Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeJednostavan „uradi sam“ pročistač za vodu

Jednostavan „uradi sam“ pročistač za vodu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Znate li što pijete?

Nećemo puno lamentirati o tome kako je voda sve zagađenija svime i svačim, to vam je dobro poznato, a ako nije samo pogledajte s vremena na vrijeme nebo prošarano „kondenzacijskim tragovima“ aviona.

Ovdje vam donosimo jedan jednostavan način kako možete s vrlo malo novca sami izraditi efikasni kućni pročistač vode, koji će vašu vodu iz slavine ili bunara dodatno pročistiti od onečišćenja različitog porijekla.

Sve što vam treba jesu dvije plastične boce, jedna od 1,5 L i jedna veća od 5 L, medicinska vata, jedna najlonska čarapa te aktivni ugljen.

Manju plastičnu bocu razrežete skalpelom pri dnu po njenom obodu, a odrezano dno nemojte baciti, ono vam kasnije može poslužiti kao poklopac da u spremnik ne upada prašina dok se voda procjeđuje kroz pročistač. Također, u plastičnom čepu manje boce probušite nekoliko rupica šivaćom iglom ili nekim drugim oštrim predmetom, pazeći da rupe ne budu prevelike, te ga pričvrstite na bocu.

Nakon toga uzmite nešto medicinske vate te je dobro nabijte u vrh plastične boce, na način da dobijete sloj od nekih 7-8 cm. Zatim u vrh najlonk uspite aktivni ugljen, kojeg inače možete kupiti u prodavaonicama za kućne ljubimce u kojima se prodaje oprema za akvaristiku. Naime, ovaj ugljen se koristi za pročišćavanje akvarijske vode za akvarije opremljene filterima na aktivni ugljen.

Nakon što ste u najlonku stavili aktivni ugljen, zavežite njen kraj kako ugljen ne bi izašao, te je zajedno sa ugljenom dobro isperite ispod mlaza vode da se otpraše sitnije čestice koje bi vam mogle zacrniti vodu.

Nakon toga, čarapu s ugljenom dobro utisnite na postavljeni sloj medicinske vate, na način da se sloj ugljena svugdje dobro prilijepi uz stjenke boce. Sloj ugljena u boci bi trebao biti minimalne debljine 7-8 cm.

Na sloj ugljena potom stavite još jedan sloj medicinske vate i dobro utisnite.

Nakon ovoga vaš pročistač je spreman za prvu upotrebu. Postavite ga u otvor veće plastične boce i ulijte vodu u njega. Ispočetka će voda možda nešto sporije kapati, ali tijekom vremena će se uspostaviti kontinuirano procjeđivanje. Prikupljena voda u većoj boci spremna je za konzumaciju.

Nakon nekog vremena primijetit ćete kako gornji sloj vate poprima tamniju boju, pa ga zamijenite novim kad procijenite da više nije dovoljno čist. Aktivni ugljen može zadržati svoja svojstva i duže vrijeme, ali bi svakako bilo dobro zamijeniti ga svaka 3 mjeseca.

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije