Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaTop komentarJeste li čuli što je Orban poručio Europi i svijetu po pitanju...

Jeste li čuli što je Orban poručio Europi i svijetu po pitanju „miješanja rasa“?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Je li što krivo rekao?

Mađarski premijer Viktor Orbán obrušio se na “miješanje” europskih i neeuropskih rasa, u subotnjem govoru u Rumunjskoj koji je odmah izazvao bijes oporbenih stranaka, europskih političara i ljevičarskih fanatika.

“Mi (Mađari) nismo mješovita rasa… i ne želimo postati mješovita rasa”, rekao je Orbán u subotu, te dodao da zemlje u kojima se miješaju Europljani i neeuropljani “više nisu nacije”.

Nije dugo trebalo čekati na bijesne odgovore. Katalin Cseh, zastupnica u Europskom parlamentu iz oporbene stranke Momentum, rekla je da je užasnuta premijerovim govorom: “Njegove izjave podsjećaju na vrijeme za koje mislim da bismo svi htjeli zaboraviti. One stvarno pokazuju pravo lice režima.”

Cseh se na Twitteru obratila ljudima mješovite rase u Mađarskoj: “Vaša boja kože može biti drugačija, možete dolaziti iz Europe ili izvan nje, ali vi ste jedan od nas i mi smo ponosni na vas. Različitost jača naciju, ne slabi je.”

U izljevima bijesa, Katalini Cseh se pridružio i rumunjski europarlamentarac Alin Mituța, koji je napisao na Twitteru: “Govoriti o rasnoj ili etničkoj ‘čistoći’, posebno u tako mješovitoj regiji kao što je srednja i istočna Europa, čista je zabluda i opasnost. Baš kao i gospodin Orban.”

Orbán redovito trese službene europske „stavove”, a u jednom od svojih govora ove godine rekao je da predviđa pad Zapada i prorekao “desetljeće opasnosti, neizvjesnosti i rata”. Također je oštro kritizirao zapadnu vojnu potporu Ukrajini, pozicionirajući se kao najveći saveznik Moskve unutar Europske unije.

“Što više modernog oružja NATO da Ukrajincima, to će Rusi više gurati frontu naprijed… Ono što mi radimo je produžavanje rata”, rekao je Orbán tijekom govora u subotu.

Također, izrazio je “teoriju zavjere o velikoj zamjeni”, prema kojoj postoji plan za razrjeđivanje bjelačkog stanovništva SAD-a i europskih zemalja kroz imigraciju. Rekao je da je to “ideološki trik internacionalističke ljevice da kaže da je europsko stanovništvo već miješana rasa”.

Nazvao je demografiju, migraciju i rodnu ideologiju kao glavna bojna polja budućnosti, istog dana kada su se tisuće ljudi okupile u Budimpešti na godišnjoj gradskoj Povorci ponosa.

Je li što krivo rekao?

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije