Petak, 9 lipnja, 2023
NaslovnicaSamo pozitivaJOD – Pravi „lijek“ i za vaš vrt

JOD – Pravi „lijek“ i za vaš vrt

5
(14)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pomoć prirodi iz prirode

Osim što znatno doprinosi našem zdravlju, znate li da jod može učiniti „čuda“ i u vrtlarstvu? Ne bi vam palo na pamet na koje vam sve načine može pomoći u vrtu!

Već smo pisali o svim dobrobitima sode bikarbone u vrtlarstvu, a znate li da jod može biti još i bolji saveznik za vrtlare?

Ako muku mučite s raznoraznim bolestima u vrtu – jod je pravi način da probate spasiti što se spasiti da.

Iskusni vrtlari već dugo primjenjuju jod da bi uspješno izliječili gljivične bolesti biljaka.

Plamenjača

Da biste spriječili plamenjaču na rajčici potrebno je da napravite sljedeću otopinu:

9 litara vode pomiješajte s 1 litrom sirutke i dodajte još 2 ml apotekarskog joda (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemlju, prskajte je ovom otopinom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Ako primijetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja rajčice, a ostatak poprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi se trebala povući.

Pepelnica

Otopina na bazi joda odlično suzbija pepelnicu, koja zna izjesti biljku nešto sporije. Od pepelnice najčešće obolijevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primijetite prve znakove ove bolesti počnite tretirati usjeve s otopinom (9 litara vode, 1 l sirutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.

Iskusni vrtlari će vam reći da biljke tretirane otopinom joda duže rađaju. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovom otopinom svakih 10 do 12 dana.

Ako je od pepelnice “stradalo” neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće itd., tretirajte ga otopinom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

Trulež krastavca

Napravite otopinu od 10 litara vode i 1 ml joda pa s njim tretirajte korijen krastavca i spriječite truljenje koje je neizbježno tijekom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte s litrom ove otopine.

Istom otopinom možete tretirati i tikvice, s tim što možete na 10 l vode dodati čak 5 ml joda.

Kupus

Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalijevajte ga s otopinom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda.

Svaku biljku zalijte s 1 litrom ove otopine. Vidjet ćete kako “glava” kupusa raste kao “iz vode”.

Jagode

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana prije cvjetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti otopinom od 10 l vode i 1 ml joda.

Probajte prije cvjetanja jagode čak dva puta zaliti ovom otopinom i vidjet ćete da ih ni jedna bolest neće snaći.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih poprskate s otopinom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.

Grožđe

Zaštitite grožđe od truljenja tako što ćete napraviti otopinu od 10 litara vode i 8 ml joda, te s njom obilno poprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte koristiti ovu otopinu.

Da biste dezinficirali bilo koje sjeme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilirane vode. U tu otopinu natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscijedite, te u nju umotajte sjeme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Poslije toga sjeme osušite na sobnoj temperaturi i posijte.

Provjeri/atma.hr/stil.kurir.rs

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 14

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije