Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaNajnovijeJužna Dakota zabranjuje muškarcima koji se identificiraju kao žene da se natječu...

Južna Dakota zabranjuje muškarcima koji se identificiraju kao žene da se natječu u ženskim sportovima kao ‘trans sportaši’

Bezumlje rodne ideologije

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Sjećate li se bizarne vijesti iz lipnja prošle godine o novozelandskoj „dizačici“ utega Laurel Hubbard (prije Gavin Hubbard) koja je trebala nastupati na ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju? Ne sjećate se…nema veze…Uglavnom, loše je prošla na Olimpijadi, zauzevši zadnje mjesto u svojoj kategoriji.

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem potpisala je 3. veljače 2022. Zakon o zaštiti poštenog odnosa u ženskim sportovima koji, između ostalog, zabranjuje muškarcima koji se identificiraju kao žene da se natječu u ženskim sportovima. Nacrt ovoga zakona velikom je većinom usvojen u Kongresu (50 za, 17 protiv) i Senatu (26 za, 7 protiv) a njegovim potpisivanjem Južna Dakota je postala deseta savezna država SAD-a koja je stala u zaštitu natjecateljica u ženskim sportovima.

Potreba za usvajanjem ovakvoga zakona diljem SAD-a nastala je nakon što je Sveučilište Pennsylvania izazvalo svjetsku medijsku pozornost jer je dopušteno da se Lia Thomas (nekada Will Thomas), muškarac koji se identificira kao žensko, natječe u ženskom plivačkom timu. Iako sveučilište podržava Thomasovo sudjelovanje, mnoge članice tima izrazile su zbog toga negodovanje u pismu koje je prije nekoliko dana poslano Sveučilištu Pennsylvania: „U potpunosti podržavamo Liu Thomas u njezinoj odluci da potvrdi svoj rodni identitet kao žena… Međutim, također priznajemo da je, kada je u pitanju sportsko natjecanje, biologija spola odvojeno pitanje od nečijeg rodnog identiteta. Biološki gledano Lia ima nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju u ženskoj kategoriji, što dokazuje njezino rangiranje odnosno skok sa 462. mjesta, koje je zauzimala kao muškarac, na 1. mjesto koje je osvojila kao žena.“

Nedavno je nekoliko državnih zakonodavnih tijela raspravljalo o zakonima kojima je cilj zabraniti muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene da sudjeluju u sportovima namijenjenim djevojkama. Jett Jonelis, zastupnik ogranka Američke unije za građanske slobode u Južnoj Dakoti, osudio je usvajanje zakona, tvrdeći da je diskriminirajući: “Senatski prijedlog zakona ne samo da diskriminira trans žene i djevojke na načine koji ugrožavaju njihovo zdravlje, društveni i emocionalni razvoj i sigurnost, već i krši savezna ustavna jamstva jednake zaštite”. Smatra da su transrodne osobe na ovaj način postale žrtve stjecanja političkih bodova. Terry Schilling, predsjednik konzervativne skupine American Principles Project, izrazio je potporu novom zakonu. Zahvalio je guvernerki Noem i pravnom timu što su se zauzeli za jednake mogućnosti za žene i sportašice u svojoj državi te je pozvao zakonodavce u državama bez takve zaštite da odmah počnu raditi na njihovom usvajanju.

Na službenoj ceremoniji potpisivanja guvernerka Noem je objasnila kako vjeruje da će novi zakon ženama i djevojkama dati ravnopravnost u sportskim natjecanjima Južne Dakote kao i priliku da one igraju profesionalno i ostvare sportsku karijeru. Potreba za jednom zakonskom regulativom koja omogućuje da samo ženska osoba na temelju njezinog biološkog spola može sudjelovati u bilo kojem sportskom događaju namijenjenom za žene dovoljno govori o suludoj i izvrnutoj logici rodne ideologije. No svakako je ohrabrujuće što su se ovakvi zakoni ipak počeli izglasavati doduše kao sanacija već počinjene štete, nažalost ne i prevencija.

VEZANO

najnovije