Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
NaslovnicaSamo pozitivaJednosatna šetnja prirodom smanjuje aktivnost mozga povezanu sa stresom

Jednosatna šetnja prirodom smanjuje aktivnost mozga povezanu sa stresom

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Amigdala

Istraživači u Njemačkoj otkrili su da jednosatna šetnja u prirodi smanjuje moždanu aktivnost povezanu sa stresom.

Amigdala je područje mozga koje je uključeno u obradu stresa, a pokazalo se da se manje aktivira kod ljudi koji žive u ruralnim područjima, u odnosu na ljude koji žive u gradovima, što ukazuje na dobrobit prirode.

Međutim, nijedna studija dosad nije ispitivala uzroke prirodnih i urbanih sredina na moždane mehanizme povezane sa stresom.

“Do sada se problem nije mogao razjasniti, odnosno je li priroda doista uzrokovala učinke u mozgu ili su pojedinci jednostavno odabrali živjeti u ruralnim ili urbanim regijama”rekla je glavna autorica studije Sonja Sudimac.

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, istraživači su pomoću funkcionalne magnetske rezonance ispitivali aktivnost mozga u regijama koje su uključene u obradu stresa kod 63 zdrava dobrovoljca, prije i nakon jednosatne šetnje berlinskom šumom Grunewald i prometnom gradskom ulicom.

Rezultati istraživanja otkrili su da se aktivnost u amigdali smanjila nakon šetnje prirodom, što sugerira da priroda izaziva blagotvorne učinke na regije mozga povezane sa stresom.

“Rezultati podržavaju prethodno pretpostavljenu pozitivnu vezu između prirode i zdravlja mozga, ali ovo je prva studija koja dokazuje uzročnu vezu. Zanimljivo je da je moždana aktivnost nakon urbane šetnje u tim regijama ostala stabilna i nije pokazala porast, što govori protiv općeprihvaćenog stajalište da izloženost urbanim uvjetima uzrokuje dodatni stres”, objašnjava Simone Kühn, voditeljica grupe Lise Meitner za neuroznanost okoliša.

Ova nova studija ponovno je potvrdila važnost urbanog dizajna za stvaranje pristupačnijih zelenih površina u gradovima kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje i dobrobit građana.

Provjeri/sunnyskyz.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

1 KOMENTAR

VEZANO

najnovije