Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleKako izgladnjeti masne stanice i ukloniti višak masnoće na prirodan način

Kako izgladnjeti masne stanice i ukloniti višak masnoće na prirodan način

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zdravlje iz prirode

Svi se želimo riješiti viška masnoće koja nam stvara probleme i ne izgleda lijepo. Međutim, to je samo površinski fenomen. Naime, masno tkivo, kao i organi u našem tijelu, neprestano se metabolizira i regenerira, a život masnih stanica (adipocita) također je vremenski ograničen. Konzumiranje prave hrane može dovesti do smrti adipocita od gladi. 

Za rast masnog tkiva potrebne su krvne žile za opskrbu hranjivim tvarima

Mikroskopski, masno tkivo ne uključuje samo bijeli celulit koji vidimo golim okom, već i veliki broj kapilara koje prolaze kroz njega.

“Masnoća je kao i svako drugo tkivo – potrebna joj je opskrba krvlju kako bi ostalo živa”, kaže William W. Li, doktor medicine i autor knjige “Jedite da biste pobijedili bolest”.

Udio masti u tijelu normalne osobe održava ravnotežu. “Kada rast masnog tkiva premaši svoj normalni udio u tijelu, to rezultira njegovim viškom, što zahtijeva više dotoka krvi”, kaže Li.

Proizvodnja masti ovisi o krvnim žilama. Točnije, ako adipociti kontinuirano pohranjuju lipide u kapljicama lipida, njihova će se veličina postupno povećavati što dovodi do hipoksije adipocita. Ovo blago hipoksično stanje omogućuje masnoći da oslobodi niz čimbenika povezanih s angiogenezom i inducira novu angiogenezu, koja zauzvrat prenosi kisik i hranjive tvari do stanica, omogućujući masnom tkivu kontinuirani rast. 

Kako se masnoća nastavlja taložiti u tijelu, ne samo da kosti i mišići podnose dodatnu težinu, već se povećava i opterećenje srca. Za svaki dobiveni kilogram težine stvara se dodatnih 5 milja krvnih žila koje podržavaju preživljavanje ovih masnih stanica. Stoga srce mora pumpati krv do sve udaljenijih stanica. Niz kardiovaskularnih zdravstvenih problema, poput povišenog krvnog tlaka i povećane učestalosti srčanih bolesti, javlja se kako se srce suočava sa sve težim zadacima.

Višak masnoće utječe na hormone i oštećuje rad organa

Naizgled inertna i neaktivna masnoća doslovno ima visoku razinu sekrecijske aktivnosti. 

U našem tijelu postoje dvije vrste masti: bijelo masno tkivo (WAT) i smeđe masno tkivo (BAT). Prema Liju, BAT djeluje kao grijač u ljudskom tijelu, dok je WAT tkivo za skladištenje energije, kao i glavni endokrini organ. 

WAT luči niz hormona, uključujući leptin, adipsin, angiotenzinogen, adiponektin, rezistin itd., a također proizvodi i steroidne hormone. Ovi hormoni utječu na energetsku homeostazu, metabolizam glukoze i lipida, vaskularnu homeostazu, imunološke reakcije, pa čak i na reprodukciju. Kada se masa WAT-a značajno promijeni, praktički sve tvari koje izlučuje WAT su promijenjene, pa čak i disregulirane.

Štoviše, kako se osoba deblja, masno tkivo postaje disfunkcionalno zbog nedostatka kisika i upale, pri čemu se u krvotok oslobađaju velike količine slobodnih masnih kiselina i adipokina. Te tvari krvlju putuju do jetre, srca, aorte i drugih organa, gdje se na kraju pohranjuju u tim tkivima i mijenjaju njihova svojstva, oštećujući njihovu funkciju. 

Kao rezultat toga, za održavanje zdravog tijela ključno je održavanje WAT-a na razumnoj razini.

Inhibicija rasta krvnih žila može kontrolirati rast masti

Li jasno kaže: “Laboratorijske studije pokazale su da sprječavanje (pretjeranog) rasta krvnih žila može kontrolirati rast masnoće”, te dodaje da je ovaj pristup identičan onom poznatom kao “anti-angiogeneza”. Potvrđeno je da potonji može zaustaviti rast raka prekidanjem dotoka krvi kako bi izgladnjivao stanice raka do smrti.

Mnogi pokusi na životinjama pokazali su da uporaba anti-angiogenih tvari za inhibiciju i sprječavanje angiogeneze adipocita može kontrolirati i liječiti pretilost uzrokovanu prehranom bogatom mastima. 

Znanstvenici su 28 dana tretirali miševe koji su postali debeljuškasti zbog visokokalorične prehrane antiangiogenim tvarima. Tijekom cijelog procesa miševi su i dalje bili hranjeni visokokaloričnom hranom. 

Rezultati su pokazali da su ovi, inače pretili, miševi izgubili oko 30 posto svoje težine, u prosjeku 15 grama lakši za svakog miša, nakon što su primili anti-angiogenski tretman. Kontrolna skupina miševa koja nije primila anti-angiogenski tretman nastavila je dobivati ​​na težini.  

Nadalje, ovi miševi tretirani anti-angiogenim tvarima imali su smanjenu postprandijalnu razinu glukoze u krvi i razinu izlučivanja inzulina. 

Znanstvenici su dalje proveli pokuse na spontano pretilim rezus majmunima koji su liječeni antiangiogenim tvarima 28 dana. Majmuni su izgubili sedam do 15 posto svoje tjelesne težine, 38 posto ukupne tjelesne masnoće i 27 posto abdominalne masnoće uz značajno poboljšanje inzulinske rezistencije. 

Štoviše, skenirana slika njihovih tijela otkrila je da je gubitak težine uglavnom postignut smanjenjem masnog tkiva, a nije bilo gubitka tekućine ili gubitka mišića.

Konzumacija ove hrane izgladnjuje adipocite do smrti

Iako farmaceutska industrija podupire istraživanja s ciljem izbacivanja „lijekova za mršavljenje“, oni će, jednom ako postanu dostupni, biti namijenjeni liječenju simptoma bolesti, a ne njenom sprječavanju.

Prema Li-u, puno učinkovitija metoda je konzumacija određene hrane koja sadrži inhibitore angiogeneze.

1. Zeleni čaj

Li je posebno spomenuo jednu namirnicu – zeleni čaj. 

U procesu obrade zelenog čaja, listovi čaja se zagrijavaju kako bi se deaktivirali enzimi. Procesom skupljanja i sušenja listova sprječava se autoliza listova i oksidacija sastojaka. Proces sušenja lišća također pogoduje stabilizaciji sastojaka čaja tijekom skladištenja.

Zeleni čaj je bogat raznim katehinima. Među njima, epigalokatehin-3-galat, poznat kao EGCG, je najzastupljeniji i najaktivniji katehin, koji čini 50 do 80 posto sadržaja katehina.

Na primjer, šalica zelenog čaja od 250 ml skuhanog s 2,5 g listova čaja sadrži 240 do 320 mg katehina, od čega je 60 do 65 posto EGCG. EGCG može smanjiti molekularne signale povezane s angiogenezom i inducirati apoptozu, djelujući tako kao antiangiogeno sredstvo.

EGCG je učinkovit protiv angiogeneze. U laboratorijskim i kliničkim studijama na ljudima dokazano je da katehini smanjuju rast masnog tkiva.

Nedavni sustavni pregled i meta-analiza pokazali su da su u više od 20 studija o zelenom čaju ljudi koji su konzumirali zeleni čaj ili dodatke prehrani izgubili u prosjeku 1,78 kg tjelesne težine i 0,65 kg/m² u indeksu tjelesne mase (BMI).

U kontroliranom eksperimentu, američke žene u postmenopauzi uzimale su kapsule ekstrakta zelenog čaja u dozama od 400 ili 800 mg EGCG-a i male količine drugih katehina dnevno tijekom dva mjeseca. U usporedbi s placebom kontroliranom grupom, žene koje su uzimale EGCG imale su značajno smanjenje razine lipoproteinskog kolesterola niske gustoće, glukoze i inzulina u krvi.

2. Rajčica

Rajčice su bogate likopenom, koji ima antiangiogeno djelovanje i jedan je od čimbenika koji učinkovito inhibiraju rak prostate. Koncentracija od 10 µM likopena nevjerojatno inhibira angiogenezu u endotelnim stanicama ljudske vene pupkovine, smanjujući broj točaka grananja za 55 posto i duljinu krvnih žila za 40 posto.

Međutim, potrebna je zdrava prehrana da bi se postigao zaštitni učinak likopena u rajčicama, budući da su eksperimenti otkrili da se zaštitni učinci gube ako se prihvati visokokalorična pretilost dijeta.

Poznato je da likopen potiče metabolizam i smanjuje tjelesnu masnoću. Studija na 374 sredovječnih i starijih nizozemskih muškaraca pokazuje da, između unosa likopena i metaboličkog sindroma, što je veći unos likopena, to je manji rizik od metaboličkog sindroma. U usporedbi s osobama koje konzumiraju manje likopena, oni s većim unosom likopena hranom imaju 45 posto manji rizik od metaboličkog sindroma, manji opseg struka, visceralnog i potkožnog masnog tkiva te niže razine triglicerida u serumu.

3. Kava

Li je također spomenuo hranu koja sadrži klorogensku kiselinu (CA), poput kave.

Eksperimenti su pokazali da je CA povezan s inhibicijom angiogeneze ljudskih stanica. Stopa inhibicije aktivnosti faktora rasta vaskularnog endotela CA pri 25 µM i 50 µM iznosi 10 posto, odnosno 18 posto.

U usporedbi s osobama koje konzumiraju kavu s nižim udjelom CA, 150 osoba s prekomjernom tjelesnom težinom koje konzumiraju kavu koja sadrži 300 mg CA dnevno tijekom 12 tjedana ima značajno smanjenje površine visceralne masnoće, ukupne površine abdominalne masnoće, tjelesne težine i opsega struka.

Osim toga, Li preporučuje sljedeće namirnice: povrće koje sadrži sulforafan (kupus, brokula i kelj), kvercetin (crveni luk), beta-glukane (gljive) i wakame s omega-3 masnim kiselinama. U studijama na ljudima dokazano je da ova hrana smanjuje tjelesnu masnoću i poboljšava metabolizam. Mediteranska prehrana također ima pozitivan antiangiogeni učinak.

Provjeri/TheEpochTimes

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

1 KOMENTAR

  1. Članak je odličan, memorirati ću ga.
    Međutim, mislim da sam shvatio iz članka, ali sam se uvjerio od slučajeva svojih bližnjih, da pretilost uzrokuje visoki tlak. Pa zato oprezno s zelenim čajem i kavom, jer kofein izrazito podiže krvni tlak.
    Ovo za rajčice, kelj, povrće, mediteransku prehranu se slažem… Najvažnije je iz prehrane izbaciti ugljikohidrate( grah,kruh,brašno,tjestenina…), šećere(škrob,fruktoza) , rafinirana ulja,alkohol… Konzumirati proteine( ribu,bijelo meso) povrće, maslinovo ulje, svježi sir, birani čajevi…
    Kilogrami će se ubrzano topiti…i do 10kg mjesečno, bez većih problema… Važno je striktno se držati namirnica koje se smiju konzumirati i koje se ne smiju niti “mirisati” poput ugljikohidrata,alkohola,šećera,rafiniranog ulja i brašna

VEZANO

najnovije