudskom tumaču u RH. Nakon toga se zakazuje ročište na sudu države u koju se djeca posvajaju, a kada se sudska odluka prizna ona se nosi u matični ured. U matičnom uredu se dobiva rodni list i domovnica, a zatim se na MUP-u prijavljuje prebivalište i vadi putovnica. Tek tada je moguće ići po posvojeno dijete.

Ali, DR Kongo, uz suspenziju izdavanja dozvola za legalan izlazak djece radi posvajanja, ne dopušta posvajanje djece homoseksualnim ili transrodnim parovima. Dakle, postavlja se pitanje kako je homoseksualno/transrodni par Pintarić/Kraljević dobio od nadležnog Centra za socijalnu skrb potvrdu da su kvalificirani za posvajanje djeteta, a onda kako im je MUP izdao putovnicu za posvajanje djeteta iz države koja ne dopušta posvajanje djece homoseksualnim i transrodnim parovima?

Podsjetimo, Damir i Nadica Magić uhićeni su s Beatrice Magić starom godinu dana i tri mjeseca, Zoran Subošić (gitarist Hladnog piva) i Azra Imamović Subošić (zaposlenica Ustavnog suda) uhićeni su s Mariellom Kalinde Imamović Subošić starom tri godine, Ladislav i Aleksandra Peršić uhićeni su s Konom Asnate Peršić starom tri godine, a lezbijski par Noah i Ivona Kraljević uhićeni su s Jean Val Kraljević starim tri godine.

Do ovoga trenutka, nije poznato jesu li dokumenti koji su izdani u DR Kongu problem, ili su problem Hrvatski dokumenti ili svi. Ako su pak problem samo dokumenti iz DR Konga, zašto je alarm upaljen tek u Zambiji, a ne u Hrvatskoj, prilikom izdavanja državljanstva i putovnice?

Provjeri/logicno.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije